Povežite se s nama

Kultura

FOTO Sveti Martin na Muri: od “makova zrna” do žarišta događanja u Međimurju!

TZO Sveti Martin na Muri/IGH

Objavljeno:

- dana

Najsjevernija točka Hrvatske u subotu, 7. kolovoza, postala je poprištem lijepih kulturnih događanja.

Radi se, naravno, o Žabniku, mjestašcu smještenom na području Općine Sveti Martin na Muri. Tik uz rijeku Muru u sklopu Žabnika smjestili su se predivna Mlinarska kuća i nostalgični Mlin na Muri. Lokacija se pretvorila u romantično odredište u čijem se ambijentu organiziraju razne aktivnosti.

Kako su u spomenutoj općini u tijeku Dani turizma, dvomjesečna serija manifestacija čiji je cilj promicati i razvijati turizam, kao i ponuditi bogate sadržaje zainteresiranima, Centar za posjetitelje u Žabniku postao je jednim od žarišta na kojima vas očekuju zanimljiva zbivanja.

Od potencijala do stvarnosti

Prve kolovoške subote tako su jedno za drugim održana dva eventa. Najprije se publici predstavila Božena Malekoci-Oletić, dugogodišnja novinarka “Međimurskih novina”, sa svojom novom knjigom “Makovo zrno”. U samoj promociji su osim autorice sudjelovali i bivši načelnik Općine Sveti Martin na Muri, Franjo Makovec, koji je i glavni lik knjige, Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove “Međimurska priroda”, koji je moderirao prezentiranje, i Nevenka Šardi, koju je autorica predstavila kao svoju agenticu. Nakon predstavljanja uslijedio je koncert “Klasika uz Muru”.

– Dugo sam imala želju napisati knjigu s međimurskom tematikom. Sveti Martin na Muri bio mi je inspiracija, a osobito prvi općinski načelnik od osamostaljenja Hrvatske – Franjo Makovec, čovjek koji je u šest mandata iz vrlo malih potencijala pomogao stvoriti jako puno toga. Međimurje je dugo bilo malo i samozatajno – nedostajalo mu je samopouzdanja! Na primjeru Franje Makovca vidjeli smo da je sve moguće, da je to priča koja može nadahnuti i druge krajeve te druge ljude.

Knjiga je nastajala duže vrijeme – iz tiska je izašla lani, no prije toga sastajali smo godinu i pol i pričali po poglavljima što se zbivalo, a onda sam ja dodavala svoje opservacije. U svemu nas je omela i pandemija koronavirusa. Knjiga nije ni biografija, ni monografija, već je smještena između tih dvaju žanrova, no smatrala sam da mora postojati glavni lik s kojim će se ljudi lakše poistovjetiti. Smatram da druge općine i gradovi mnogo mogu naučiti na primjeru Svetog Martina na Muri, jer svako mjesto ima neku posebnost na kojoj se mogu graditi privlačne priče – kaže autorica. Na nju se nadovezao Franjo Makovec, koji je rekao da je nakon svoga zadnjeg mandata imao osjećaj da nešto od toga što je proživio valja staviti na papir.

– Možete nekoliko desetljeća nakon određenog događaja kopati po podacima, pronaći informacije, no nećete nužno imati kontekst. Zato, kad se pojavila Božena, rekao sam da kao da ju je sam Bog poslao. Naime, smatram da je čovjek teško objektivan kad piše o vlastitim doživljajima, a ona nikad nije pratila Sveti Martin na Muri kao općinu, ali živi na njezinoj periferiji, u Peklenici, u susjednom Gradu Murskome Središću. To je dovoljno daleko da ne bude sama umiješana u zbivanja, a dovoljno blizu da zna po prilici što se događa i kakav se život ovdje odvija.

Ja sam ispričao sve što mi je bilo na umu, no zapravo je Božena kreatorica te priče, ona ju je uobličila. Uvijek sam imao viziju toga što bismo na ovim prostorima htjeli imati i napraviti – je li ona bila dobra ili nije, o tome će suditi buduće generacije, no svakako je bolje imati misao vodilju negoli se prepustiti stihiji – objašnjava Makovec, koji dodaje i da se tijekom svojih mandata “ujutro budio s općinom, a navečer lijegao s njome”.

Podršku su dolaskom na predstavljanje iskazali i sadašnji načelnik Svetog Martina na Muri Martin Srša, gradonačelnik susjednoga Grada Murskoga Središća Dražen Srpak, direktor Ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman te direktor Ureda TZO Sveti Martin na Muri David Novinščak.

Reci: “Da!”

Siniša Golub prilikom uvoda u razgovor spomenuo je jednu od ključnih ideja koja se provlači knjigom i koja je, dodao je, vjerojatno i privukla Boženu Malekoci-Oletić pisanju upravo o ovoj tematici, a to je Makovčevo: “Da!” i otvorenost prema mnoštvu prijedloga. Tijekom promocije nekoliko dirljivih intermezza glazbenim je numerama na glasoviru osigurala Žana Žganec, inače autoričina nećakinja.

Autorica na kraju knjige zahvaljuje cjelokupnom timu koji je sudjelovao u njezinu stvaranju, a posebno je zahvalila i kčeri Kseniji te sinu Dinku, s kojima je dijelila dvojbe i zamisli tijekom pisanja, kao i suprugu Vladimiru, kojega je nazvala “velikom potporom i sigurnom lukom koja je bezuvjetno prihvaća”.

Iza 20 sati svi su okupljeni bili očarani milozvučnim melodijama koncerta “Klasika uz Muru”, koji je uslijedio. Redatelj događanja već je godinama bariton Dominik Padarić iz Žabnika, student Kraljevske glazbene akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za majstorsku pratnju na glasoviru bio je odgovoran Patrik Zamuda iz Svetog Martina na Muri. Kao gošće pojavile su se Gabriela Hrženjak i Barbara Suhodolčan, a program je vodila Anđelka Klemenčić.

Kultura

Varaždinski HNK odnio četiri Nagrade hrvatskog glumišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sinoć su dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta, a HNK u Varaždinu slavo je u četiri kategorije.

Za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji drame nagrađena je predstava Matiaš, Grabancijaš, Dijak autora Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića.

Režiser Krešimir Dolenčić nagrađen je i za režiju iste predstave.

Za najbolje glumačko ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina kod žena u kategoriji drame nagrađena je Dea Presečki za ulogu Matiaša u istoj predstavi.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u kategoriji opere nagrađena je Josipa Bilić za ulogu Pepeljuge u istoimenoj operi Julesa Massneta pod dirigentskim vodstvom Darijana Ivezića u režiji Saše Anočića iz produkcije HNK u Varaždinu u suradnji s Muzičkom akademijom Zagreb.

Nastavite čitati

Kultura

Hrvoje Pintarić i Tamara Jurkić Sviben u nedjelju nastupaju u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 28. studenoga, u velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu s početkom u 19 sati i 30 minuta Hrvoje Pintarić na rogu i Tamara Jurkić Sviben na klaviru održat će koncert 3. koncertne sezone.

Organizator je HNK u Varaždinu uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Ministarstva kulture i medija RH.

Besplatne ulaznice mogu se rezervirati i preuzeti na blagajni Kazališta.

Za dolazak na programe unutar zgrade HNK u Varaždinu potrebne su COVID potvrda i maska za lice.

Kontakt blagajne: 042 200 250; [email protected]

Hrvoje Pintarić rođen je 1971. godine u Bjelovaru, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirao 1995. godine u klasi profesora Stjepana Mateića.Još za vrijeme studija postaje član Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske, gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine, nakon čega slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara. Od 1997. do 2004. godine prvi je hornist Dubrovačkog Simfonijskog orkestra s kojim ostvaruje solističke nastupe. Od 2004. godine živi i radi u Zagrebu kao član orkestra opere Hrvatskog narodnog kazališta, uspješno se bavi pedagoškim radom, te od jeseni 2018. postaje profesor roga na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim brass festivalima, jedan je od osnivača komornog festivala “Amadeus Fest” u Bjelovaru, te kontinuirano koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist s pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. U toj suradnji ostvario je više praizvedbi novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i klavir (Prohaska, Bobić, Uhlik, Kabiljo, Grubačević…), što je 2019. godine i rezultiralo izdanjem nosača zvuka u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus. Za australsku izdavačku kuću Hammering Records je snimio i nova djela za rog i klavir i rog solo, australskog skladatelja Alana Holleya. Umjetnički je voditelj Zagrebačkog orkestra ZET-a u Zagrebu.

Hrvatska pijanistica rodom iz Pule Tamara Jurkić Sviben (1973.) druženje s klavirom započela je u svojoj šestoj godini u rodnom gradu. Diplomirala je klavir u klasi akademika Jurice Muraia na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995., te je pri istoj ustanovi stekla magisterij umjetnosti 2006. u klasi prof. Vladimira Krpana. Doktorirala je Kroatologiju 2016. godine  s temom „Glazbenici židovskoga podrijetla u sjevernoj Hrvatskoj od 1815. do 1941. godine“.

Koncertira kao solistica i komorna glazbenica od 1992. na mnogim hrvatskim festivalima i u inozemstvu (Francuska, Danska, Island, Portugal, Grčka, Španjolska, Austrija, Albanija, Kosovo, Velika Britanija, Nizozemska, Njemačka, Mađarska, Ukrajina, Poljska, Litva, Bosna i Hercegovina, Izrael, Indija, Kanada, Australija), usredotočivši se na repertoar kraja 19. i početka 20. stoljeća. Usavršavala je svoje pijanističko umijeće kod Michaela Vosskresenskog i Leva Naumova, te u klasi Monique Mercier na Ècole Normale de Musique de Paris ‘Alfred Cortot’.

Snimila je tri nosača zvuka za izdavačku kuću Croatia Records s djelima hrvatskih i američkih skladatelja prve polovine 20. Stoljeća (Piano, Klavirske sonate Božidara Kunca i Začarani klavir) te dva Cd-a za australsku izdavačku kuću Hammerings Records s djelima australskog skladatelja Alana Holleya. Njezine snimke skladbi  Ivane Lang i Alfija Kabilja nalaze se na izdanjima Cantusa. Redovno snima i za Hrvatski radio djela hrvatskih skladatelja. Surađivala je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijski orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom  te orkestrom INK u Puli. Koncertirajući kao komorni glazbenik surađuje s renomiranim solistima iz zemlje i inozemstva. S hornistom Hrvojem Pintarićem i mezzosopranisticom Sofijom Cingulom osnovala je Trio Ludens, kao komorni sastav koji njeguje komornu glazbu 19. i 20. stoljeća s posebnim naglaskom na suvremeno hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. S hornistom Hrvojem Pintarićem surađuje od 2010. godine na promociji novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i glasovir. Zajednička suradnja rezultirala je brojnim koncertima u domovini, ali i turnejama u Kanadi i Australiji te nosačem zvuka Signali s djelima hrvatskih skladatelja u izdanju Cantusa. Skladbe M. Prohaske, T. Uhlika, B. Okmace, S. Majurec pisane su upravo za duo Jurkić Sviben-Pintarić Posebnu brigu, Tamara, posvećuje istraživanju i proučavanju hrvatske glazbene baštine te je osnivačica i predsjednica Udruge za proučavanje i promicanje kulturne baštine „Tamar“ u sklopu koje vodi sustavnu brigu za pronalaženjem i tiskanjem dosada neobjavljenih notnih zapisa hrvatske glazbene baštine. Od 2019. godine interdisciplinarna je docentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za područje kroatologije, znanosti o umjetnosti i glazbenu umjetnost.

Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatske glazbene scene mladih, Hrvatskog muzikološkog društva, potpredsjednica Hrvatskog glazbenog zavoda te pročelnica odjela za glazbu Matice hrvatske. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje