Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Svečano obilježena 16. obljetnica osnivanja MEV-a te 15 obljetnica od početka nastave na Veleučilištu

Objavljeno:

- dana

Uredbom Vlade Republike Hrvatske, 2. studenoga 2007. godine osnovano je Međimursko veleučilište u Čakovcu. Tim je povodom u petak održana svečana sjednica Vijeća veleučilišta kojom je obilježen Dan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, 16. obljetnica osnivanja MEV-a te 15. obljetnica od početka nastave na Veleučilištu.

Sjednici su nazočili studentice i studenti, profesori, nastavnici i zaposlenici Veleučilišta, uzvanici i gosti te brojni zaslužni ljudi koji važnost projekta Međimurskog veleučilišta u Čakovcu prepoznaju kao značajnu obrazovnu i znanstvenu instituciju za Međimurje, odnosno sjever Hrvatske te podupiru njegov rad.

Značajne obljetnice MEV-a svojim su dolaskom tako uveličali izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, zastupnik Dražen Srpak, zastupnici Predrag Štromar i Siniša Jenkač, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, izaslanik predsjednika Zbora veleučilišta Damira Juge, dekan Veleučilišta u Karlovcu Ivan Štedul i izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Na ulogu i dosege Međimurskog veleučilišta u Čakovcu u proteklom razdoblju osvrnuo se dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu doc. dr. sc. Igor Klopotan.

Podsjetio je kako je prvu dopusnicu MEV dobio 21. prosinca 2007. za izvođenje preddiplomskog stručnog studija Računarstva s dva smjera: Programsko inženjerstvo i Inženjerstvo računalnih sustava i mreža, a uslijedile su dopusnice za izvođenje preddiplomskog stručnog studija Menadžmenta turizma i sporta, preddiplomskog stručnog studija Održivog razvoja te za izvođenje specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžmenta turizma i sporta.

– Izrađen je Elaborat za diplomski stručni studij Primijenjeno računarstvo koji je u srpnju 2020. dostavljen Agenciji za znanosti i visoko obrazovanje radi pokretanja inicijalne akreditacije, a postupak je trenutačno u mirovanju – pojasnio je dekan.

Naglasio je i da je Veleučilište okrenuto projektima i poboljšanju studentskog standarda, a s tim je ciljem rekonstruirano potkrovlje zgrade Veleučilišta s kabinetima nastavnika i predavaonicama čime su stvoreni bolji uvjeti za rad nastavnika i za izvođenje nastave i nastavnog procesa

– Uz brojne projekte koje smo već proveli, MEV trenutno provodi projekt o uspostavi Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI koji će također doprinijeti daljnjem razvoju cijelog Veleučilišta. Naime, obrazovni programi koje ćemo izraditi će biti korišteni u svim svjetskim centrima koji koriste metodologiju i koncept Newton soba u učenju mladih. To je do sada najveći pojedinačni projekt na kojem sudjeluje Veleučilište, vrijedan oko 2,9 milijuna eura – naglasio je Klopotan.

Kazao je i kako je MEV od prvog dana mandata partner na svim međunarodnim znanstvenim konferencijama ESD koje se jednom godišnje održavaju u Čakovcu, a time se MEV pozicionira na međunarodnu znanstvenu kartu. Partneri su i na konferencijama Entrenova koja je indeksirana u Scopus i WOS te na konferenciji RRT razvoj turizma.

– Usprkos sve lošijim demografskim trendovima, padu broja srednjoškolaca i maturanata, mi smo upisali u prve godine studija ukupno 130 studenata. Brojka je to sa kojom ne trebamo biti u potpunosti zadovoljni i koja nas treba potaknuti da zajedno radimo na budućnosti – zaključio je dekan Klopotan.

Riječ gostiju

Grad Čakovec okrenut je budućnosti i mladim ljudima pa je mogućnost stjecanja kvalitetnog obrazovanja u vlastitoj sredini od velikog značaja, što je potvrdila gradonačelnica Cividini koja je istaknula da su u Gradu ponosni na svoje obrazovne institucije.

– Perjanica obrazovanja je i Međimursko veleučilište koje daje znanje našim studentima iz gotovo cijelog dijela sjeverozapadne Hrvatske. Naravno da je poticaj na onim odgojno obrazovnim usmjerenjima koja su nam dalje potrebna i za razvoj gospodarstva, ali i za konkurentnost u javnim upravama koje ovom gradu trebaju kroz znanje i mlade. Svi mladi koji ovdje studiraju i odluče ostati u ovom gradu, nose bogatstvo samog grada – kazala je Cividini.

Župan Posavec naglasio je da je MEV doista opravdao svoju svrhu, ne samo kroz upis novih generacija studenata koji kasnije postaju visoko obrazovani ljudi, nego i kroz primjer dobre prakse u znanstvenoj izvrsnosti.

– Veleučilište je dobra primjer revitalizacije prostora bivše vojarne koji kao Centar znanja zapravo upotpunjuje cijelu sliku onoga što mi želimo, a to je imati na jednom mjestu visokoobrazovnu znanstvenu instituciju, znanstvene centre, poduzetnički inkubator, razvojne agencije. To je koncept kojem težimo i koji je primjer dobre prakse, ne samo u Međimurju i Hrvatskoj, nego i na razini cijele Europske unije – rekao je Posavec dodajući da je Europska komisija upravo zbog toga Međimursku županiju pohvalila i uvrstila među deset projekata u Hrvatskoj koji će dobiti stručnu i tehničku pomoć za daljnju revitalizaciju cijelog ovog prostora.

Saborski zastupnik Srpak posebno je istaknuo važnost i ulogu obrazovanja u Hrvatskoj.

– Značaj ne samo ovog veleučilišta, nego i svih ostalih veleučilišta i sveučilišta je izuzetan. To je najbolja brana da nam se mladi ne iseljavaju jer dobro obrazovanje znači bolje plaće, a bolje plaće znače slabiju motivaciju za odlazak negdje drugdje. U tom segmentu oni čine prevažan posao za našu domovinu – istaknuo je Srpak.

MEV-u je na značajnoj obljetnici čestitao i dekan Veleučilišta u Karlovcu Ivan Štedul, poželjevši im i dalje uspješan rad, a potporu u radu Veleučilištu je pružio i Tomislav Marković, koordinator područnih ureda HBOR-a i član Upravnog vijeća MEV-a.

Dekan Klopotan dodijelio zahvalnice za suradnju i financijsku pomoć

Svečana je sjednica bila prilika i za dodjelu zahvalnica MEV-a koje je dobitnicima uručio dekan Klopotan, pa su tako zahvalnice za suradnju i pomoć dodijeljene Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu, Gradu Mursko Središće, Općini Donji Kraljevec, Općini Domašinec, Financijskoj agenciji, Međimurje plinu i Turističkoj zajednici Međimurske županije.

Za pomoć kod osnivanja Veleučilišta zahvalnica je uručena Josipu Posavcu i Vladimiru Ivkoviću, dok je Grad Ludbreg dobio zahvalnicu za uspješnu suradnju i provedbu projektnih aktivnosti.

Varaždinskoj županiji dodijeljena je zahvalnica za uspješnu suradnju, dok su za dugogodišnju suradnju zahvalnice dodijeljene Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, Tehnička škola Čakovec, Gospodarskoj školi Čakovec Srednjoj školi Čakovec, Graditeljskoj školi Čakovec, Srednjoj školi Ivanec, Gimnaziji Frana Galovića Koprivnica, Srednjoj školi Koprivnica i Obrtničkoj školi Koprivnica.

MEV je dodijelio zahvalnice i za višegodišnju suradnju i to Srednjoj školi Krapina, Srednjoj školi Ludbreg, Srednjoj školi “Arboretum Opeka”, Srednjoj školi Prelog , Srednjoj školi Novi Marof, Prvoj gimnaziji Varaždin, Drugoj gimnaziji Varaždin, Prvoj Privatnoj gimnaziji Varaždin, Gospodarskoj školi Varaždin, Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi Varaždin, Elektrostrojarskoj školi Varaždin, Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, Privatnoj ekonomsko-poslovnoj školi s pravom javnosti u Varaždinu, Općini Sveti Juraj na Bregu i GKP Čakom d.o.o.

Uime dobitnika zahvalnica, sudionicima svečane sjednice obratio se Josip Posavec.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje