Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Stričak na Markovom trgu obavio inspekciju Zdruga povijesnih postrojbi

Objavljeno:

- dana

Potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Anđelko Stičak je u ime predsjednika Hrvatskog sabora na zagrebačkom Markovom trgu sudjelovao u postrojavanju i pregledu Zdruga povijesnih postrojbi.

Nakon postrojavanja povijesnih postrojbi iz Zagreba, Čakovca i Velike Gorice, saborski zastupnik Stričak je u pratnji zapovjednika Kravat pukovnije Željka Matejčića obavio njihov pregled. Potom je čestitao i zahvalio svim članovima povijesnih vojnih postrojbi na entuzijazmu da sačuvaju taj dio naše bogate hrvatske povijesti. Naglasio je da osim očuvanja povijesnih odora, podsjećanja i obilježavanja bitnih povijesnih obljetnica, postrojbe danas imaju bitnu ulogu i kod promocije turizma. – Turizam je naša strateška gospodarska grana koja čini oko 19,6 posto BDP-a. Ako analiziramo broj noćenja vidljivo je da ih je 95 posto vezano uz priobalje, 2,5 posto uz grad Zagreb te svega 2,4 posto otpada na sve ostale turističke destinacije u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Iz tih podataka vidljivo je koliki je potencijal razvoja kontinentalnog turizma. Uz prirodne ljepote i sport upravo je kultura najbolji promotor turizma, a tu spadaju i povijesne postrojbe – poručio je Stričak. Dodao je da smatra kako povijesne postrojbe imaju značajan edukativni dio za naše najmlađe. Preko njih djeca mogu izravno vidjeti kako su nekad izgledali vojnici te učiti o slavnoj, ali i teškoj povijesti hrvatskog naroda. Stričak nije zaboravio ni na odjevni predmet koji je Hrvatska dala cijelom svijetu. – Treba svakako naglasiti važnost najbitnijeg modnog dodatka na svijetu, a to je kravata. Upravo su je prvi vezali tj. nosili Hrvati. Stoga je Hrvatski sabor iskazao kravati posebnu počast proglasivši Dan krvate koji se obilježava 18. listopada. U svakom slučaju ovakve manifestacije kakva je “svečana smjena straže” treba i nadalje poticati i održavati – zaključio je Stričak.

Život i društvo

Udruga „Životni zov“ Varaždin ostala bez agregata i moli građane za pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga „Životni zov“ Varaždin, jedina udruga koja zbrinjava napuštene mačke u Varaždinu, i to trenutno njih više od 80, ostala je bez agregata.

Budući da se susreću s rekordnim brojem napuštenih i bolesnih mačaka te nedostatkom financijskih i drugih sredstava, ne mogu si priuštiti kupovinu novog, skupog agregata te su na svojoj Facebook stranici objavili apel za pomoć.

>> FOTO Udruga “Životni zov”: Brinemo se o 80-ak mačaka u Varaždinu, bespomoćni smo jer ih više nemamo gdje smjestiti

Ako netko može i želi, molimo da pomogne Udruzi te ustupi agregat besplatno ili po nižoj cijeni kako bi vrijedni članovi Udruge i volonteri mogli nastaviti spašavati i kvalitetno zbrinjavati napuštene mačke.

– Help! Ostali smo u Udruzi bez agregata. Kako smo sami u problemu sa svime, hitno tražimo nekoga tko ima, a da mu ne treba, ili zna nekoga tko ima agregat da kupimo korišteni ili novi po nešto jeftinijoj cijeni. Ne raspolažemo s velikom svotom novca 😐 Naime, nemamo skoro ništa! Molimo Vas za pomoć! – napisali su iz Udruge „Životni zov“ na Facebooku.

Nastavite čitati

Život i društvo

Čak pet naleta na srneću divljač u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom protekla 24 sata zabilježeno pet naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Donjeg Ladanja, Ludbrega, Novog Marofa, Kapele Kalničke i Pake, javila je PU varaždinska.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na svom području zamijetili kako je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivaju vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

– Isto tako da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali isto tako i domaćih životinja. Pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama. U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja, te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisna kazna 300 kuna – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje