Povežite se s nama

Foto i video

Stasiti i ponosni Husari sa sabljama i konjima oduševili Varaždince

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Mimohod povijesnih postrojbi, među kojima su bili i pripadnici Varaždinske husarske graničarske pukovnije, jutros je oduševio Varaždince.

Postrojbe su krenule od Turista prema Županijskoj palači, gdje je održano svečano postojavanje i prijavak varaždinskom županu Radimiru Čačiću.

Manješko jahanje i rad sa sabljom i kopljem

Nakon toga, Husari su izveli atraktivni program na Starom gradu, pa su građani mogli vidjeti grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja.

Susret povijesnih postrojbi dio je programa obilježavanja Dana Varaždinske županije, a današnjim događajem Husari su ujedno obilježili 10. godišnjicu rada.

Za one koji su propustili jutrošnji program povijesne postrojbe imaju priliku vidjeti i popodne. Nakon okupljanja na Korzu u 16 sati, kreće mimohod sve do mosta na rijeci Dravi uz pucnjeve iz topova, kubura, pušaka trombuna.

Kako je bilo jutros pogledajte na fotografijama Marte Konjačić.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Foto i video

FOTO Povratak Čiselske nedele u Maruševec uz program koji je organizirala Kuburaška udruga Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Kuburaške udruga Maruševec, a pod pokroviteljstvom Općine Maruševec, proteklog je vikenda organizirano obilježavanje Čiselske nedele i 11. sajma v Maruševcu, nastavljajući tako tradiciju obilježavanja blagdana Kraljice svete Krunice, što je i jedno od posljednjih proštenja u godini.

Program manifestacije započeo je u subotu, 1. listopada, glazbenim programom na prostoru ispred zgrade Općine Maruševec, u sklopu kojeg su okupljene građane zabavljali Zagorski bećari i popularni Ivan Zak.

Tradicionalno obilježavanje Čiselske nedele započelo je u nedjelju, 2. listopada, pucanjem budnice Kuburaške udruge Maruševec u 8:30 sati, što je ujedno označilo i početak 11. sajma v Maruševcu.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg sajma upriličeno je puštanjem 11 golubova Udruge za uzgoj i zaštitu malih životinja „Varaždin 2011“, u čemu su sudjelovali članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec te načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Svečanosti je nazočila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, dok je Sajam otvorio Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koji je pozvao sve okupljene da nakon otvorenja obiđu i podrže vrijedne izlagače Sajma v Maruševcu.

-Tradicija je kulturno nasljeđe koje se prenosi s generacije na generaciju i čuvanje kulture i običaja jednoga naroda. Ona se očituje u njezinom njegovanju i poštivanju, a upravo na tome Općina Maruševec zajedno sa svojim udrugama predano radi. Manifestacija Čiselska nedela izašla je iz okvira naše Općine, a dokaz tome su brojna društva i udruge koje sudjeluju u programu ovogodišnje manifestacije. Društva iz tri sjeverne županije i Grada Zagreba, kao i naši prijatelji iz pobratimljene Općine Rogatec pokazuju progresivni karakter manifestacije koju građani Općine Maruševec željno iščekuju čitave godinenaglasio je načelnik Klapša te čestitao Kuburaškoj udruzi Maruševec na organizaciji ovogodišnje Čiselske nedele i što kroz čitavu godinu promiče kulturu našeg kraja ali i Varaždinske županije diljem Hrvatske, a ove godine pojačano sa Kulturno-umjetničkim društvom Klaruš.

-Zahvaljujem svim građanima koji djeluju u sklopu udruga koje su naš ponos, koji velik dio sebe i svog slobodnog vremena izdvajaju da bi drugima pokazali što Općina Maruševec zaista jest, odakle je sve ovo krenulo i nastalo, a Čiselska nedela najbolje pokazuje ono što čuvamo u sebi, a želim da to čuvamo i dalje – istaknuo je načelnik Mario Klapša.

Po otvorenju Sajma, održana je sveta misa u Župnoj crkvi svetog Jurja u Maruševcu, koju je za sve kuburaše i građane predslavio Saša Jozić, župnik u Odri Sisačkoj i dekan Sisačko – Pešćenički, u društvu domaćeg župnika Krunoslava Milovca i župnika susjednih župa.

Kulturno-umjetnički program KUD-a Klaruš uslijedio je nakon svete mise, kao i program pristiglih kuburaških društava, prijatelja Kuburaške udruge Maruševec. Tako su ove godine na Čiselskoj nedeli u Maruševcu nastupili Društvo ročnih možnaristov Rogatec iz Slovenije, Kuburaško društvo “Taborska kubura“ iz Huma na Sutli, Športsko kuburaško društvo “Radobojska kubura”, „Viteško društvo Svetog križa“ iz Lobora, Športska kuburaška udruga Cigrovec, Kuburaško društvo “Tri kralja” iz Jakovlja, Kuburaško društvo “Glasna kubura” iz Kamenice, Kuburaško društvo “Prva kubura Višnjica“ te po prvi put impozantna “Zrinska garda Čakovec“.

Na kraju manifestacije, predsjednik Kuburaške udruge Maruševec Marijan Fatiga uručio je svim sudionicima zahvalnice, dok se za dobro raspoloženje svih okupljenih u poslijepodnevnim satima pobrinuo bend Faringaši.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Najbolju kotlovinu na placu danas je spravila ekipa Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na varaždinskoj Gradskoj tržnici povodom Dana placa održano je tradicionalno natjecanje ekipa u pripremanju kotlovine. U jakoj konkurenciji od čak petnaest ekipa, pobjedu je odnijela ekipa Grada Varaždina.

Glavni kuhar pobjedničke ekipe Dražen Dretar otkrio je da su recept za najbolju kotlovinu dobra volja i dobri ljudi, te naravno, prirodni sastojci s varaždinskog placa.

– Tajni sastojci ne postoje, eventualno vrganji iz šume ispod Sv. Josipa koji se na kraju dodaju za poseban tek. Ostali su sastojci naši prirodni domaći s placa – paprika, mrkva, češnjak, luk, meso i kobasice – izjavio je Dretar.

Drugoplasirani kuhari bili su ekipa ‘Zdeni gemišti’, dok su treći bili ‘Muzeznalci’ koji su i u ranijim natjecanjima bili pri samome vrhu. Kotlovine je ocjenjivala tročlana komisija u sastavu Predrag Ciglar, Bojan Bohorč i Eugen Đurđek. Ocjenjivači su se složili da su sve kotlovine vrlo ukusne, konkurencija je bila oštra, no o pobjedi  Grada Varaždina ipak su bili jednoglasni.

Nakon ocjenjivanja kotlovina je bila ponuđena posjetiteljima na prodaju, a sav prihod namijenjen je Zakladi solidarnosti Grada Varaždina o čemu je više rekla upraviteljica Zaklade Dubravka Biberdžić.

– Primarno je pomoći siromašnim sugrađanima, osobito učenicima i studentima koji postižu izvanredne rezultate kako bi mogli nastaviti daljnje školovanje. Prihod od prodaje bit će usmjeren prvenstveno prema tome – napomenula je Biberdžić.

Natjecateljske ekipe svojom je prisutnošću podržao i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

– Kotlovinu kuha petnaest ekipa, a prihod od prodaje namijenjen je u humanitarne svrhe, za Zakladu solidarnosti Grada Varaždina. Osobito mi je drago da se ovakvi događaju organiziraju na placu – zaključio je i pozvao Varaždince da izađu u grad i prošeću tržnicom, te podsjetio da nakon dnevne veselice uz kotlovinu, navečer slijede i Varaždinske barokne večeri

Događaju se naknadno pridružio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj te podržao hvalevrijednu humanitarnu akciju u organizaciji Gradske tržnice Varaždin.u

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar izrazio je zadovoljstvo dobrim odazivom ekipa te podsjetio na razlog zbog kojeg se Dan placa slavi upravo u ovo doba godine.

– Dan varaždinskog placa obilježava se uvijek sredinom rujna, kao spomen na 12. rujna 1550. godine kada je kralj Ferdinand uručio gradu Varaždinu povelju kojom mu dozvoljava organiziranje tjednih sajmova, preteča današnje tržnice. Već u 17. stoljeću varaždinska tržnica funkcionirala je svakodnevno na Kapucinskom i Franjevačkom trgu, kasnije na Korzu, a na današnju lokaciju preseljena je 1964. godine – istaknuo je Ciglar.

Majstore kotlovine i njihove navijače na Danu placa zabavljali su Kraljevi ulice i TS Špancir a događaj je vodio Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje