Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Srednja škola Prelog obilježila Svjetski dan kuhara: mediteranska i kontinentalna kuhinja – na tanjuru

Objavljeno:

- dana

– Svaki dobar kuhar treba imati puno dobre volje, vremena i živaca za pripremu hrane – rekla je buduća kuharica Sabina, učenica trećeg razreda Srednje škole Prelog. 

Ona je sa svojim kolegama danas sudjelovala u obilježavanju Svjetskog dana kuhara.

Fino i sirovo!

Srednja škola Prelog već drugu godinu zaredom obilježava Svjetski dan kuhara kojim se nastoji osvijestiti važnost pravilne i zdrave prehrane od najranije dobi. No, jedan od ciljeva je popularizirati ugostiteljska zanimanja. – Svjetski dan kuhara obilježili smo u suradnji s predstavnicima Jadranka hotela iz Malog Lošinja te su naši kuhari, zajedno s njihovima pripremali jela karakteristična za mediteransku i kontinentalnu Hrvatsku. Obilježavanjem Svjetskog dana kuhara želimo ugostiteljska zanimanja podići na jednu višu razinu jer posla ima, a plaće sve više rastu. Nažalost, sve je manje djece. Mi imamo popunjen razred kuhara, a djelomično smo uspjeli popuniti razred konobara i slastičara. Ovakvi projekti i prezentacije, sigurni posao i dobra plaća jedini su način da imamo učenike koji se školuju za ugostiteljska zanimanja i koji će nakon svog školovanja završiti u Hrvatskoj – rekao je Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog. U sklopu obilježavanja Svjetskog dana kuhara održano je i nekoliko predavanja. Dr. Diana Uvodić Đurić, specijalistica školske medicine održala je predavanje “Hrana kao lijek”, bivši nastavnik Srednje škole Prelog dipl. ing. Davor Hostić govorio je o “Važnosti pravilne prehrane u adolescentnoj dobi”, dok su o moći tjelesne aktivnosti govorili fitness instruktori Danijel Maltar i Martina Maltar. Nakon predavanja uslijedila je gastro radionica predstavnika Jadranka hotela iz Malog Lošinja uz osvrt na pripremljena jela i degustacija. – U sklopu današnjeg pripremanja jela imali smo priliku vidjeti razne načine pripreme sirove hrane te načine na koji se može atraktivno prezentirati – rekla je Helena, učenica trećeg razreda koja se školuje za kuhara. Prije same degustacije pripremljenog održana je kratka svečanost na kojoj su bili zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek. Inače, svake godine, 20. listopada članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza (WACS) slave Svjetski dan kuhara. Na ovaj dan, kuhari širom svijeta slave i promiču ovu struku kao i Svjetsko udruženje kuharskih saveza (WACS). Kako je bilo na obilježavanju Svjetskog dana kuhara u Srednjoj školi Prelog pogledajte u fotogaleriji.

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje