Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Svečano je otvoren 11. Sajam knjiga MESAP LIBAR 2018., nakladnici prodaju knjige po povoljnim cijenama

Objavljeno:

- dana

U Nedelišću je svečano otvoren 11. sajam knjiga MESAP LIBAR 2018. izložbeno prodajnog karaktera.

– Želja nam je vratiti knjigu u naše domove jer književna djela imaju neprocjenjivu vrijednost usprkos modernim tehnologijama. Stoga će se ovaj vikend u Nedelišću okupiti 70 nakladnika koji će prodavati knjige po vrlo povoljnim cijenama, a organiziramo susrete s književnicima, tematske radionice te brojna druga iznenađenja – ističe direktor MESAP-a Vitomir Kirić. Zamjenik načelnika općine Nedelišće Željko Kacun u pozdravnom je govoru naglasio važnost da središnji sajam knjiga za Međimurje bude u Nedelišću s obzirom na tradiciju izdavaštva i nakladništva koje sežu u 16.stoljeće a tiskarski stroj izložen je na spomenutom sajmu. Međimurski župan Matija Posavec, koji je ujedno otvorio Sajam knjiga, izrazio je zadovoljstvo što će u ovih dva dana gotovo 1.500 učenika osnovnih i srednjih škola posjetiti Sajam i susresti se s knjigama i književnicima. To je važno, navodi, s obzirom na to da prema istraživanjima polovica građana Hrvatske nije pročitalo nijednu knjigu. Međimurje stoga, s obzirom na tradiciju ulaganja u obrazovanje, mora imati središnji Sajam knjiga i tako će biti svake godine. Tijekom svečanosti otvorenja posjetiteljima se predstavio pjevački zbor „Josip Vrhovski“ iz Nedelišća koji ove godine slavi 20 godina postojanja.   U programu sajma u subotu od 11:30 sati predviđeni su programi za djecu u organizaciji Muzeja Međimurja, od 14:30 na rasporedu je nastup puhačkog orkestra općine Nedelišće. U 15 sati na redu je predstavljanje knjige Zorana Lisjaka, dok će u 15:30 biti odigrana predstava „Poverlive osobe“ koju će izvesti članovi KUU Lipa iz Gornjeg Mihaljevca. Nedjeljno prijepodne donosi predstave za djecu „Šareni svijet“ od 10 sati, a u 13:30 nastupe učenika glazbene škole „Suita“ iz Nedelišća. Mažoretkinje Nedelišća i Seljačka sloge svoj nastup imaju u 14:30 sati, a od 15:30 sati na rasporedu je predstava „Snehina laž“ u izvedbi KUU Društva žena Gornji Kraljevec. Ulaz na sajam za sve posjetitelje je besplatan, a radno vrijeme u petak i subotu je od 10 do 19 sati, a u nedjelju od 9 do 18 sati.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje