Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Sudionici klimatona osmišljavali inovativna rješenja za poboljšanje gospodarenja otpadom

Objavljeno:

- dana

U okviru Hakatona za klimu ili klimatona u Varaždinu, u organizaciji konzorcija kojeg čini Climate KIC Hub Hrvatska – Geotehnički fakultet, Terra Hub, Zelena Energetska zadruga, Impact Hub i Mreža znanja uz podršku grada Varaždina, izabrana su najbolja rješenja koja će doprinijeti poboljšanju gospodarenja otpadom.

Naime, Hakaton za klimu ili klimaton je globalni pokret sa ciljem rješavanja problema klimatskih promjena u gradovima iz programa EIT Climate-KIC, objašnjavaju iz Terra Hub-a, te se prvi put ove godine održao u Varaždinu. Od ukupno 13 prezentiranih rješenja, pobijedio je tim Wastebook – digitalna platforma koja stimulira korisnike da recikliraju kroz gamification opciju, te pruža informacije korisnicima i pružateljima usluga za efikasnije prikupljanje otpada i reciklažu. – Platforma funkcionira poput društvene mreže preko koje korisnici međusobno mogu komunicirati i interaktivno sudjelovati u natjecateljskim zadacima vezanim za razdvajanje otpada. Kroz Klimaton smo prošli kroz različite poslovne modele koji omogućuju realizaciju ideje te smo na taj način naučili važnost interdisciplinarnosti u timu, poznavanja tržišta i kritičkog razmišljanja – naglasila je Erica Svetec, članica tima Wastebook. Tijekom 24 sata hakatona za klimu, kroz set motivacijskih predavanja i interaktivnih radionica, više od 80 sudionika je uz pomoć mentora radilo na osmišljavanju inovativnih rješenja za poboljšanje gospodarenja otpadom u Varaždinu, te su svoja rješenja prezentirali pred vanjskim stručnim žirijem u sastavu Sandra Malenica, dogradonačelnica grada Varaždina; Ivana Grčić, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju na Geotehničkom fakultetu Varaždin; Davor Skroza, direktor Čistoće, Mario Hoško, voditelj održavanja Studentskog centra Varaždina; Damir Kirić, direktor Gumiimpex-a. – Prvi Varaždinski Climathon dokazao je izuzetnu spremnost svih sudionika za izradu rješenja „hakiranja“ klimatskih promjena. Svi natjecateljski timovi pokazali su poznavanje lokalnih problema u sferi gospodarenja otpadom i entuzijazam za rješavanje istih – istaknula je prodekanica Ivana Grčić. Drugo mjesto osvojio je tim TTF s Tekstilno-tehnološkog fakulteta koje svoje rješenje usmjeravaju prema individualnom redizajniranju tekstila, a treće mjesto osvojio je tim Ekomat – automatizirani način kupovanja higijenskih potrepština bez ambalaže. Uz organizatore, partneri i sponzori klimatona u Varaždinu bili su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Čistoća Varaždin, Studentski centar Varaždin, Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca, Ekoteka, CIOS-MB, Zadružna pivovara Brlog iz Zadra i udruga Zona.

Život i društvo

Odličan Halloween party u subotu u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Udruga mladih Hiperaktivni Cestica/Facebook

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica u subotu, 30. listopada, organizira Halloween Party 2021, a početak je u 20 sati.

– Došlo je ono doba godine kada se u jednom napuštenom atomskom skloništu okupljaju najstrašnije nemani Cestice i šire. Vještice, vukodlaci, duhovi, vampiri, klaunovi.. Svi oni bude se na nabrijavajuće ritmove DJ VOLTAIR-a, DJ INPAX-a i DJ LITL POKET-a. Nemoj propustiti priliku na cijelonoćnu zabavu uz naše DJ-eve, koji će osigurati ludu i nezaboravnu atmosferu – poziv je iz udruge.

Najbolje maske bit će nagrađene.

Ipak, ulazak u sklonište bit će moguć samo s COVID potvrdom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Verica Vitković: “U Trnovcu radimo puno, a ispred nas još su brojni projekti i planovi”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je preuzela vlast u Općini Trnovec Bartolovečki, načelnica Verica Vitković ne staje s projektima i planovima.

Dosad su već donesene odluke koje se odnose na najmlađe – odluka o financiranju zapošljavanja na neodređeno za pet učiteljica u produženom boravku za djecu od 1. do 4. razreda u OŠ Trnovec i OŠ Šemovec. Realizirani su i dodatni programi za djecu predškolskog uzrasta, kao što su učenje stranog jezika, organizacija stručnog rada pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i predškolski program za djecu koja dosad nisu polazila vrtić. Već ovog tjedna bit će objavljen natječaj za stipendiranje studenata s područja Općine.

Radovi

Radi se i u Zamlaki i Žabniku, za čija su nogometna igrališta naručene mreže za golove te zaštitne mreže. U Šemovcu traju radovi na uređenju prostorija koje koristi Agro udruga, a radi se na uređenju sanitarnog čvora, uredskog prostora i kuhinje te prostora za održavanje sastanaka i edukacija članova Udruge. Za Šemovec počinje i javna nabava za adaptaciju i uređenje grobne kuće. U Štefancu se izvode radovi na Društvenom domu, a odnose se na osposobljavanje sanitarnih čvorova. U Zamlaki je u tijeku sanacija odvodnje oborinskih voda na dijelu Novakovečke ulice.

Rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine

Također, trenutno je u fokusu rada i prometna infrastruktura. Sanacija oštećenih cesta u cijeloj Općini očekuje se već prije zime, a u tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i PU varaždinskom za povećanje sigurnosti na D2: postavljanje dvaju kućišta za kamere te svjetlosnih signala na svim pješačkim prijelazima. Ovih dana počinju radovi na postavljanju ležećih policajaca u Žabniku. Za sanaciju dviju cesta, Kralja Tomislava i Ruđera Boškovića u Trnovcu, objavljena je javna nabava. Pripremljen je natječaj za izgradnju nove ceste na relaciji Dravska – Zeleni put.

Vrlo važan projekt je i sanacija 76 kilometara poljskih putova koji su zatečeni u iznimno lošem stanju.

U fokusu su i poljski putovi

Optika

Na posljednjem Općinskom vijeću načelnica Verica Vitković predložila je da svi priključci na optičku mrežu budu besplatni, te su zatražena pisma namjere od investitora za izgradnju optičke mreže. Rebalansom proračuna načelnica je izdvojila dodatna 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju neophodnu za natječaje (Dječji vrtić, Dom za dnevni boravak starijih osoba, Dom kulture, vatrogasno spremište i spremište civilne zaštite, Jagina hiža). Također, rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine.

– Napravit ćemo sve da Općina Trnovec Bartolovečki bude bolja i naprednija. Sve loše što smo zatekli ubrzano popravljamo, ali i maksimalno smo se posvetili novim projektima. Moj cilj je maksimalno poboljšati uvjete života našim sumještanima te ću za ostvarenje tog cilja koristiti sve raspoložive alate koje Općina ima – poručuje načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje