Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Stari grad Čakovec u novom ruhu: replika barokne zgrade je pred završetkom

Objavljeno:

- dana

Rekonstrukcija fortifikacije Starog grada Čakovec je pri kraju, čime će se od propadanja spasiti zaštićeno kulturno dobro od nacionalnog značaja, a Međimurje će dobiti suvremeni Muzej nematerijalne baštine i novi kulturno-turistički sadržaj.

Replika barokne zgrade je pri završetku, a građevinski radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, nakon čega slijedi opremanje.

Izvedeni su i kompleksni radovi statičke sanacije fortifikacije, odrađeni prema stanju koje je zatečeno nakon što su započeli radovi obnove.

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije od iznimne su važnosti za daljnji razvoj kulturnog turizma u Međimurskoj županiji zbog izuzetne povijesne važnosti za Hrvatsku i srednjoeuropski kulturni krug, arhitektonske atraktivnosti i jedinstvenosti objekta kao jednog od posljednjih očuvanih Wasserburgova u ovom dijelu Europe.

Izuzetno atraktivne povijesne priče vezane uz lokalitet i njezine vlasnike, bogatstva nematerijalne kulturne baštine Međimurja koja će napokon biti interpretirana na jednom mjestu u budućem muzeju, predstavljajući ovdašnja demografska kretanja i školstvo, specifičnost jezika i govora te glazbe, legende, umijeće obrane i ratovanja zasigurno će biti jedan od najzanimljivijih kulturno-turističkih proizvoda u regiji.

U obnovljenoj fortifikaciji bit će smješten prostor muzeja nematerijalne baštine Riznice Međimurja koji će sadržavati 9 muzejskih jedinica s modernim digitalnim prikazima, a čitav muzejski postav i popratni sadržaji bit će prilagođeni osobama s invaliditetom.

U Muzeju će također biti suvenirnica, muzejski kafić s prekrasnim vidikovcem i edukativni sadržaji vezani uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Projekt je vrijedan 40 milijuna kuna koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj s čak 85 posto od ukupnog iznosa, zahvaljujući kojem će Stari grad Čakovec snažno zasjati u novom ruhu koje će dostojno prezentirati bogatu povijesnu baštinu Međimurja.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje