Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Školarci pjesmom i plesom oduševili korisnike Doma za starije u Zavojnoj ulici

FOTO: Regionalni tjednik

Objavljeno:

- dana

U Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin u Zavojnoj ulici u četvrtak, 3. studenoga, započela je provedba osebujnog projekta “Međugeneracijski susreti – upoznati, bolje razumjeti i zajedno stvarati”.  

Ideja za ovakav projekt u kojem sudjeluju učenici V. Osnovne škole, nastala je prema riječima Dubravke Novak – učiteljice i voditeljice Dječjeg foruma spomenute obrazovne ustanove – sasvim slučajno.  

– Mi smo zapravo susjedi, a sve je počelo kada smo primijetili da se korisnici Doma, koji su pokretni, pri šetnji stazom koja se proteže uz našu školu zaustavljaju uz ogradu i promatraju djecu. Bilo je očigledno kako im nedostaju njihova djeca i unuci. Stoga, ako njima fale najmlađi, a najmlađima pak nedostaje puno znanja, osmislili smo način da jedni drugima upotpunjujemo živote – rekla je Dubravka Novak o projektu financiranom iz Dječjeg participativnog proračuna Grada Varaždina.

Prvu priredbu u prostoru radne terapije izveli su učenici nižih razreda, koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima. Bilo je tu puno pjesme i plesa malih folkloraša, recitacija i igrokaza. Za izniman trud, 40-ak mališana je nagrađeno velikim pljeskom djedova i baka, a nakon programa nastavljeno je zajedničko druženje uz klipiče i sokove koje su pripremili domaćini.

Ovakva hvale vrijedna obostrana druženja u sklopu projekta nastavit će se različitim aktivnostima, poput tematskih radionica.

– Izrađivat ćemo predmete od gline, poput nakita i posuda, bit će radionica heklanja, izrade šarenih cvjetova od krep papira i drugog tradicijskog nakita. Slušat ćemo i autentične priče, te se jako veselimo onome što slijedi, a možda usput steknemo i nove bake i djedove – naglasila je Novak.

Govoreći o ciljevima projekta osvrnula se i na posljedice koje stvara međugeneracijski jaz.

– Naš cilj je da stariji shvate kako nisu sva djeca neodgojena. Ona, naime, puno toga znaju i žele se družiti sa starijima. Ujedno mališani imaju priliku shvatiti da starost ne znači nužno bolest i izolaciju, nego da se zapravo puno može naučiti iz iskustva, priča i svega onoga što starije osobe znaju. Riječ je zapravo o međusobnom razumijevanju – pojasnila je naša sugovornica.

Na nju se nadovezala Tamara Ljubić Zajec,  stručna suradnica za slobodno vrijeme u Domu za starije, koja jedva čeka na uzvratni susret korisnika i učenika u njihovoj školi.

– Djeca definitivno mogu puno toga naučiti od naših korisnika, jer su iskusniji i mudriji, ali i shvatiti da stariji ljudi nisu samo čangrizavi. Baš to je jedna od negativnih predodžbi kakvu djeca često o njima imaju. S druge pak strane, naši korisnici mogu uvidjeti da se djeca žele integrirati sa starijim osobama – poručila je Ljubić Zajec.

Kakva je bila atmosfera u Domu za starije pogledajte u galeriji fotografija:

re

Život i društvo

Trnovečki mališani uz predstavu Kristijana Ugrine učili o važnosti ekologije i razvrstavanju otpada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz maštovitog Malog grada u Općinu Trnovec Bartolovečki stigla je predstava „Eko patrola” koja se bavi vrlo važnom i aktualnom temom – ekologijom i razvrstavanjem otpada. 

Predstava je odigrana u Dječjem vrtiću Zeko, Osnovnoj školi Trnovec i na kraju, Osnovnoj školi Šemovec gdje ju je pratilo i njoj sudjelovalo 59 učenika od 1. do 4. razreda.

U predstavi su mališani pratili Puža i Ježa kojima prolaznici napune livadu smećem i onečiste njihov dom, a oni potom, kako bi taj otpad sanirali, pune šarene kantice odgovarajućom vrstom otpada.

Uz to, predstava je interaktivna jer se Puž i Jež cijelo vrijeme obraćaju publici kao leptirićima pa ih zamole i da im pomognu pospremiti taj nered i oforme eko patrolu od njih tako da svakom daju krilca u boji spremnika koji mora napuniti. Osim o odvajanju otpada, predstava djecu educira i o važnosti zdrave prehrane i tjelovježbe.

Ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak istaknula je kako u školi pridaju veliku važnost ekologiji.

–  Predstava ekološke tematike pobuđuje ekološku svijest kod naših učenika, a na taj način želimo djelovati na naše učenike kako bi bili svjesni važnosti očuvanja našeg okoliša te pitanja razvrstavanja otpada što je bitno u kućanstvima, o čemu u školi vodimo posebnu brigu. U učionicama imamo posebne spremnike za različite vrste otpada – kazala je Hižak dodavši kako kod učenika posebno žele pobuditi svijest i o biootpadu što je važno kod školskih užina, a upravo je ova predstava jedna zaokružena priča ovogodišnjeg projekta kojeg škola provodi.

– Hrana ne bi smjela biti otpad, već bismo prema tome što dolazi pred nas trebali imati poštovanje. Predstavu nam je omogućila Općina i vjerujem da će učenici u njoj uživati – dodala je ravnateljica uoči predstave.

Ovaj hvalevrijedan projekt ne bi bio moguć bez podrške Općine čija načelnica Verica Vitković često naglašava važnost brige o očuvanju okoliša.

-Ovo je još jedan dokaz koliko nam je bitno poticati svijest o zaštiti okoliša i razvrstavanju otpada koji je danas goruća tema. A s takvim pristupom potrebno je krenuti od najmanjih nogu. Zato je značaj ove predstave za naše školarce i vrtićarce iznimno velik jer kroz igru i na slikovit način djeca najbolje uče kako takve stvari primijeniti kasnije u životu – kazala je načelnica i napomenula kako će Općina i ubuduće uvijek rado podržavati ovakve projekte.

Poznat hrvatski glumac i autor predstave Kristijan Ugrina rekao je kako je ekologija, koja je tema predstave, bila važna oduvijek, samo joj se sada počela pridavati veća pažnja i medijski prostor.

-Volim predstave po manjim sredinama jer su djeca mirna, prate predstavu, uživaju u njoj i sudjeluju. Dosad su predstave bile dobro prihvaćene – rekao je Ugrina koji u predstavi glumi Puža uz Ježa, odnosno Vedrana Živolića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Istraživanje pokazalo da “zelenim” etiketama na proizvodima ne vjeruje 70 % građana Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, autorica zakonskog prijedloga za jačanje položaja potrošača te dulje trajanje uređaja i zabranu ugrađenih kvarova, najavila je obračun s lažnim “zelenim” reklamiranjem koje obmanjuje građane.

U sklopu EU zakona Borzan planira zabraniti neutemeljene i nedokazive ekološke reklamne tvrdnje poput “klimatski neutralno” ili “dobro za okoliš”.

Borzan je naručila istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo da gotovo svi građani primjećuju tu vrstu reklamiranja, ali dvije trećine njih u njih ne vjeruje.

– Te oznake su sveprisutne, moje istraživanje pokazuje kako ih je primijetilo 89 % ispitanih građana Hrvatske. Njih 80 % je reklo da nikad nije provjerilo istinitost takvih tvrdnji, a 70 % je izjavilo da im ne vjeruje. Proizvođači su prepoznali kako je ekološki otisak proizvoda sve važniji kupcima, pogotovo mlađima, i zato ističu zelene tvrdnje i etikete bez ikakvog uporišta – upozorava Borzan.

– Veliki korak naprijed u tom smjeru smo napravili danas na odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Reklamne tvrdnje tog tipa će u budućnosti morati biti provjerene, dokazane i odobrene od strane neovisnih i stručnih tijela – smatra Borzan.

Računajući na ekološku svijest građana, proizvođači širokog raspona proizvoda sve više koriste takve prakse. Trenutno se u EU plasira više od 1200 takvih oznaka i tvrdnji, od kojih manje od 35 % ima neki oblik certifikata ili provjere.

– Svašta se reklamira i prodaje pod “zeleno” jer nema nikakvih propisa koji to reguliraju. Sada možete prodavati namještaj i na pakiranju bez ikakve provjere tvrditi da u njegovoj proizvodnji nije stradalo niti jedno stablo u Amazoni. Ili možete sami svojoj tvrtki dodijeliti priznanje da je klimatski neutralna i to staviti na ambalažu ili web stranicu. Kada nema pravila cvate lov u mutnom i sadašnja situacija je idealna za varanje potrošača – smatra Borzan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje