Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Srednja škola u Čakovcu i Pregradi te Medicinska škola Varaždin u projektu vrijednom 163.155 eura

Objavljeno:

- dana

Medicinska škola Varaždin i Srednja škola Pregrada partneri su nositelju projekta, Srednjoj školi Čakovec, u novom projektu Erasmus+ mobilnosti pod nazivom SkillsUp.

Naime, nakon tri uspješno odrađena projekta The Mobility Bridge, Srednjoj školi Čakovec odobren je novi projekt mobilnosti pod nazivom SkillsUp. Od više od stotinu prijavljenih projekata, projekt te čakovečke škole ocijenjen je kao drugi najkvalitetniji u Hrvatskoj. Od strane AMPEU-a odobreno je 163.155 eura, a nositelj i glavni koordinator projekta je Mladen Tota iz Srednje škole Čakovec, dok je koordinator projekta u Medicinskoj školi Varaždin Patricija Jakopović.

O projektu u Medicinskoj školi Varaždin

Ovim projektom učenicima Medicinske škole omogućit će se kvalitetna stručna praksa u inozemstvu kao nadopuna prakse u Hrvatskoj, stjecanje novih stručnih vještina i upoznavanje sa suvremenom tehnologijom i rehabilitacijskim procesima. Također, žele se unaprijediti njihove jezične kompetencije i zapošljivost te ojačati kapacitete škole za prijavu na buduće projekte. Iz Medicinske škole Varaždin u mobilnosti će sudjelovati ukupno 14 učenika od čega će sedam odraditi stručnu praksu u trajanju od tri tjedna u rehabilitacijskom centru Topolšica u Sloveniji u srpnju ove godine te sedam učenika u jednoj od frankfurtskih klinika početkom 2020. godine. Bitno je istaknuti da su ovim projektom pokriveni svi troškovi učenika, a za svoju praksu će dobiti i džeparac. Stručna praksa koju odrade priznat će se kao praksa odrađena u Hrvatskoj, a izdat će im se Europass i ECVET potvrde koje su unificirane na Europskoj razini. U potvrdama o odrađenoj stručnoj praksi pisat će koje su ishode ostvarili i što su naučili te će ih jednoga dana moći priložiti uz svoju prijavu za posao. U sklopu projekta u Medicinskoj školi Varaždin sudjelovat će učenici smjerova fizioterapeutski tehničar/tehničarka te medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege. Sudjelovanje u projektu je na neki način i nagrada za izvrsnost najboljim učenicima, ali i poticaj svim učenicima da budu još kvalitetniji u svojoj struci.

Poruka učenicima

– U Medicinskoj školi Varaždin veselimo se novim izazovima u kojima možemo na prvo mjesto staviti izvrsnost i kvalitetu naših učenika te im omogućiti prostor za rad i napredovanje. Želimo da naši učenici postanu vrhunski stručnjaci, ali i kvalitetni ljudi te smatramo da će im sudjelovanje u Erasmus+ mobilnostima u tome uvelike pomoći – navode iz Medicinske škole Varaždin.

Život i društvo

U Grani kod Novog Marofa gradi se nogostup

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Županijska uprava za ceste Varaždinske županije potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja na ŽC 2135 u Grani.

Tako će u tom naselju biti izgrađen nogostup.

Vrijednost radova je 298.065,94 kune s PDV-om, a bit će financirani sa 75 % od strane ŽUC-a i 25 % od Grada Novog Marofa.

Za izvođača je izabran najpovoljniji ponuditelj – Niskogradnja Veselnik iz Cestice, a završetak radova očekuje se do kraja srpnja ove godine.

– Komunalna opremljenost naših naselja jedan je od važnih segmenata u koje ulažemo, u ovom slučaju sa županijskom ustanovom. Svakako treba dodati i drugu važnu stvar, a to je povećanje sigurnosti na županijskoj cesti izgradnjom nogostupa – naglasio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama uređena Ulica kralja Zvonimira, investicija vrijedna 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama završen je još jedan veliki projekt vrijedan 1,1 milijun kuna – u potpunosti je uređena Ulica kralja Zvonimira.

Nastavak je to velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području grada, kako bi se osigurao primjeren standard za život u Varaždinskim Toplicama.

Ulica kralja Zvonimira svečano je otvorena u ponedjeljak, 10. svibnja, uz nazočnost topličke gradonačelnice Dragice Ratković, državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarka Katića te novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača.

– Neizmjerno sam radosna što smo uspjeli urediti i ovu ulicu u kojoj je doista bilo problema koje je trebalo što prije riješiti. Još  2018. godine HEP  je rekonstruirao električnu mrežu, dok je Varkom u prošloj i ovoj godini radio na interventnom održavanju vodoopskrbne mreže izgradnjom novog cjevovoda te priključnih cjevovoda kućnih priključaka. Sad smo priveli kraju sve radove, a MUP je financirao uređenje, asfaltiranje i proširenje ceste. To je financijski 674 tisuće kuna, od kojih nam je MUP odobrio 450 tisuća kuna, dok je ukupno u uređenje Ulice kralja Zvonimira uložen 1,1 milijun kuna – rekla je gradonačelnica Ratković, zahvalivši MUP-u.

– Mi smo već dobri i uhodani partneri jer na području Varaždinskih Toplica u našem mandatu iz MUP-a došlo 2,7 milijuna kuna i to za uređenje pješačke staze u Ulici Kralja Zvonimira  i uređenje pješačke staze uz županijsku cestu u Vrtlinovcu, a tu je i saniranje klizišta uz županijsku cestu u Svibovcu. Čekamo nove natječaje, a projekte imamo spremne – poručila je gradonačelnica.

Državni tajnik Katić naglasio je da hrvatska vlada i MUP žele biti, a najčešće i jesu,
partneri lokalnoj samoupravi.

– Kad lokalna samouprava osmisli projekte na dobrobit svojih građana, MUP se uvijek odazove. U Programu nacionalne sigurnosti cestovnog prometa koji se provodi već 20 godina, MUP je izdvojio za rekonstrukciju pojedinih dionica, u prometnom smislu najviše opasnih i kritičnih mjesta, oko 110 milijuna kuna, a u zadnjih pet godina taj broj se sve više povećava. Vrijedi naglasiti da se ne popravljaju i rekonstruiraju samo ona mjesta gdje su se već dogodile prometne nesreće, nego se i preventivno djeluje da se nesreće ne bi dogodile. Kad se izgubi ljudski život, kad se uništi imovina velike vrijednosti, to nitko ne može vratiti – zaključio je Katić.

Čestitavši gradonačelnici Ratković na još jednom uspješnom projektu u Varaždinskim Toplicama, Siniša Jenkač naglasio je da kao gradonačelnik vrlo dobro zna kako je takav posao težak i mukotrpan.
– Čestitam i Ministarstvu što lokalnim samoupravama pomaže upravo na ovakvim projektima. Kao što je državni tajnik rekao, MUP je koncentriran na crne točke, na problematične dijelove naselja koji su opasni za prometovanje, posebno za pješake. Nadam se da s ovim programom idete dalje, da projekata ne nedostaje i da ćemo zajedno kao gradonačelnici susjedi agitirati prema Ministarstvu da osigura još više sredstava za ovaj naš kraj – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!