Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Svečanom akademijom Općinskog vijeća uz Dan općine obilježena i 815. godišnjica prvoga spomena Vidovca

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Svečanom akademijom Općinskog vijeća u sportskoj dvorani OŠ Vidovec u petak, 14. lipnja, obilježen je Dan općine Vidovec te 815. godišnjica prvoga spomena Vidovca.

Svečanosti su prisustvali brojni gosti, a među njima i saborski zastupnik Goran Kaniški ujedno i kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, izaslanica predsjednika Vlade RH, izabrani hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier i Sunčana Glavak, gradonačelnici i načelnici brojnih gradova i općina s područja Varaždinske županije, ali i prijateljskih gradova i općina iz Slavonije i Srijema te iz Slovenije i BiH, te drugi uzvanici.

Nakon pozdravnih riječi  predsjednik vidovečkog Općinskog vijeća Krunoslava Bistrovića, načelnik Općine Bruno Hranić osvrnuo se na brojne projekte provedene u proteklih godinu dana.

– Unatrag godinu dana imamo nekoliko velikih projekata i gradilišta, ali istaknuo bih završetak Aglomeracije, dogradnju dječjeg vrtića te rekonstrukciju i dogradnju sportsko-društvenog centra u Nedeljancu vrijedan više od milijun eura, koji će ujediniti niz sadržaja koji će biti na raspolaganju svim mještanima. Čekamo i raspisivanje natječaja kako bismo prijavili vatrogasni dom u Nedeljancu, a tu je i vinogradarska kuća u Tužnom, prekrasan objekt koji će služiti za promociju ruralnog turizma u našoj općini – naglasio je Hranić.

Niz projekata

Napomenuo je i da imaju čitav niz drugih projekata, od komunalne infrastrukture, rekonstrukcije i izgradnje nogostupa, do otvaranja novih ulica, a budući da s ovom dogradnjom dječjeg vrtića nećemo postići cilj da sva djeca iz općine idu ovdje u vrtić, već imamo u planu i izgradnju nove zgrade – naglasio je načelnik.

U Općini se iznimna pozornost posvećuje energetskim uštedama.

– Mi smo prije 10-ak godina krenuli sa zamjenom rasvjetnih tijela javne rasvjete s LED rasvjetom. Dosad smo energetski učinkovitom javnom rasvjetom zamijenili oko 70 posto javne rasvjete. Usto, ove godine smo u suradnji s nekoliko europskih zemalja osigurali i sredstva za postavljanje solarne elektrane na dječji vrtić, postavili smo i solarne klupe te solarne autobusne nadstrešnice. Razmišljamo u tom smjeru i trudimo se pratiti europske trendove – objasnio je Hranić.

Dodao je da na području općine djeluje više od 20 udruga.

– Svi su vrlo aktivni te im zahvaljujem na tome, ali i na promociji naše općine, od vatrogasaca, sportskih klubova, udruge žena, KUD-a Vidovec i drugih. Imamo odličnu suradnju s njima i financijski im pomažemo ne samo kroz njihove programe nego i kroz održavanje objekata. Imamo i nekoliko objekata koje smo izgradili i dali im na upravljanje, a među tim objektima koji će sad biti stavljeni u funkciju je i vinogradarska kuća i vinski podrum u Tužnom, našem vinorodnom kraju. To će biti izvrsna turistička atrakcija, čije će upravljanje preuzeti Udruga vinogradara i usmjeriti u kulturno-turističku ponudu Varaždinske županije – uvjeren je Hranić.

Pohvalio je i odličnu suradnju s ministarstvima i Vladom RH.

– Pripremamo kvalitetne projekte, a Vlada nam puno pomaže svojim sredstvima i kod sufinanciranja europskih projekata. Fiskalna decentralizacija je bila najbitnija, tu nam se proračun gotovo dvostruko povećao i dao nam zamah za sve ove investicije – kazao je načelnik Hranić.

Na njega se nadovezala zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, koja je prvo čestitala svim mještanima Dan općine i blagdane svetog Vida i svetog Antuna.

– Istaknula bih iznimnu suradnju Općine sa Županijom, a tome u prilog govori i niz investicija koje se provode na području općine Vidovec. Varaždinska županija je u fokus stavila obrazovanje pa smo tako nedavno u OŠ Tužno otvorili i prvu Google učionicu u Hrvatskoj. Opremili smo i novu informatičku učionicu u OŠ Vidovec, a značajni radovi izvedeni su i u PŠ Nedeljanec – poručila je Zagorec.

