Povežite se s nama

Kultura

FOTO Svečano otvoren 26. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi, delikatne čipke plijene pažnju

Objavljeno:

- dana

Lepoglava je još jednom pokazala da spada među čipkarska središta svijeta. U petak, 9. rujna, čipkarice i brojni gosti došli su na otvorenje već 26. Međunarodnog festivalu čipke u Lepoglavi.

Zemlja partner festivala ove je godine Slovačka, a u razgledavanju čipki iz cijelog svijeta posjetitelji mogu uživati do 11. rujna. Uz izložbe bogat je popratni program za sve generacije.

Slovačka jela, vina te folklor u Lepoglavi

Dobrodošlicu uglednim gostima iz cijele Hrvatske te inozemstva poželio je domaćin festivala, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

– Ponosni smo na našu najveću vrednotu, na našu lepoglavsku čipku. Zbog nje naša mala Lepoglava ovih dana ponovno može biti svjetski centar čipke i čipkarstva. Uz našu čipku izloženu su čipke iz svih hrvatskih središta. Posebno želim zahvaliti Slovačkoj Republici koja se predstavlja s više od 10 čipkarskih centara. Ponosni smo na našu lepoglavsku čipku, koja je dio našeg identiteta. Trudimo se da Međunarodni festival čipke svake godine bude festival ljepote čipke. Ali želimo da festival definira i daljnji razvoj čipkarstva – rekao je Škvarić te dodao da treba uključiti što više mladih u popularizaciju čipke.

Gradonačelnik Lepoglave rekao je da je najveći projekt koji je u pripremu uređenje Centra pavlina, u kojem bi bio centar za posjetitelje vrijedan više od 50 milijuna kuna.

Izaslanik Veleposlanstva Slovačke u Hrvatskoj konzul Zdenko Galbavy zahvalio je Lepoglavi i pozvao posjetitelje da uživaju u čipkama i Slovačke, ali i hrani te folkloru iz njegove zemlje.

Župan Anđelko Stričak istakao je da je ovo velik tjedan za Varaždinsku županiju zbog niza započetih projekata te iskazao ponos zbog očuvanja lepoglavske čipke i održavanja Međunarodnog festivala čipke.

Festival je podizanjem festivalske zastave otvorio Zdravko Zima, posebni savjetnik predsjednika Zorana Milanovića za kulturu.

Kultura

Centar tradicijske kulture svečanim koncertom obilježit će 30 godina rada Krešimira Plantaka Večerina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 16. prosinca 2022. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Centar tradicijske kulture održat će svečani cjelovečernji koncert pod nazivom „Pa kak već?!“.

Riječ je o koncertu koji obilježava 30 godina rada umjetničkog voditelja folklornog ansambla Krešimira Plantaka Večerina.

Krešimir Plantak Večerin rođen je 1976. godine u Varaždinu. Po profesiji je magistar ranog i predškolskog odgoja. U amaterskom životu grada Varaždina počinje participirati kao dijete davne 1987. godine kao član radničkog kulturno umjetničkog društa „Vilko Jurec“, kasnije KUD-a „Varteks“ Varaždin te nakon toga Centra tradicijske kulture Varaždin, gdje djeluje kao umjetnički voditelj još od 1992. godine.

– Kao krunu svog tridesetogodišnjeg umjetničkog rada na koncertu „Pa kak već?!“ predstavit će nam nešto drugačiji oblik cjelovečernjeg koncerta od onog na koji smo navikli! Tako će se na repertoaru, koji će izvesti nekoliko sekcija Centra tradicijske kulture Varaždin, pronaći točke koje će uprizoriti plesove i pjesme iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a kako će to postati drugačije od uobičajenog – pogledajte iz prve ruke – poručuju iz CTK-a.

Koncert će se održati u petak u varaždinskom HNK-u s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Ulaznicu možete nabaviti na blagajni HNK-a u Varaždinu svakim radnim danom od 10 do 12 sati ili od 18 do 19:30 po cijeni od 60 kuna.

Pripremu i realizaciju koncerta financijski su omogućili Grad Varaždin, PZC Varaždin d.d. te Gradska tržnica Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U četvrtak u Kuli stražarnici otvorenje Godišnje izložbe članova HDLU Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 8. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba će biti otvorena u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

Izlažu autori: Nenad Opačić, Wanda Tudja Strahonja, Dražen Pavlović, Igor Brkić, Ivana Gabričević, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopnec, Ljiljana Belavić Kliček, Željko Prstec, Monika Rusak, Nedjeljko Klarić , Jurica Mihinjač, Sandra Horvat, Branko Bobić, Sunčanica Tuk, Valentina Meštrić, Živko Toplak, Krunoslav Martinović, Darwin Butković, Rajko Novak, Dražen Eisenbeisser i Nedjeljko Krčar.

Izložba će biti otvorena do 22. siječnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje