Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Spremni za prihvat: u Varaždinske Toplice noćas stigle prve izbjeglice iz Ukrajine

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine u Varaždinskim Toplicama noćas je primio svoje prve goste – četiri žene i njihovo troje djece, koji su u Centru samo prenoćili te jutros krenuli prema Srbiji, gdje ih čeka trajni smještaj kod prijatelja.

Među njima bilo je dijete staro tek godinu dana, koje je svoj prvi rođendan proslavilo u automobilu, na putu dugom četiri dana, da bi konačno iz ratom zahvaćene Ukrajine stigli na tlo Europske unije, na sigurno.

Naime, prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine na području Varaždinske županije nalazi se u Varaždinskim Toplicama, a riječ je o objektu Dom 2 ili Lovrina kupelj koji može prihvatiti 100 osoba koje će napustiti svoje domove iz Republike Ukrajine, navela je jutros načelnica Stožera civilne zaštite Varaždin i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Sinoć su u ovaj smještajni objekt stigle prve obitelji, riječ je o četiri žene i troje djece. Logistički smo i operativno spremni kako bismo im pružili svu pomoć te kako bi se osjećali dobrodošlo i sigurno, i da znaju da nisu sami. Ovdje su prisutni volonteri Crvenog križa Varaždinske županije, djelatnici Civilne zaštite i osoblje Specijalne bolnice Varaždinske Toplice. Kao što znate, krajem prošlog tjedna župan Stričak sastao se sa načelnicima i gradonačelnicima te ovim putem upućujem iskrenu zahvalu svim pravim osobama, udrugama, gradovima i općinama koji su iskazali želju i spremnost za prihvat građana iz Ukrajine – naglasila je Zagorec, iskazavši u ime Županije punu podršku i solidarnost prema Ukrajini.

Lovrina kupelj ili Dom 2 u Varaždinskim Toplicama

Koordinator za prihvat izbjeglica u Varaždinskoj županiji te voditelj Centra 112 Zdravko Lazar kazao je da je obitelj iz Ukrajine u Varaždin stigla jučer oko 18 sati, u Ulicu Braće Radić.

– Gospodin koji ih je primio javio je u Centar 112 da ima obitelj koja traži smještaj i mi smo odmah reagirali i dovezli je u smještajni centar. Obitelj je na proputovanju, imaju putovnice, tako da su jutros produžili prema granici sa Srbijom, k rodbini – objasnio je Lazar te iznio svoja predviđanja što će se događati u idućim danima.

– Pratimo ono što se događa u susjednim državama, dolazi im sve više izbjeglica i vjerojatno će uskoro doći na naše granice. Točne procjene nemamo, ali znamo da je dosad u Hrvatsku ušlo negdje oko 300 osoba, većinom nalaze privatni smještaj, neki imaju svoje nekretnine na moru tako da tamo odlaze. Trenutno je svega nekoliko osoba u prihvatnom centru u Zagrebu i u motelu u Plitvicama. Ako će biti potrebno, stavit ćemo u funkciju i naše rezervne kapacitete – naveo je Zdravko Lazar.

Ujedno je apelirao na građane da za sve informacije nazovu broj 112.

– Za sve informacije, bilo da ih traže, bilo da prijave potrebu za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, građane molimo da nas kontaktiraju na broj 112. Mi ćemo dati informacije o smještaju i organizirati ga, a o potrebama dalje obavještavati Crveni križ – naveo je Lazar.

Uz djelatnike i volontere Crvenog križa te Civilne zaštite, neposrednu skrb izbjeglom ukrajinskom stanovništvu pruža osoblje Specijalne bolnice Varaždinske Toplice. Ravnatelj Specijalne bolnice dr. med. Denis Kovačić pojasnio je da je za tu potrebu mobiliziran Dom 2 ili Lovrina kupelj.

– Odmah po dobivanju saznanja za odluku koju koje je donijelo Ravnateljstvo civilne zaštite RH, pristupili smo organizacijskim aktivnostima. Još jučer je na ovom prostoru na ručku bilo 50 osoba s kojima smo radili prema programu, a koji su sad izmješteni i mogu dalje, u drugim objektima, nastaviti sa svojim aktivnostima. Objekt može primiti do maksimalno 100 osoba koje će biti smještene u dvokrevetnim sobama, ima i obiteljskih soba, kao i jednokrevetnih. Zdravstvena služba organizirana je po istom principu kao i za pacijente, dežurstvo u tri smjene. Glavna sestra objekta je operativni koordinator objekta, a na nivou Bolnice je formiran i operativni tim za koordinaciju svih ostalih aktivnosti – pojasnio je ravnatelj Kovačić.

Svima koji dođu u prihvatni centar nude smještaj i tri obroka, a ovisno o situaciji, za njih će se organizirati i neke dodatne aktivnosti. Također, pri dolasku pridržavaju se svih epidemioloških mjera. – Osobe koje dođu s ratom zahvaćenih područja testiramo pri dolasku, osiguran je i određeni postotak smještajnih jedinica za eventualnu izolaciju, ako se detektira netko pozitivni ili tko će razviti simptome, tako da je situacija pod kontrolom – rekao je Kovačić.

Iza djelatnika i volontera Crvenog križa Varaždinske županije prva je neprospavana noć. Ravnateljica (v.d.) Sandra Vidaček navela je da su spremni na prihvat ukrajinskog stanovništva te da su organizirali dežurstva 24 sata na dan.

– Budući da se u Varaždinskoj županiji trenutno nalazi manji broj izbjeglica, Hrvatski crveni križ uspješno odgovara na njihove potrebe iz postojećih stanja zaliha i ako razvojem situacije dođe do potrebe za određenim donacijama, svakako ćemo izvijestiti. Zasad imamo dovoljan broj volontera, no s obzirom na razvoj situacije, svi koji žele mogu se prijaviti u obližnje društvo Crvenog križa, kojima ćemo se javiti u slučaju potrebe. S druge strane, za sada ima potrebe za prevoditeljima s ukrajinskog jezika, stoga molimo da nam se jave na mail: [email protected] i u najbliže gradsko društvo – zamolila je Vidaček.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković navela je da su spremni za prihvat svih koji su odlučili napustiti svoju domovinu.

– Osnovali smo prihvatni centar za, teško je reći izbjeglice, već osobe koje su morale napustiti svoj dom i domovinu. Primili smo sinoć sedam osoba, mislim da je ovo tek početak rata. Svi koji smo rat preživjeli, znamo da je jako loša scena. Vidjeli smo jučer malu bebu koja je prvi rođendan proslavila u automobilu, četiri dana je njezina obitelj putovala iz Ukrajine da bi došli na sigurno, u Europsku uniju – navela je gradonačenica Ratković te dodala:

– Na području grada spremni smo za prihvat svih koji su odlučili napustiti svoju domovinu, već su nam se javili naši građani za bilo kakvu pomoć. Javili su se i ljudi koji su ukrajinskog podrijetla, a žive na našem području, da žele volontirati i da možemo računati na njih u bilo koje doba dana ili noći. Na ovom području ima i dosta ukrajinskih radnika koji su već prije ovog nesretnog rata završili ovdje, sada su nam se javili te ponudili svoje usluge prevoditelja, kao bi svi koji dođu osjetili da nisu sami i da se sigurno osjećaju – pojasnila je gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice.

Prihvat ukrajinske obitelji u Varaždinskim Toplicama:

FOTO: Hrvatski Crveni križ/Croatian Red Cross

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje