Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Sv Ilija: nova školska zgrada i dvorana bit će pod krovom do kraja ožujka

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U općini Sveti Ilija imaju puno razloga za zadovoljstvo. Naime, prije devet mjeseci je položen kamen temeljac za novu školsku zgradu, a do kraja ožujka ona bi trebala biti „pod krovom“, a odmah potom slijedi nakon slijedi opremanje prostora.

Podsjećamo, vrijednost investicije je 55 milijuna kuna, a od tog novca je 80 % osigurano iz sredstava resornog ministarstva, 15 % iz proračuna Varaždinske županije, te 5 % iz općinskog proračuna. No,  Općina Sv, Ilija se nije kreditno zadužila već će kroz tri proračunske godine isplatiti svoj dio.

Po okončanju projekta, učenici i njihovi nastavnici raspolagat će s ukupno 3800 četvornih metara prostora. Dobit će 18 učionica, te 800 četvornih metara moderno opremljene školske-sportske dvorane.

Ovu školu za 21 stoljeće, u četvrtak, 4. ožujka, obišli su saborski zastupnik Anđelko Stričak, općinski načelnik Marin Bosilj i ravnateljica tamošnje škole Anđelka Rihtarić.

– U proteklih devet mjeseci, mi smo na području Općine Sveti Ilija od jednoga ljupkoga brijega, odnosno livade na padini, došli do toga da se kompletna građevina naše škole već jasno vidi. U tih devet mjeseci obavili smo sve radove, pa sada možemo reći  da ćemo do kraja ovoga mjeseca kompletnu školsku zgradu i sportsku dvoranu natkriti. Nakon toga slijede obrtnički radovi, a konačni plan je da se početkom jeseni škola u cijelosti završi – naglasila je Rihrarić.

Na nju se nadovezao općinski načelnik, Marin Bosilj, koji je izjavio da je „iznimno zadovoljan dinamikom izvođenja radova.

– Prva ideja za gradnju škole obznanjena je još 2001. godine, gotovo pred punih 20 godina. No tek sada smo uspjeli proći trnovit put od otkupa zemljišta, pripreme projektne dokumentacije i konačno – gradnje. Iz toga se vidi da nije dovoljno samo imati ideju i želju, nego treba i znati zatvoriti financijsku konstrukciju, kako bi se nešto moglo graditi. Ovom prilikom zahvaljujem i županu, a prije svega premijeru Plenkoviću i Vladi, jer bez velikog postotka financiranja od strane države, Županija i Općina ne bi mogle iznjedriti ovaj projekt. Bit će uređena i tri školska igrališta, od kojih će dva biti osvjetljena, a nova će škola promijeniti vizuru mjesta i cijele Općine Sveti Ilija – rekao je Bosilj.

Dodao je da im predstoji raspisivanje natječaja za opremanje škole, te da očekuju kako bi taj posao mogao stajati oko 10 milijuna kuna. Saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjeća da je s domaćinima prvi sastanak odrađen 2017. godine, na inicijativu načelnika i ravnateljice, „i tada je prvi put javnosit upoznata s namjerom da se izgradi nova škola.

– Kada bismo danas pogledali komentare po portalima, vidjeli bismo da nitko u to nije vjerovao, doslovno ni jedan jedini komentar nije bio optimističan oko gradnje škole u Sv. Iliji.. No zahvaljujući naporu Općine, škole, Županije i državne razine, danas se ovdje gradi nova škola i iduće godine će učenici moći krenuti s nastavom u novoj školi. To veseli sve nas i kao što vidite, ni jedno obećanje nismo prekršili, realizirali smo sve i ubuduće će biti isto tako – zaključio je Anđelko Stričak.

Život i društvo

Na varaždinskom placu u subotu probajte hladno prešane zelene sokove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na varaždinskome placu se sutra, u subotu, 17. travnja održava Obiteljski dan pod motom „Zajedno za zdrav život“. Tim povodom svi će posjetitelji od 9 sati ujutro moći kušati zdravi zeleni hladno prešani sok, koji će im u trenu osnažiti imunitet i pomoći u borbi protiv bakterija i virusa.

U podjeli soka na varaždinskome placu sudjelovat će, među ostalima, i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, iz Gradske tržnice stoga pozivaju sve da degustiraju sok te ga uvrste u svoju dnevnu rutinu jer koristi njegove svakodnevne konzumacije su nebrojene. Na placu će se degustirati sok dobiven hladnim prešanjem jabuka, grejpa, blitve, špinata, salate, kelja i rotkvice.

Čak i mala količina soka dobivenog hladnim prešanjem, sadrži sve nutritivno korisne sastojke iz velike količine povrća i voća, koju bi bilo teško unijeti u organizam redovitim putem. Zeleni sokovi su alkalni po sastavu i superbogati klorofilom, koji oksigenizira krv. Pomažu izlučivanju otrova iz organizma te pročišćavaju probavni sustav. Bogati su fitonutrijentima – tvarima koje pomažu u izgradnji željeza u krvi.

I na kraju – zeleni sokovi sadrže obilje vitamina i minerala, koji se vrlo lako apsorbiraju u probavnom sustavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sjednica Gradskog vijeća V. Toplica: donesene mjere za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvješće o radu u drugoj polovici prošle godine na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica podnijela je gradonačelnica Dragica Ratković.

Istaknula je realizaciju brojnih projekata jer je upravo nastavak investicija jedan vid potpora gospodarstvu, koje je prošle i ove godine pretrpjelo brojne udarce.

– Puno se radilo na projektima izgradnje i poboljšanja komunalne infrastrukture, s ciljem podizanja kvalitete života na području Grada. Nakon niza godina, konačno je s realizacijom krenuo i dugoočekivani projekt izgradnje novog mosta na rijeci Bednji u Tuhovcu. Most se gradi na državnoj cesti DC24, koja spaja Varaždinske Toplice i Ludbreg, a riječ je o investiciji Hrvatskih cesta vrijednoj 7,5 milijuna kuna. Nastavljena je i dobra suradnja sa ŽUC-om na projektima sanacije klizišta i izgradnje nogostupa u Ulici braće Radić u naselju Svibovec, ukupne vrijednosti projekta od 605.000 kuna, te na modernizaciji kolničkog pokrova u Varaždinskoj ulici u Varaždinskim Toplicama, ukupne vrijednosti investicije od 132.000 kuna – naglasila je, među ostalim, gradonačelnica Ratković.

Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica donijelo je i program demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji.

Programom se želi potaknuti rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Varaždinskih Toplica te potaknuti doseljavanje mladih obitelji radi demografske obnove i povećanja broja stanovništva.

– Ovim programom definirane su mjere prodaje zemljišta za izgradnju obiteljske kuće na području Grada Varaždinskih Toplica za stanovnike s područja grada te za stanovnike izvan područja Grada Varaždinskih Toplica. Prihvatljivi korisnici s područja našeg grada imaju pravo kupnje zemljišta po povlaštenoj cijeni u iznosu do 30 % procijenjene vrijednosti nekretnine. Oni, kao i korisnici koji trenutno ne žive na području Grada Varaždinskih Toplica, dužni su u roku od tri godine od sklapanja ugovora o kupnji zemljišta izgraditi kuću i prijaviti prebivalište na adresi novonastale obiteljske kuće te su dužni zadržati prebivalište na toj adresi idućih 15 godina – pojašnjeno je na sjednici Gradskog vijeća.

Vezano uz izgradnju stambenog naselja, Grad Varaždinske Toplice zatražio je od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine darovanje nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u Varaždinskim Toplicama, ukupne površine 44.056 m², koja je prostornim planom uređenja Grada predviđena kao građevinsko područje naselja Varaždinske Toplice kao zona mješovite, pretežno stambene namjene.

Darovanje nekretnine zatraženo je radi poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, smanjenja trenda iseljavanja stanovništva s područja Grada, poticanja doseljavanja stanovništva, izgradnje i uređenja novog stambenog naselja, a sve u cilju poticanja demografskog razvitka varaždinskih Toplica.

Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna – nije prihvaćen

Na dnevnom redu posljednje sjednice Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica našao se i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2020. godinu.

U 2020. godini ostvareni prihodi u Proračunu Grada Varaždinskih Toplica bili su 19,9 milijuna kuna, a rashodi 15,9 milijuna. Prihodi su ostvareni s 80,56 % u odnosu na godišnji plan, a 11,90 % manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

Manje ostvarenje prihoda u odnosu na planirane je zbog posebnih okolnosti izazvanih epidemijom bolesti COVID-19, navedeno je u izvještaju o izvršenju proračuna.

Rashodi i izdaci proračuna izvršeni su 65,67 % u odnosu na godišnje planirane, a 26,21 % manje nego prethodne godine.

Odstupanje u odnosu na prethodnu godinu je zbog toga što do kraja godine nisu završeni svi ugovoreni radovi te se završetak investicija prenosi u ovu godinu.

Od prisutnih 12 vijećnika 7 je bilo za, a 5 protiv, te godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna nije prihvaćen, jer je za to potrebna većina svih članova Gradskog vijeća, kojih je 15.

Prihvaćena su izvješća o izvršavanju programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture. U programu građenja komunalne infrastrukture realizirano je 2,9 milijuna kuna, među kojima je i 857 tisuća kuna za izgradnju kanalizacijskog sustava javne odvodnje aglomeracije Varaždinske Toplice te 514 tisuća kuna za sanaciju i uređenje kolnika te pješačkih nogostupa i cestovne odvodnje Ulice kralja Zvonimira.

U programu održavanja komunalne infrastrukture utrošeno je 2,7 milijuna kuna.

Gradsko vijeće donijelo je i odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Varaždinskih Toplica te će se izbori za članove 18 mjesnih odbora održati zajedno s lokanim izborima 16. svibnja 2021. godine.

Nastavite čitati