Povežite se s nama

U fokusu

FOTO: Suze i euforija na Korzu: Generala Gotovinu Pume pozivaju u Varaždin!

Objavljeno:

- dana

GENERALI GOTOVINA I MARKAČ PUŠTENI NA SLOBODU!

Generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču srušena je presuda te će odmah biti pušteni iz zatvora. Tu su vijest uz suze radosnice dočekali građani diljem Hrvatske pa tako i branitelji i građani koji su se okupili na varaždinskom Korzu kako bi dočekali presudu haaškog suda.

Nije bilo progona, deportacija, zločinačkih pothvata – odlučilo je Žalbeno vijeće, a Varaždinci i Varaždinke to su dočekali u euforiji i suzama.

Ima pravde

“Ima Boga, ima pravde” skandiralo se na Korzu nakon izricanja presude. Emocije nije mogao suspregnuti ni predsjednik Udruge 7. gardijska brigada “Puma” Mirko Martinjak koji je pozvao braniteljske udruge na Korzo. – Sljedeći tjedan slavimo 20 godina od osnutka Puma. U Varaždin ćemo pozvati generala Gotovinu, jer smo upravo pod njegovim zapovjedništvom prošli veći dio svojeg ratnog puta u Domovinskom ratu – rekao je i, susprežući suze, priznao da dosad nisu vjerovali u haaški sud i da ovakvu presudu nisu očekivali.

Oslobođenje generala razgalilo je i druge. – U Domovinski rat otišao sam s 18 godina. Danas sam konačno ponosan što sam Hrvat i branitelj, jer danas branitelji dobivaju moralnu vertikalu koju dosad nisu imali – rekao je Ivica Pintarić, tajnik udruge branitelja liječenih od PTSP-a Varaždinske županije.

Optimizam

Kao svjedok, ali i kao prijatelj generala Markača, u cijelom je procesu sudjelovao i Ivan Herman (nekadašnji ravnatelj varaždinske bolnice i bivši predsjednik Gradskog vijeća). – Još ne mogu vjerovati da su generali oslobođeni. Moram priznati, nisam bio optimist od početka, ali stav suda sada je bio sasvim drugačiji. Predsjednik suda bio je čovjek židovskog podrijetla, čiji je narod također proživio velike patnje i koji ima sasvim drugačiji pristup – rekao je Herman.

Bilo je to mučno suđenje, dodao je. – Svjedočiti je bilo gorko i teško iskustvo, a nevini su ljudi patili u zatvoru. Rat nije salonska igra, u njemu ima prljavština, ali treba sve to sagledavati objektivno. Naša svjedočenja dokazala su da su zatvorili krive ljude.

Izvor: Foto: Siniša Sović

U fokusu

Evo kojih je pet tvrtki sa sjedištem u Varaždinu lani imalo najveće dobiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu Dana Grada Varaždina Fina je analizirala rezultate poduzetnika sa sjedištem u Gradu Varaždinu u 2021. godini.

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2021. godini poslovalo je 2265 poduzetnika s 21.348 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 4 % u odnosu na 2020. godinu. 

U 2021. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su rast ukupnih prihoda od 13,4 % i ukupnih rashoda od 13,1 % u odnosu na godinu ranije. S ostvarenih 16,2 milijarde kuna prihoda u 2021. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije, koji su iznosili 31 milijardu kuna, bio je 52,2 %. Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2021. godini, u iznosu od 716,5 milijuna kuna, što je 19,5 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2020. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2021. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,3 %, u broju zaposlenih 47,8 %.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2021. godini bila je Vindija d.d. s 3,2 milijarde kuna. Društvo je s 1143 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina. 

U 2021. godini, najveću dobit razdoblja od 36,5 milijuna kuna ostvarilo je društvo Gumiimpex-GRP d.o.o. s 402 zaposlena. Oni imaju udio od 4,5 % u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu.

Top pet poduzetnika po prihodima u Varaždinu su lani bili Vindija, na drugom mjestu je Koka, na trećem Gumiimpex-GRP, slijedi Solvis pa Kostwein.

Ako se pogleda dobit varaždinskih tvrtki 2021. već je spomenuto da je tu najbolji bio Gumiimpex-GRP s 36,4 milijuna kuna, drugi je Solvis 33,6 milijuna kuna dobiti, treći TP Varaždin s 20,4 milijuna kuna, četvrta tvrtka COTRA d.o.o. s 18,8 milijuna kuna te Termoplin s 10,3 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu, u 2021. godini, iznosila je 5628 kuna i bila je 0,3 % manja, u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću obračunatu zaposlenima kod poduzetnika na području Varaždinske županije koja je iznosila 5.646 kuna. Također, plaća radnika koji rade u tvrtkama na području Varaždina je 11,4 % manja od prosječne neto plaće zaposlenih kod svih poduzetnika Republike Hrvatske koja je iznosila 6350 kuna.

– U razdoblju od 2008. do 2014. godine, iznimka je 2011. godina, vidljiv je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli. Ponovni pad ukupnih prihoda ostvaren je u 2020. godini (14,9 milijardi kuna), a u 2021. godini ponovni rast (16,2 milijarde kuna), s tim da još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna) – objavila je FINA.

Nastavite čitati

U fokusu

Evo tko su najdoktori 2022. godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

doktor liječnik stetoskop

Na portalu najdoktor.com pacijenti su devetu godinu zaredom birali najbolje doktore u Hrvatskoj, a među njima su i liječnici iz Varaždinske te Međimurske županije.

Na temelju ocjena i komentara korisnika navedenog portala, izabrani najdoktori u 2022. godini iz Varaždinske i Međimurske županije su:

Fizijatri: Ivan Kos i Vladimir Knež – Varaždinske Toplice

Ginekolozi: Ivo Bilopavlović,  Alex Jukić, Ivana Risek i Hrvoje Brijačak  – Varaždin

Neurokirurg: Vječeslav Kčira-Fideršek – Varaždin

Obiteljska medicina: Kristina Sambol, Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović – Varaždin

Otorinolaringolozi: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan – Varaždin

Oralni kirurg: Damir Roki – Varaždin

Ortodont: Mirna Weber – Varaždin

Stomatolozi: Ljiljana Peharda-Ivić – Vidovec i Ivana Ereš-Dugalija – Varaždin

Ortoped: Marko Labaš – Čakovec

Reumatolog: Vesna Budišin – Čakovec

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje