Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Svečanom priredbom obilježeno 160 godina školstva u Klenovniku

Fotografije ustupio: Josip Solina

Objavljeno:

- dana

Iza Osnovne škole grofa Janka Draškovića Klenovnik bogata je prošlost. Od dana kada je davne 1862. godine utemeljena prva pučka učiona u Klenovniku pa sve do današnjih dana kada se nametnula kao suvremena škola koja je u kontinuiranom razvoju i mijenjanju.

Istaknuto je to na svečanosti povodom 160. obljetnice školstva u Klenovniku, na kojoj su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, predsjednica Općinskog vijeća Sanja Kolenko te brojni drugi uzvanici.

Kao što je naglasio ravnatelj škole Mijo Barišić Općina Klenovnik kroz cijelu povijest škole, živjela je s njom, a škola je živjela s općinom.

– Škola je uvijek dobro surađivala sa svojom zajednicom, ali osnivačem Varaždinskom županijom koja se brinula o kvalitetnom pedagoškom standardu učenika i djelatnika škole, te je kao takva zdušno podupirala sve školske aktivnosti i projekte – rekao ravnatelj Barišić, pobrojavši niz uspješnih rezultata koje je škola u posljednje vrijeme postigla na natjecanjima, poput trećeg mjesta na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava RH u badmintonu 2021. godine te u novinarstvu gdje u posljednjih desetak godina izdaju najbolji školski list u županiji „Klen“.

Načelnik Općine Mladen Blaško podsjetio je na značajne obljetnice koje je Općina Klenovnik obilježila u proteklo vrijeme.

– Prošle godine proslavili smo 777 godina od prvog spomena Klenovnika, a nedavno smo obilježili i 90 godina postojanja DVD-a Klenovnik. Prije 240 godina ustrojena je župa Klenovnik, a 26. siječnja 1862. godine, zahvaljujući Dragutinu Brucku otvorena je Prva pučka učiona u Klenovniku. Zahvaljujući njemu danas slavimo 160 godina škole, odnosno 160 godina požrtvovnog rada i odricanja – nabrojao je načelnik Blaško.

Zamjenica Silvija Zagorec u svom je govoru istaknula kako je Osnovna škola Klenovnik kroz povijest predstavljala obrazovno, kulturno i društveno središte same Općine, a njezina važnost i danas je neprocjenjiva kako na obrazovnom, tako i na društvenom planu.

– Ova škola nije samo mjesto odgoja i obrazovanja – ova škola je mjesto gdje se učenici osjećaju sigurno, dobrodošlo, mjesto gdje stječu prijateljstva za cijeli život, mjesto gdje učenik učitelju nije samo broj, te ga, osim stjecanja novih znanja i vještina, uče kako što spremnije odgovoriti na izazove u njihovom daljnjem životu. Naša dužnost kao osnivača je osigurati što bolje i kvalitetnije uvjete za rad te školovanje svih učenika. Stvarajući sustav jednakih šansi, pokazujemo da je obrazovanje jedan od prioriteta ove županijske vlasti – naglasila je zamjenica Zagorec čestitavši učenicima i djelatnicima škole na svim rezultatima koje su postigli svih ovih godina, na doprinosu koji su dali u razvoju kvalitete obrazovanja učenika, a samim time i u izgradnji Varaždinske županije kao županije znanja.

Svečanosti je prisustvovao i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak koji je okupljenima čestitao na značajnoj obljetnici kako za samu školu, tako i za Općinu.

– Poznato je da je Varaždinska županija u Hrvatskoj predvodnik u podizanju standarda u obrazovanju. Tome svakako pridonosi osiguravanje kvalitetnih uvjeta rada, od izgradnje i dogradnje škola, sportskih dvorana do energetske obnove zgrada, ali i stručnost nastavničkog kadra, kao i njihova motiviranost da znanje i vještine prenose na svoje učenike. Upravo tome svjedočimo danas na svečanosti povodom 160 obljetnice školstva u Klenovniku. Iako mala škola, svojim radom, rezultatima i uspjesima koje učenici postižu na natjecanjima itekako je važan segment školstva županije. Upravo standard kakvo ima obrazovanje u Varaždinskoj županiji želimo postići i na nacionalnoj razini kroz novi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, a rezultati će sigurno biti vidljivi u sredinama, kao što je to Klenovnik, gdje se to već i primjenjuje – naglasio je Paljak.

Okupljenima su se obratili i prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Anica Hunjet i gospodarstvenik Martin Bunić.

Svečanost je bila prigoda da se zaslužnim pojedincima dodjele prigodne zahvalnice, ali i ravnateljeva nagrada za izniman doprinos u radu škole koju su dobile učiteljice: Marija Konjević, Dragana Belščak, Anita Husnjak, Davorka Gal i Josipa Polančec Štimec.

Život i društvo

Veselo je bilo na Adventu u Cestici, u subotu je na rasporedu Advent u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvodnevni program ovogodišnjeg Adventa u Cestici održan je u subotu i nedjelju, 2. i 3. prosinca.

Uz program na otvorenom, u dvorištu, ispred zgrade Općine Cestica, sam program započeo je u subotu, u dvorani Kulturnog centra u Cestici s početkom u 16 sati, a tijekom dvodnevnih aktivnosti, osim otvaranja Adventa program u zatvorenom prostoru obuhvaćao je; u nedjelju, u 16 sati priredbu učenika OŠ Cestica u Kulturnom centru, i podjelu darova Svetog Nikole koja je održana u sportskoj dvorani osnovne škole Cestica s početkom u 17 sati.

Prijavilo se 28 izlagača.

Na početku manifestacije Advent u Cestici, u subotu, nazočnima se obratila Mirjana Koledić, direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja koja je proglasila Advent u Cestici otvorenim.

Nakon programa u dvorani, u sklopu kojeg je svečano obilježeno 30 godina postojanja Općine Cestica, a i izveden je prigodni kulturno umjetnički program, prisutni u dvorani su, predvođeni predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom i načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem obišli izložbene štandove ovogodišnjeg Adventa u Cestici.

Manifestacija Advent u Cestici održan je organizaciji Općine Cestica i suorganizatora Turističke zajednice područja Sjever Zagorja, a u dva dana posjetilo je više od tisuću posjetitelja.

Od cestičkih udruga na Adventu su sudjelovali: Udruga umirovljenika Općine Cestica, Lovačko društvo Sveti Hubert Cestica, SRK Općine Cestica 1995., DVD Babinec, DSR Vrtovi Vratno, Udruga mladih HiperAKTIVNI Cestica, Lovačko društvo Cestica, Udruga vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, MNK Lovrečan, Udruga tradicijskih običaja Pingo, NK Bratstvo Otok Virje, Udruga Vezilje, a sa svojim radovima bili su i učenici OŠ Cestica, KUD Općine Klenovnik i Udruga Crni turmalin.  Na štandovima moglo se naći i brojnih proizvoda cestičkih tvrtki, a svojim proizvodima predstavili su se i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinarije i ostali.

U sklopu Adventa u Cestici, u večernjim satima u subotu bio je koncert ZSA ZSA, a u nedjelju Passion Embrace Band.

Advent na Sjeveru Zagorja se nastavlja dolazećeg vikenda i to u Vinici. Nadolazeći petak nosi zanimljivu radionicu Sip of wine&design, a u subotu, 9. prosinca, održat će se svečano otvorenje započinje Adventa u Vinici. U večernjem dijelu programa nastupit će Srebrni akordi, a dnevni je program je fokusiran na djecu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Humanitarni božićni koncert “Uz tebe sam“: za najmlađe će zapjevati Gabriela Hrženjak, Anita Huđek i Vinka Siladi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosinac je najradosniji mjesec u godini. To je vrijeme mira, ljubavi i veselja, koje zaslužuje svaka obitelj. Neke obitelji trebaju našu pomoć, mali znak pažnje, da im božićno drvce toplije svjetluca. Krajem godine, naime, završavaju projekti u varaždinskoj Udruzi Uz tebe sam, a to znači da završava i stručna podrška za  najmlađe.

Podsjećamo, podrška rehabilitatorica i logopedinje djeci s teškoćama pomaže savladavati svakodnevne izazove – poput slušanja kratke priče, uspostavljanja komunikacije, vezanja tenisica… Ostati bez podrške za njih znači nazadovanje u razvojnom procesu, koje je teško nadoknaditi.

Na margini društva


– Za nadolazeće blagdane, naši mališani, njih  četrdesetak, imaju jednu želju, a to je da se nastave razvijati uz podršku stručnjaka. Zbog toga se organizira “Božićni humanitarni koncert – Uz tebe sam” koji će se održati 16. prosinca  s početkom u 20 sati u Kinu Gaj (Gajeva 1, Varaždin). Na koncertu će punog srca za naše najmlađe pjevati Gabriela Hrženjak, Tamburaši Sedef, Dorian Stipčić, Anita Huđek i Vinka Siladi. Svi posjetitelji moći će uživati u slušanju poznatih božićnih klasika i svjetski poznatih skladbi. Cilj koncerta je povezati cijelu zajednicu i zajednički osigurati sredstva za nastavak terapija za djecu s teškoćama u razvoju, posebno logopeda i edukacijskih rehabilitatora – ističu organizatori humanitarnog koncerta.

I dodaju da djeca s teškoćama u razvoju(TUR)  često žive na margini društva. Rijetkost je da su takva djeca s prihvaćena u svojoj zajednici i da imaju odgovarajuću podršku stručnjaka koji im pomažu u savladavanju svakodnevnih izazova.

Udruga  savjetovališta “Uz tebe sam”, koja je prije 16 godina osnovana na inicijativu roditelja djece s teškoćama u razvoju, upravo to uspijeva uz podršku dobrih ljudi. Stoga budite uz njih, dođite na koncert, podržite djecu i oživite božićni duh.

Ulaznice po cijeni 10 eura možete rezervirati online (za detalje potrebno je javiti se na e-mail adresu: [email protected]) u Suvenirnici Varaždin, Caffe baru Petica Petrijanec, Ily baru Sveti Ilija, IQ-baru Varaždin te u samoj Udruzi.

Prihod od prodanih ulaznica namijenjen je nastavku terapija za djecu s teškoćama u razvoju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje