Međimurska županija je u utorak, 4. kolovoza, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine i događaja prilikom kojih je u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ oslobođen grad Knin, obilježila ove značajne povijesne datume.

– Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja jedan je od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. To je naš dan slobode. S nama su i svi oni koji su dali živote za slobodu Hrvatske. Oni su naš zalog za budućnost – rekao je predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat u svom govoru, pritom naglasivši važnost iskazivanja poštovanja svim sudionicima vojno-redarstvene operacije „Oluja“, hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

Molitva za branitelje

Kod Spomen-obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih zapalili su svijeće i položili vijence župan Međimurske županije Matija Posavec sa dožupanicom Sandrom Herman i dožupanom Josipom Grivcem, saborske zastupnice Andreja Marić i Boška Ban Vlahek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Marijem Medvedom i Zoranom Vidovićem, gradonačelnik Grada Murskoga Središća Dražen Srpak, načelnici međimurskih općina, načelnik PU međimurske Ivan Sokač, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, Zrinska garda Čakovec i predstavnici političkih stranaka.

Zahvalnost za sve znane i neznane sudionike Domovinskog rata na njihovoj hrabrosti i žrtvi uputio je fra Željko Železnjak, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu prilikom molitve za branitelje.

– Nemoguće je zbog obimnosti povijesnog materijala i mnogobrojnih manje poznatih činjenica pobrojiti sve što se događalo u vojnim akcijama i u „Oluji“ i uopće, u Domovinskom ratu. Što god se reklo, činit će se premalo i nedovoljno. Osim toga, svaka skupina branitelja koja je sudjelovala u „Oluji“ ima različita iskustva s obzirom na zadaću koju je imala, a njihova iskustva ni izdaleka nisu javno prezentirana i ostala su nepoznata do danas – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je podsjetio na događanja tijekom Domovinskog rata i na nemjerljivu ulogu međimurskih branitelja zaključivši:

– Datume iz naše povijesti pak treba dostojno obilježiti i proslaviti u ime prošlosti, sadašnjosti, ali i naše budućnosti. “Oluja” je najveća i najvažnija vojna akcija Domovinskog rata jer je njome oslobođena gotovo trećina Hrvatske. Ona je danas nezaobilazna povijesna činjenica i veliki datum u stvaranju i obrani Hrvatske te završetak ratnih operacija u Hrvatskoj.

Komentari

Komentara