Brojne potpore

Štoviše, Općina Vidovec je nadaleko poznata po svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, a vrijedni poljoprivrednici ovog kraja koriste i županijske potpore.

– Prošle je godine tako s područja općine Vidovec bilo više od 100 korisnika potpora koji su koristili 100.000 eura. I ove godine smo raspisali javni poziv pa pozivam poljoprivrednike da se prijave na naše mjere. Rad poljoprivrednika treba cijeniti, jer oni ulažu puno vremena i truda, a ove potpore su minimum kojim im možemo izaći ususret. Kao izaslanica predsjednika Vlade RH, pohvalila bih odličnu suradnju Općine i Vlade. Možda najznačajniji projekt istaknula bih izgradnju brze ceste te uskoro očekujemo početak radova. Ona će uvelike rasteretiti promet kroz srce Vidovca – istaknula je zamjenica župana.

Svečana akademija ujedno je bila i prigoda da za dodjelu općinskih nagrada, priznanja i zahvalnica.

Nagrade za izvrsnost dodijeljene su Greti Lukaček, najboljoj učenici OŠ Tužno te Emi Štrlek, najboljoj učenici OŠ Vidovec. Nagrađeni su i Matej Kovačević, Ida Kovačić, Lorena Tkalčec, Ivančica Košić Čačić, Sebastijan Geček, Vita Breški i Ivanka Kunić. Za sportske uspjehe nagrađeni su Janja Čanjevec, Valentino Presečki, Dejan Flajšman te Ivan Benček, Stanislav Zavrtnik, Andrija Uranić i Dragutin Črnila.

Potom su zahvalnice uručene Maji Herceg i Zoranu Košiću Čačiću, za izvanredan angažman i predanost u vođenju mladih planinara OŠ Vidovec, ali i pozitivan utjecaj na osobni razvoj učenika kroz planinarenje te druge edukativne aktivnosti.

– Raduje me da smo dobili nagradu. Ove godine navršava se pet godina aktivnog sudjelovanja djece u planinarstvu i osvajanju vrhova Hrvatske, a to smo pokrenuli u suradnji s Planinarskim društvom MIV Varaždin – rekao je Zoran Košić Čačić, inače vjeroučitelj u OŠ Vidovec.

Spomenimo i to da su zahvalnice dodijeljene i općinskim udrugama povodom njihovih obljetnica. Riječ je o NK Budućnost Vidovec koji obilježava 85. obljetnicu osnutka, DVD-u Tužno dodijeljena je  uz 90. obljetnicu, Udruzi žena Vidovec povodom 15. obljetnice djelovanja te ŠRD-u Vidovec uz 30. obljetnicu osnutka.

Život i društvo

Na veselje korisnika Doma za starije i nemoćne u Čakovcu donirani su klima uređaji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na inicijativu nove predsjednice Inner Wheel Kluba Čakovec Katarine Šafarić, te uz financijsku pomoć tvrtke Media-Soft d.o.o. iz Čakovca, nabavljena su i montirana dva klima uređaja u prostor ulaznog hola i restorana u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

Uvidjevši da u ovim nesnosno vrelim danima boravak za korisnike predstavlja veliku neugodu bez adekvatnog hlađenja, u dogovoru sa ravnateljicom i osnivačem ustanove Međimurskom županijom, pokrenuta je i vrlo brzo realizirana ova korisna akcija. Klime su nabavljene i montirane, a ukupna vrijednost donacije iznosi više do 2.000 eura.

Prema riječima Suzane Belović, ravnateljice Doma, ova vrijedna donacija s oduševljenjem je prihvaćena te u ime svih korisnika zahvaljuje gđi. Šafarić i članicama IW kluba Čakovec što su prepoznale hitnu potrebu i odmah reagirale.

Ovo nije jedina donacija za potrebe Doma, jer Inner Wheel klub Čakovec  na jesen planira i novu nabavku potrebne opreme kako bi se boravak starijim i nemoćnim osobama u Domu učinio što ugodnijim. S obzirom na to da je udruga nedavno proslavila 25 godina djelovanja te je i jedna od ovogodišnjh dobitnika nagrade Grada Čakovca za dugogodišnji doprinos zajednici i promociji interesa Grada, u uspješnu realizaciju budućih dobrotvornih akcija ne treba sumnjati.   

Nastavite čitati

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje