Nakon velikog koncerta povodom početka presjedanja Vijeća EU održanom jučer, 9. siječnja, u HNK-u u Zagrebu, politička i društvena elita te svi zaintersirani okupit će se u petak, 24. siječnja, u Varaždinu kako bi prisustvovali Svečanom balu Varaždinske županije.

Program Svečanog bala predstavila je danas, 10. siječnja, u varaždinskom HNK-u savjetnica župana Natalija Martinčević zajedno sa sudionicima, otkrivši da će ovogodišnji Bal uljepšati povijesne postrojbe i modna revija, uz bogatu gastronomiju.

– Pripremili smo izvrstan glazbeni program, a novost je da je ovogodišnji Svečani bal u partnerstvu sa Balom gradišćanskih Hrvata u Beču, gdje smo ga također predstavili. Posebna atrakcija bit će povijesne vojne postrojbe koje dolaze iz raznih dijelova Hrvatske i Austrije. Uz to, predstavit će se i naše modne dizajnerice, domaća gastronomija, proizvodi i namirnice, uglavnom sve najbolje iz naše županije – istaknula je Natalija Martinčević, dodavši da će je već mnogo potvrda stiglo, no da će konačan broj uzvanika imati do kraja tjedna.

Od varaždinskih modnih dizajnera, na Svečanom balu će prisustvovati Melita Kukec s Kookabee designom, Snježana Radev s Brokatom, Ana Kraš sa Studiom za dizajn AK te Blaženka Roth sa svojom linijom odjeće Broth by Blaženka Roth.

– Varaždinska županija zadnjih godinu i pol dana radi aktivno na promociji malog poduzetništva i obrta. Dobra stvar je da se nalazimo na izuzetno povoljnoj geostrateškoj poziciji – blizu nam je Zagreb, ali i Slovenija, što je prilika za jačanje naših poduzetnika i obrtnika. Radi se na jačanju te njihovoj vidljivosti i tu je šansa da se obrtništvo pozicionira i pokaže ono najbolje iz Varaždinske županije – istaknula je Ivana Ipša, osnivačica i pokretačica VOP portala Varaždin.

Pozivu Županije za sudjelovanjem u Svečanom balu rado se odazvala i Varaždinska građanska garda, popularno znani kao „Purgari“, čiji je zapovjednik poručnik Dražen Loparić ponosan na to što upravo ove godine slave veliku obljetnicu – 270. godina postojanja.

– S obzirom da smo osnivači Hrvatskog saveza povijesnih postrojbi, a članovi smo i nekoliko europskih institucija koje se bave objedinjavanjem povijesnih postrojbi, rado smo se odazivali pozivu tim prije što je ovdje riječ o nastavku tradicije organiziranja balova koji su već bili tradicija u Varaždinu. Nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme organizirati i naš Purgarski bal – istaknuo je Loparić, dodavši da su od povijesnih postrojbi pozvane one vezane uz Austro-ugarsku.

Neće nedostajati ni raznih delicija koje će spremiti djelatnici Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama.

– Vođeni smo mišlju da prezentiramo domaće, da budu zastupljene namirnice iz naših domaćih, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, da sve bude složeno s daškom prošlosti i s puno ljubavi začinjeno. Nudit će se široka paleta proizvoda, svaki će pronaći nešto za sebe. U fokusu nam je buča, kao i kiselo zelje… Bit će i trnovečke makovnjače, ali i poznate topličke kupališne torte koju pripremamo prema receptu iz 19. stoljeća, bez brašna s puno oraha i čokolade – otkrila je Terezija Pernar, v.d. voditelj Odjela za ugostiteljstvo i turizam Hotela Minerva.

Dodajmo da su ulaznice za Svečani bal Varaždinske županije u prodaji na blagajni HNK-a u Varaždinu.

Komentari

Komentara