Povežite se s nama

Kultura

FOTO Stručno obrađena knjižnica obitelji Bombelles uskoro dostupna online

Objavljeno:

- dana

Nakon ljetne stanke ciklus Srijeda u Muzeju GMV-a nastavljen je izložbom pod nazivom Bibliotheca Opeka, koja je u palači Sermage otvorena za razgled do 7. listopada.

Spomenutim programom javnosti se predstavljaju rezultati rada u sklopu EU Projekta „Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – DETOX“, u kojemu je Gradski muzej Varaždin, s još nekoliko partnera, sudjelovao protekle dvije godine. Izložba obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja objavljene od 16. stoljeća do prve polovice 20. stoljeća. Riječ je uglavnom o raritetnim i kolekcionarskim primjercima iz knjižnice obitelji Bombelles koji su u sklopu projektnih aktivnosti DETOX-a kao knjižnična građa stručno obrađeni. Na tim poslovima radila je kustosica na projektu Nataša Mihinjač, ujedno i autorica izložbe. Knjižnicu obitelji Bombelles ukratko je predstavila i na konferenciji za medije koja je održana uoči otvaranja izložbe. Riječ je o tipičnom primjeru aristokratske knjižnice tog vremena, odnosno to je univerzalna biblioteka s knjigama iz svih područja ljudskog znanja. Raznovrstan sadržaj knjižnog fonda, od klasika svjetske književnosti, medicinskih časopisa, politike, povijesti, zemljopisa i do ekonomije, umjetnosti, sporta, otkriva da Bombellesi nisu bili samo obični ljubitelji knjiga.

Nema čega nema

Naime, kao svaka imućna, obrazovana i profinjena plemićka obitelj, posjedovali su bogatu knjižnicu koja nije bila samo ukras dvorca Opeka nego i vrijedan izvor znanja i informacija te svojevrsni prozor u svijet književnosti, filozofije, umjetnosti, politike, ekonomije i društvenih i prirodnih znanosti. Ona je također bila i svjedočanstvo društvenog statusa, visokog stupnja obrazovanja i književne kulture, naslijeđa i interesa ove plemićke obitelji. Knjižnicu čini nekoliko posebnih cjelina; jedan dio čine knjige koje je u Opeku donio Marko stariji Bombelles, a pripadale su njegovim roditeljima i drugim članovima njegove obitelji, dok je drugi dio donijela Ferdinanda Drašković, nasljednica obitelji Drašković, nakon udaje za Marka Bombellesa starijega. Knjižni fond obiteljske knjižnice Bombelles stalno se nadopunjavao i obogaćivao knjigama i broji više od 5000 svezaka. Dodajmo da se u sklopu projektnih aktivnosti DETOX-a u Gradskom muzeju Varaždin knjižnica stručno obrađuje. U specijaliziranom računalnom programu za obradu knjižnične građe inventarizirano je više od 4.500 starih i rijetkih tiskanih knjiga. Baza podataka omogućit će njihovo jednostavno pretraživanje i analizu unesenih publikacija te sadržaja fonda. Cilj je projekta DETOX zaštititi izvornu građu i stručno obraditi knjižnicu obitelji Bombelles te poboljšati dostupnost i omogućiti jednostavnije korištenje svima zainteresiranim korisnicima u svrhu znanstvenih i obrazovnih istraživanja. Stotinjak najvrjednijih i najzanimljivijih publikacija bit će digitalizirano i javno objavljeno. Digitalizacija dijela knjiga Bombellesove knjižnice omogućit će bolji uvid u raznovrstan sadržaj knjižnog fonda. Projekt DETOX sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020.

Kultura

U ponedjeljak u P4 spomen izložba „zaboravljene“ varaždinske umjetnice Aleksandrine Pascuttini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pomalo neuobičajena, ali zanimljiva izložba očekuje nas ovaj ponedjeljak u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 i to u organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA i ogranka Matice Hrvatske Varaždin.

Riječ je o izložbi grafika i gvaševa Aleksandrine Pascuttini koja je preminula prošle godine. Iako je njena smrt prošla neopaženo, osim manje-više u obiteljskom krugu, zahvaljujući znatiželji i ljubavi njenog nećaka i nećakinje na tavanu obiteljske kuće u Varaždinu je pronađeno nekoliko njenih slika, crteža i grafika.

Njeni radovi, mahom grafike nastale šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a svojom likovnom svježinom, snagom pokreta i ritmom izvanprosječni su, ne samo u varaždinskim već i u hrvatskim likovnim krugovima uopće.

Aleksandrina Pascuttini rođena je u Varaždinu 1938. godine. Nakon varaždinske Gimnazije, pohađala je Likovnu Akademiju u Beogradu, gdje je 1966. godine i diplomirala. Postdiplomski studij, smjer grafika završila je 1968. godine. Cijenjena mlada grafičarka, članica tzv. Beogradskog grafičkog kruga, izlagala je na više izložbi, a za jednu je svoju grafiku svojevremeno dobila i Oktobarsku nagradu. Odlaskom na dvogodišnju specijalizaciju u Düsseldorf, a prilikom svog boravka u Njemačkoj pridružila se bratu, poznatom hrvatskom dirigentu Krešimiru Pascuttiniju koji je tada dirigirao filharmonijom u Ulmu. Svoje je grafike predstavila i na nekoliko izložbi u Njemačkoj. Ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća zauvijek napušta slikarstvo i grafiku i prestaje se ozbiljno baviti likovnom umjetnošću, uz koju ju veže tek povremeni pedagoški rad. Kako Aleksandrina ne bi živjela tek u sjećanjima dijela svoje obitelji i poznanika kojih je danas sve manje, organizatori su odlučili ispraviti tu nepravdu i upriličiti joj spomen izložbu.

Time nakon kratke stanke VANIMA nastavlja program „Podrum ponedjeljkom“, a neformalno otvorenje bit će održano 26. travnja od 19 sati.

Izložba će biti dostupna zainteresiranoj javnosti do 8. svibnja i to radnim danom od 10 do 14 sati uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nastavite čitati

Kultura

Povodom Dana planeta Zemlje u ludbreškoj knjižnici izložba fotografija Branka Težaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom današnjeg Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici otvara se izložba fotografija Branka Težaka pod nazivom “Čovjek i priroda”.

Otvorenje je 22. travnja u 18 sati.

Branko Težak se fotografijom počeo baviti u šestom razredu osnovne škole, a izlaže od 1978. godine. Od tada je sudjelovao na više od tristo izložbi od čega na više od sto u inozemstvu. Nagrađivan je 90 puta od toga 16 puta u inozemstvu.

Sudjelovao je na izložbama fotografije na svim kontinentima i na Novom Zelandu.

Zvanje KMF FSJ dodijeljeno mu je 1983. godine, zvanje AFIAP od FIAP-a 1993., a 1995. primljen je u ULUPUH. Fotografijom se profesionalno bavi od 1983. godine.

Godine 2010. izdao je knjigu fotografija pod naslovom “Fotografija” u kojoj je predstavio osamdeset crno-bijelih fotografija. Za izniman doprinos ivanečkoj fotografskoj tradiciji i pronošenja imena Ivanca diljem svijeta, godine 2009. nagrađen je Plaketom grada Ivanca.

Nastavite čitati