Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Svečanost u Vinici: prije točno 31 godinu ustrojeni Tigrovi, 5. bojna 1. A brigade

Objavljeno:

- dana

Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustroja 5. bojne 1. A brigade „Tigrovi“ u Vinici su ispred spomen-ploče kod nekadašnjeg centra za obuku jedinica ZNG-a položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule pripadnike brigade.

Uz pripadnike Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, pripadnika mnogobrojnih braniteljskih udruga te niza izaslanstava, počast je odao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, ujedno izaslanik Predsjednika Sabora RH.

Vijence su također položili i odali počast braniteljima izaslanik Predsjednika RH brigadir Marijan Kretić, izaslanik predsjednika Vlade i ministra branitelja general zbora Josip Lucić, izaslanik ministra obrane Perica Turalija, načelnik općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec, predstavnici Policijske uprave varaždinske te udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Osim kod spomen ploče, vijenci su položeni i kod spomenika dr. Franji Tuđmanu, prvom Predsjedniku RH, te kod spomenika Mladenu Kasunu, poginulom pripadniku „Roda“.

Predsjednik podružnice Varaždinske županije Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Tomislav Kranjčec pozdravio je sve prisutne naglasivši ulogu svoje brigade u obrani Hrvatske.

– Kroz bojnu je prošlo 939 pripadnika, od toga 29 žena. Imali smo 179 ranjenih i 28 poginulih. U Kostajnici je zarobljeno 20 pripadnika i razmijenjeni su tijekom pregovora 1992. – rekao je Kranjčec.

O slavnom ratnom putu ove brigade nema potrebe previše govoriti jer gotovo sve znamo, rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak, i sam sudionik Domovinskog rata, podsjetivši da su se borili na bojištima od Vukovara do Dubrovnika, sve do legendarnog ulaska u oslobođeni Knin.

– Ovdje u Vinici, na samim počecima Domovinskog rata, formirana je najprije jedinica za posebne namjene MUP-a koja potom prerasta u 5. bojnu prve A brigade Tigrova, a 1992. godine u legendarnu 7. gardijsku brigadu Pume – podsjetio je Stričak dodavši kako vrijeme brzo leti.

– Godina za godinom prolazi, sve smo stariji i sve nas je manje, ali dokle god ćemo moći, obilazit ćemo mjesta bitna za obranu, a potom i oslobađanje naše domovine te odavati počast našim poginulim kolegama. Zadužili su sve nas, a kakva će nam biti domovina, ovisi o svima nama, o tome koliko ćemo dati sebe da bude što bolja i naprednija. Branitelji su svoje odradili od ’91. do ’95. – zaključio je župan Stričak.

Načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec istaknuo je kako je Vinica važan dio te povijesti.

– Kao dječak od 11 godina pratio sam sve akcije tijekom Domovinskog rata. Promatrali smo kako se stvara naša vojska i zato želimo u Vinici, kao mjestu gdje je sve počelo, spomenik podići na višu razinu, tako da svi mještani, kao i svi građani Republike Hrvatske budu ponosni na to. Važno je da se nikada ne zaboravi ono što je bilo i da se ta povijest prenosi na nove naraštaje – rekao je Branimir Štimec.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen-obilježja, svečanost se nastavila u dvorani Općine Vinica čitanjem povjesnice 5. bojne 1. A br. ZNG „Tigrovi“, a upriličena je izložba ratnih fotografija, kao i podjela prigodnih poklona učenicima OŠ „Vinica“.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje