Krajem lipnja školske godine 1958./59., prva generacija učenika završila je osnovnu osmogodišnju školu u Donjoj Voći.

Nakon 60 godina, sastali su se 5. srpnja ove godine i obilježili obljetnicu (malu maturu) prepričavanjem školskih dana i sjećanja na skromno, ali lijepo bosonogo djetinjstvo i školovanje.

Riječ je o djeci rođenoj 1944. godine, koja su 1954./55. godine završila obaveznu četverogodišnju nastavu, a prema zakonu i stvorenim uvjetima u Voći, nastavila daljnje osmogodišnje školovanje, koje su pohađala i završila 31. lipnja 1958./59.godine.

Od 30 upisanih učenika, osmi razred je završilo 27 učenika. Razrednik je bio učitelj Danijel Friščić iz Ivanca, a ravnatelj škole Vladimir Novačić rodom iz Legrada.

Nastava se održavala rasuto – u staroj školskoj zgradi s tri učionice, općinskim uredima i privatnim prostorima i tek od početka proljeća 1959. godine, u novoizgrađenoj školi. Učenici  i njihovi roditelji sudjelovali su u izgradnji nove škole.

Prvi polaznici osmogodišnje škole, ponosni su na svoje porijeklo i školovanje u Voći.

Troje učenika je upisalo i završilo varaždinsku gimnaziju i kasnije fakultet, jedan Učiteljsku školu u Čakovcu, šest učenika je završilo tekstilnu struku, dvoje vrtlarsku u Vinici, dvoje zdravstvenu struku, dvoje metalnu struku, jedna učenica vjersku školu, a ostali su ponosni vlasnici OPG-ova.

Komentari

Komentara