Povežite se s nama

Kultura

FOTO Slikovnica Petrane Sabolek na policama knjižnica svih osnovnih škola i vrtića u Međimurju

Objavljeno:

- dana

U bogatom opusu književnice Petrane Sabolek posebno mjesto zauzima slikovnica „Od slova do slova“.

Objavljena prvi put 1998. godine, svoje drugo izdanje doživjela je u ovoj izazovnoj godini, s ciljem da unese radost na dječja lica. Zahvaljujući odličnoj suradnji Međimurske županije i Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, koji je nakladnik drugog izmijenjenog i dopunjenog izdanja, primjerci ove knjige naći će se na policama knjižnica svih naših osnovnih škola i vrtića u Međimurju.

Slikovnica „Od slova do slova“ hrvatska je abeceda, namijenjena predškolcima i prvašićima. Svako slovo abecede krasi pjesma oblikovana kao to slovo i dječji crtež koji su ilustrirali učenici II. b razreda Osnovne škole Strahoninec tijekom nastajanja prvog izdanja.

– Čitka je, svakom djetetu razumljiva, muzikalna, nenametljiva i poučna. Ako i jedna knjiga ima dovoljno razloga za svoje ponovno objavljivanje, onda je to na mnogo načina ova bogata slikovnica – poručuje Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i jedan od recenzenata slikovnice. Autorica Petrana Sabolek, rođena Međimurka, već trideset godina bavi se pisanjem, a objavila je 13 tiskanih i 9 knjiga u elektroničkom obliku. Svojim knjigama pjesama, prozom i dramatikom dokazala se kao važno književno ime, ističe Pranjić.

Predstavljanje slikovnice književnica Sabolek ostavila je za neka bolja vremena, kada će ponovno moći pročitati svoje stihove i riječi djeci, u školskim učionicama i vrtićima. Za sada je, uz pomoć Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, velikodušno odlučila darovati 600-tinjak primjeraka slikovnice Međimurskoj županiji kako bi se distribuirale svim knjižnicama osnovnih škola i vrtića na području Međimurja. Na velikoj donaciji zahvalili su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica UO za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak.

– Zahvaljujući Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu mnogi su važni događaji, osobe i teme pretočene u pisanu riječ te na taj način sačuvane. Drago mi je što se u opusu Matice našla i ova slikovnica koja će zasigurno obradovati mnoga dječja lica, koja će pritom naučiti korisna znanja – rekao je župan Posavec prilikom primopredaje slikovnica kojoj je uz autoricu Sabolek i predsjednika Ogranka Pranjića, prisustvovala i tajnica Ogranka Anita Novak. Primopredaja je simbolično održana ususret blagdana svetog Nikole, zaštitnika djece.

Kultura

FOTO Potpisani ugovori između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj vijećnici grada Varaždina je jučer, 19. travnja, održano potpisivanje ugovora između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika. 

Ukupno 760.000 kuna rezervirano je za udruge i samostalne umjetnike u proračunu Grada Varaždina za 2021. godinu te je nakon raspisivanja javnog poziva i nakon završenih prijava te evaluacije taj iznos i dodijeljen.

U ime Grada ugovore je potpisao gradonačelnik Ivan Čehok. Gradonačelnik je naglasio kako Grad Varaždin prošle godine nije smanjio udrugama ni kunu za programe, a tako je bilo i ove godine te je s udrugama njegovao partnerski odnos povjerenja.

Naime, zbog pandemije i neizvjesne situacije prepušteno je udrugama da same procjene hoće li i kako moći organizirati programe, a gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo ostvarenim te svima zaželio puno uspjeha u ostvarenju programa ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati