Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Sv. Leonard stoljećima nadahnjuje župljane Goričana

Objavljeno:

- dana

Uz propisane epidemiološke mjere župna zajednica Sv. Leonarda Opata u Goričanu i ove je godine proštenjem proslavila svoga nebeskog zaštitnika, 6. studenoga.

U maloj procesiji od Doma kulture u centru Goričana krenula je povorka vrijednih i samozatajnih članova Cehovskog društva sv. Leonarda – Goričan na groblje. Ceščani su uz pretnju Limene glazbe Goričan prije misnog slavlja išli zapaliti svijeću i položiti cvijeće kod Isusovog križa za sve pokojne članove Cehovskog društva kroz 185 godina…

Današnje Cehovsko društvo sv. Leonarda – Goričan čine četiri ceha koji su se ujedinili 1985.: Tkalački ceh, Mlinarski ceh, Veliki ceh (zanatlije: tesari, zidari, remenari, stolari, kovači, krčmari, kolari, šoštari, trgovci, kitičari…) i Novi ceh (vatrogasci).

Nakon toga formirala se procesija u 10. 25 sati u kojoj su sudjelovali članovi Cehovskog društva sv. Leonard – Goričan, Župni crkveni zbor, članovi KUD-a Goričan obučeni u narodne nošnje, predstavnici Općine Goričan, te svećenici Preloškog dekanata predvođeni dekanom i preloškim župnikom preč. Antunom Hoblajem, uz taktove Limene glazbe Goričan .

Sv. misu predvodio je preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za svećenike i povjerenik za kulturna dobra Varaždinske biskupije. Preč. Košćak u propovijedi je istaknuo lik sv. Leonarda koji je u svoje vrijeme, iako plemenita roda, bogat i kao kumče kralja Klodviga, tražio nešto više u svom životu te je odlučio slijediti Isusa Krista poniznoga i siromašnoga.

Odrekao se bogatstva i sjaja ovoga svijeta da bi služio Bogu u braći ljudima zalažući se za zarobljene i nepravedno osuđene, zagovornik je žena-trudnica koje mu se mole za sretan porod, zaštitnik je kovača te svih onih poljodjelaca koji mu se utječu u bolesti domaćih životinja (konja, krava, ovaca…).

Sv. Leonard Opat i nama može i želi pomoći i u ovoj pandemiji koronevirusa!

Na koncu misnog slavlja riječima zahvale i čestitke nazočnima se obratio Josip Vargec, predsjednik Cehovskog društva sv. Leonard – Goričan kao i načelnik Općine Goričan Mario Moharić.

Obilježavanje 185 godina Cehovskog društva sv. Leonard – Goričan završilo je projekcijom dokumentarnog filma u župnoj crkvi o djelovanju Ceškog društva, a koji je snimio Studio VIPRO uz asistenciju župnika Josipa Drvoderića, te uz sudjelovanje mnogih sugovornika koji su progovorili u filmu. Sv. Leonarde, moli za nas, da se skrate ovi dani i da se čim prije pronađe lijek kojim će se zaustaviti širenje koronevirusa!

Tekst sastavio: Josip Drvoderić, župnik u Goričanu

Međimurje

Smotra KUD-ova na Danima Općine Goričan: brojni posjetitelji uživali u festivalu plesa, pjesma i glume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom ambijentu jezera Šuderica, a u okviru obilježavanja Dana Općine Goričan održana je Smotra KUD-ova na kojoj su uz domaćina KUD Goričan, svoja plesna, pjevačka i glumačka umijeća prikazali šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske. Program Smotre atraktivnim su nastupim otvorile Mažoretkinje Goričana.

Da su ovogodišnji Dani Općine Goričan naišli na samo pozitivne reakcije potvrdio je i općinski načelnik Emanuel Sinković koji je poručio da mu je srce na mjestu kada vidi ogromno zajedništvo udruga i mještana.

– Zaista smo se potrudili da bi ovogodišnji Dani Općine bili za sve generacije, a kao šećer na kraju uživali smo u prekrasnom kulturnom poslijepodnevu gdje su općinske udruge pokazale zašto im s punim pravom tepamo da su one naše najveće bogatstvo – rekao je načelnik Sinković.

S obzirom da su udruge te koje se aktivno uključuju u događanja i obogaćuju društveni život lokalne sredine, načelnik Sinković naglasio je da to treba znati očuvati.

– Želja nam je da se naši najmlađi još intenzivnije uključuju u rad KUD-a da bi ga imao tko u budućnosti voditi. Možemo se pohvaliti sa zaista velikim brojem aktivnih udruga, a glavni cilj ovogodišnjih Dana Općine smo ostvarili, okupili smo se i pokazali zajedništvo – zaključio je Sinković.

Bogati nedjeljni program započeo je jutarnjom svetom misom, dok su se u poslijepodnevnim satima posjetitelji mogli okušati u streličarstvo i gađanju interaktivnih meta. Nakon sporta uslijedio je nastup Mažoretkinja Goričan koje su ostvarile brojne zapažene rezultate u Međimurju, Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dani Općine bili su ovo prilika da se publici predstave one najmlađe, u uzrastu od pet do deset godina, a s obzirom da im je ovo bio prvi javni nastup posjetitelji su ih nagradili velikim pljeskom.

Nakon mimohoda KUD-ova od Doma kulture do Šuderice započeo je festival plesa, pjesme i glume. Osim domaćina svojim su se nastupima predstavili: KUD Kaštel Pribislavec, Pjevački zbor Ružmarin iz Murakeresztúra, KUD Cret, KUD Sumarton, KUD Strmec i KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine.

– S obzirom da je interes gostiju za dolaskom i nastupom u Goričanu bio stvarno velik, moram pohvaliti naš KUD i Martinu Pahek na odličnoj organizaciji Smotre zahvaljujući kojoj je puno prekrasnih slika iz naše Općine obišlo Hrvatsku – zaključio je načelnik Sinković.

Zahvaljujući srebrnoj baristici Mateji Munki svi ljubitelji kave uživali su u pravoj poslastici – degustaciji gorčke, međimurske i turske kave s rumom i jajetom. Dobra zabava nastavila se nastupom Tamburaškog sastava „Vragolani“.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: aktivni ljetni praznici na sportskim kampovima za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Općine Nedelišće je od 27. lipnja do 19. kolovoza organizator sportskih kampova pod nazivom „Sportsko ljeto 2022.“. Program je namijenjen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine Nedelišće. Kotizacija za sudjelovanje na svim kampovima iznosi 100 kuna.

Prvi tjedan, od 27. lipnja do 1. srpnja, je rezerviran za odbojku, a treninge će voditi treneri Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Potom redom slijede: nogomet (4. – 8. srpnja, NK Nedelišće), tenis (11. – 15. srpnja, TK Nedelišće), rukomet (18. – 22. srpnja, RK Nedelišće), karate (25. – 29. srpnja, KK Međimurje), atletika (1. – 4. kolovoza, AK Nedelišće), gimnastika (8. – 12. kolovoza, GK Nedelišće) i košarka (16. – 19. kolovoza, KK Nedelišće). Svi kampovi će se održavati u vremenu od 9 do 12 sati.

Prijave su moguće putem on-line prijavnice na internetskim stranicama Zajednice, preuzimanjem i popunjavanjem prijavnice koja se potom šalje na e-mail: [email protected] te osobno na recepciji SGC-a Aton.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje