Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Strojarska i prometna škola dobila modernu knjižnicu i nove kabinete na 350 kvadrata

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin danas je održano svečano otvorenje novouređenih prostorija u potkrovlju.

Riječ je o 350 kvadrata u kojima je sada smještena školska knjižnica, multimedijska učionica, kabinet za nastavnike hrvatskog i stranih jezika, čajna kuhinja za učenike s posebnim potrebama i sanitarni čvor.

Hallerova aleja prepoznatljiva i svi moraju u Hallerovu aleju

– Uređenjem ovih prostora korak smo bliže modernom sustavu obrazovanja i još višem standardu. Mi već jesmo najopremljenija škola u ovom dijelu Hrvatske, ali uređenjem ovih prostora dokazujemo da ne ulažemo samo u struku i praktičnu nastavu, nego brinemo o svakom učeniku kojem ovaj prostor omogućuje individualni razvoj – rekao je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole na otvorenju.

– Svi koji žele dobro učiti u srednjoj školi moraju doći u Varaždin u Hallerovu aleju – rekao je Štromar

Na otvorenju novih prostora škole bio je i župan Predrag Štromar i dožupan Alen Kišić. Štromar nije propustio priliku da naglasi kako je samo u zadnjih nekoliko mjeseci u tu školu uloženo 1,2 milijuna kuna, a svake godine u obrazovanje čak 100 milijuna kuna.

– Svake godine nešto radimo u ovoj školi i u svim srednjim školama u Hallerovoj aleji. Mislim da je Hallerova aleja prepoznatljiva u Hrvatskoj po tome da su tu najbolje srednje škole u državi i da svi koji žele dobro učiti u srednjoj školi moraju doći u Varaždin u Hallerovu aleju – rekao je Štromar koji je priznao da osobno knjige ne čita kao prije, ali je srednjošolcima preporučio da svakako pročitaju “Mrtve duše” Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, jer se, kako je rekao, neke od ideja iz knjige mogu plasirati i danas.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

FOTO Otvoren spomenik poginulim policajcima: “Nadaleko je poznato koliko je sjever Hrvatske dao u obrani RH”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domovinskom je ratu poginulo i nestalo 37 policajaca Policijske uprave Varaždin, a koja bi danas pokrivala Varaždinsku i Međimursku županiju, odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Njima u čast danas je kod zgrade PU varaždinske u Varaždinu vrlo svečano i s puno pijeteta otvoren spomenik.

Obitelji poginulih i nestalih policajaca položile su ruže kod novog spomenika uz pjesmu policijske klape sv. Mihovil.

Uz branitelje i policajce počast su došli odati i brojni uvaženi gosti na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Stigao je i državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i njegov međimurski kolega Ivan Sokač. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca došao je i Ivan Jarnjak, ratni ministar. Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici također su se došli pokloniti žrtvama Domovinskog rata, kao i brojni drugi gosti.

Biskup u miru, mons. Mrzljak blagoslovio je spomenik.

– Od 185 policijskih službenika koji su prije 30 godina iz tadašnje Policijske uprave Varaždin otišli u Vukovar njih 21 je tamo poginuo. Ukupno 37 njih su položili živote za Domovinu, a sada smo kao mjesto pijeteta otvorili ovaj spomenik – rekao je Benčić.

Ministar Božinović istakao je da mu je žao što se sa spomenikom toliko čekalo te dodao da mu je drago što je on ipak otvoren u mandatu njegove vlade.

– Varaždinski policajci zaslužili su ovakav spomenik i priznanje. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratnici i njihov ratni ministar te cjelokupni vrh policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci su bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos obrani Vukovara. U tim su ratnim danima pokazali da Hrvatska diše kao jedno – objasnio je ministar Božinović, ponovivši da je Varaždincima i Međimurcima zahvalna cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje