Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Svetomarska čipka, cekar i keramika predstavit će se i promovirati na festivalima baštine

Objavljeno:

- dana

Tijekom ožujka i travnja u Međimurju će se održati festivali keramike, čipke i cekera putem kojih će se predstaviti bogatstvo međimurske nematerijalne kulturne baštine, ali i sve ono što Međimurje može ponuditi.

U Međimurskoj palači turizma održana je konferencija za medije na kojoj je su predstavljeni Festivali baštine – keramike, čipke i cekera – koji će se održati u sklopu projekta ADRIONET vrijednog gotovo 10 milijuna kuna. Naime, Jadransko-jonska mreža autentičnih sela – ADRIONET je projekt sufinanciran iz INTERREG V-B “Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.- 2020.”

Glavni cilj projekta je uspostaviti ADRION Transnacionalnu mrežu „autentičnih sela“ koja će se temeljiti na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti, s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara.

U središte svega stavljeni su kvaliteta života i dobrobit lokalnog stanovništva te privlačenje i zadovoljstvo turista. Oživljavanje lokalnih tradicija i identiteta, upoznavanje eno gastronomije, podizanje svijesti stanovništva o zaštiti okoliša, otpornost na klimatske promjene, produktivna valorizacija znanja – sve će to biti integrirano u koncept „gostoljubive zajednice“ u kojoj zajednica i sama preuzima ulogu pokretača lokalnog razvoja, kako je istaknula voditeljica projekta ADRIONET Maja Golubić, viša stručna suradnica Javne ustanove REDEA.

Kao dio razvoja koncepta „gostoljubive zajednice“, u sklopu projekta bit će održani Festivali baštine s ciljem očuvanja lokalnog tradicijskog identiteta i promocijom kulturne baštine. U suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije, TZ Općine Nedelišće i TZ Općine Štrigova, LAG-om Međimurski doli i bregi i LAG-om Mura Drava te trima navedenim općinama, biti će organizirana tri festivala: Festival keramike u Općina Štrigova 19. ožujka, Festival čipke u Općina Sveta Marija 26. ožujka i Festival cekara u Općina Nedelišće 2. travnja.

Ponos i promocija

– Želimo Međimurje ucrtati na kartu transnacionalne mreže autentičnih sela svojom baštinom, kulturnom i prirodnim ljepotama kojima se ponosimo – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je naglasio da je Međimurje u ovom projektu s partnerima iz sedam europskih zemalja, a nositelj projekta je Italija.

– Međimurski identitet promovirat ćemo diljem cijele Europe, a ovaj projekt pružit će dodatan zamah u turističkom potencijalu te dolascima domaćih i stranih gostiju što namjeravamo iskoristiti na najbolji mogući način – dodao je.

Stručna suradnica u Turističkoj zajednici Općine Nedelišće Anita Novak pojasnila je značaj festivala za Općinu Nedelišće:

– Cekar kao tema festivala nije odabran slučajno. Pletenje cekara je vještina koja više od stoljeća živa na području općine Nedelišće, a posljednjih godina doživljava pravu renesansu i vraća se na velika vrata. Ovaj simbol Općine je vrijedna tradicija koja itekako zaslužuje svoj festival i posebno nam je drago što se ovaj Festival prvi put održava baš ove godine, kada smo na pragu upisa umijeća pletenja uporabnih predmeta od komušine, u što spada i najpoznatiji uporabni predmet cekar, na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, zahvaljujući inicijativi i predlagatelju LAG-u “Međimurski doli i bregi”.

Čipka i keramika

Općina Štrigova već je dobro prepoznatljiva kao vinska regija, no uz nju je vezana i bogata povijest izrade keramike koja se njeguje niz godina.

Ponosna što će svetomarska čipka dobiti na svojoj prepoznatljivosti je načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek koja je naglasila da je svetomarska čipka vrijedno kulturno dobro koje se mora uzdići na još viši nivo na razini Europe kao važan segment međimurske turističke ponude. Jedinstvena je po tome što se plete jednom niti na batiće, a u prošlosti se plela kao dio narodne nošnje Svete Marije, okolnih naselja, ali i Podravine.

Iz Terma Sveti Martin besplatno će voziti hop-on hop off autobus, koji će goste dovoditi na festivale, dodao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula. Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija međimurska su sela u koja je dobro očuvana nematerijalna kulturna baština koja će se uz festivale predstaviti lokalnom stanovništvu i široj zajednici.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje