U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu jučer, 6. rujna, održana je svečana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, a ujedno je obilježen i blagdan Male Gospe.

Prilika je to da se na jednome mjestu brojnim uzvanicima pokaže što je to Županija značajno napravila u proteklih 365 dana, od čega se izdvajaju europski i drugi projekti vrijedni više od 900 milijuna kuna. Kako je župan Radimir Čačić istaknuo, obnavljaju se i grade škole, bolničke zgrade, ulaže se u turizam i poljoprivredu te se provode važni socijalni programi.

Pripremaju se i novi projekti, među kojima je uspostava četiri centra za dnevni boravak  starijih osoba, geotermalna elektrana u Malom Bukovcu, novi hoteli u Varaždinskim Toplicama te centralni operacijski blok u Općoj bolnici Varaždin.

Prisutne je najprije pozdravio predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, istaknuvši izuzetno dobru suradnju Županijske skupštine kao predstavničkog tijela te župana kao izvršnog tijela koja je rezultirala realizacijom velikog broja projekata.

– Bez političkih pristranosti i bez dijeljenja po stranačkim ključevima, ostvarujemo rezultate na brojnim područjima, prvenstveno u obrazovanju, zdravstvu i turizmu. Budimo ponosni na našu Županiju koja slovi kao županija budućnosti. Na nama je da tu budućnost i dalje krojimo na zadovoljstvo i na korist svih naših građana. Svim žiteljima čestitam Dan županije i blagdan Male Gospe – rekao je Alen Runac.

Čestitke su uputili župan Željko Kolar, koji je posebno naglasio značaj projekta brze pruge, kao i saborski zastupnik Josip Križanić, ministar Darko Horvat i gradonačelnik Siniša Jenkač.

– U Varaždinskoj županiji se i dalje držimo mota: „Napravi sve što možeš, na mjestu kojem jesi s danim ovlastima u mandatu kojeg imaš“. Bližimo se broju od 150 projekata, a do danas su prošli svi projekti s kojima smo išli pred EU fondove, što je nevjerojatno i pokazuje koliko su kvalitetno radile naše službe. Realizirani su projekti vrijedni 176 milijuna kuna, projekti vrijedni 400 milijuna realiziraju se ove godine, a do kraja mandata polovicom 2021. provodit će projekti vrijedni više od 300 milijuna kuna te ćemo pripremiti i započeti niz novih za sljedeći mandat. Sve to ne bi bilo moguće bez jako dobre suradnje sa Skupštinom i vijećnicima, ovo su zajednički rezultati i na tome im zahvaljujem – istaknuo je župan Čačić.

– Hoćemo li stati? Naravno da nećemo. Pripremamo projekte uspostave četiri centra za dnevni boravak starijih osoba, svaki vrijednosti dva milijuna eura, a u Varaždinskim Toplicama, gdje se već provode investicije vrijedne 240 milijuna kuna, krećemo s novim projektima za koje tražimo strateške partnere na međunarodnom natječaju. Glazbenu školu želimo podići na razinu konzervatorija, a krećemo i s projektom izgradnje geotermalne elektrane u Lunjkovcu. Radimo po principu da se sa svojim projektima javljamo na sve natječaje uz jedini uvjet da nas sutra ne koštaju ništa. Primjer su projekti energetske obnove koji će nam donijeti 20 milijuna kuna plusa godišnje na sve što smo uložili – naglasio je župan.

Ponosan je što se od stotinjak projekata, u samo tri pretežno radi o novcu države.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja će s 80 posto financirati izgradnju OŠ Sveti Ilija, a Hrvatske vode provode projekt čišćenja Trakošćanskog jezera. Treći projekt države je onaj brze pruge od Zagreba preko Lepoglave do Varaždina i Čakovca, koji provodi HŽ, ali uz više od godinu i pol godinu kašnjenja.

Najsvečaniji trenutak – dodjela priznanja

Najsvečaniji dio svečane sjednice Županijske skupštine bio je uručivanje javnih priznanja Varaždinske županije za ovu godinu.

Podsjetimo, Županijska skupština je još 11. srpnja na Sjednici donijela odluku o javnim priznanjima u 2018. godini u kojima je odlučila o dodjeli javnih priznanja zaslužnim građanima i javnim osobama.

Nagradu za životno djelo dodijeljeno je Mariji Cafuk, jednoj od najznačajnijih poljoprivrednica Varaždinske županije, koja se bavi proizvodnjom, pakiranjem i distribucijom poljoprivrednih proizvoda, od kojih se ističe proizvodnja svježeg i kiselog Varaždinskog zelja.

– Varaždinsko zelje u mojoj obitelji ima središnje mjesto više od 100 godina, ono je u našem srcu, naš je znamen i ponos. Nagradu ste dodijelili meni osobno, ali ona pripada svim poljoprivrednicima Varaždinske županije koji rade mukotrpno, koji istovremeno moraju biti proizvođači i trgovci, više osoba u jednoj – rekla je Marija Cafuk, koja je zahvale uputila u ime svih laureata.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju kao pravnoj osobi dodijeljena je Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, jednoj od najstarijih osnovnih škola u Varaždinskoj županiji koja ove godine slavi 180 godina svog postojanja.

Ista je nagrada, ali kao fizičkoj osobi dodijeljena Željku Krajanu, izborniku David Cup reprezentacije, pod čijim je vodstvom Hrvatska lani u Francuskoj osvojila Davis Cup, najprestižnije natjecanje u muškom tenisu.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu pripala je kao pravnoj osobi Drugoj gimnaziji Varaždin, kao suvremenoj gimnaziji koja je nastala 2006. godine, a koja je prepoznatljiva na područjima inovativnosti odgoja i obrazovanja, kreativnosti i izvrsnosti u Hrvatskoj i svijetu.

Kao pravnoj osobi, ista je nagrada dodijeljena i Prvom hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom zboru u Varaždinu koje svojom 155-godišnjom vatrogasnom tradicijom i iskustvom dokazuje da su tehnički i organizacijski osposobljeni za efikasnu i modernu intervenciju u situacijama i stalnim opasnostima od mogućih požarnih, elementarnih i drugih opasnosti.

Kao fizičkoj osobi nagradu je primila i Jasna Jakovljević, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, koja od studenog 2005. obavlja dužnost ravnateljice Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Izvrsne rezultate postigli su i učenici. Priznanja je primilo 16 učenika koji su osvojili ukupno 22 nagrade i medalje na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama. To su: Emanuel Tukač, Karlo Štorga, Janko Vrček, Franko Prikratki, Luka Kolarić, Martin Peček, Noel Perić, Juraj Kolarić, Jakob Trstenjak, Vid Vlahek, Borna Svržnjak, Teo Flajšman, Amanda Mlinarić, Iva Gerić, Martina Štefinec i Dorian Kalajdžija. Uime nagrađenih učenika zahvalu je uputio Janko Vrček, koji je osvojio brončanu medalju na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi održanoj u Tel Avivu u Izraelu.

Nagrada za najbolju učenicu završnih razreda srednjih škola u protekloj školskoj godini dodijeljena je Dori Kermek, koja je završila Prvu gimnaziju Varaždin, a u njezino ime nagradu je primila majka.

Na svečanoj sjednici u HNK u Varaždinu su uz domaćine – župana Radimira Čačića, predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, zamjenike župana Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina te savjetnicu župana Nataliju Martinčević, kao i županijske vijećnike, bili izaslanik predsjednice RH, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Križanić, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Međimurske županije Matija Posavec, general Mladen Markač i brojni drugi uzvanici, među kojima i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Komentari

Komentara

loading...