Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Tehnološka eksplozija na FOI-jevom drugom danu Tjedna karijera

Objavljeno:

- dana

Drugi dan Tjedna karijera Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu okupio je jaka imena na eksplozivnoj panel raspravi [email protected] – Tech News Talk.

Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum) studentima su pojasnili u kojem smjeru njihove tvrtke planiraju daljnji razvoj – umjetna inteligencija, strojno učenje, blockchain, Internet stvari.

– Umjetna inteligencija – da, blockchain – da. Sigurno je da svijet ide u tom smjeru, no ono što nas čeka u bližoj budućnosti i s čime se mi u Infinumu susrećemo je Internet stvari (IoT). Internet stvari su električni uređaji koji su povezani s internetom, prikupljaju mnogo podataka o korisnicima koji ih koriste, ti podaci se obrađuju i dalje provode na način da se proizvod poboljša. Mi trenutno radimo puno testiranja na Porsche Taycanu gdje skupljamo podatke iz auta i koristimo ih kako bi povećali prvenstveno sigurnost – da se unaprijedi kako auto reagira na cesti u različitim uvjetima – istaknuo je Goran Kovačević, director of Business Development u Infinumu. 

– U Nanobitu smo jako prisutni u području strojnog učenja (machine learning) što se prirodno nadovezalo na područje analitike u kojem smo bili jako prisutni. Bilo što što radimo u smislu novog featurea, evaluacije postojećih, provedbe marketinških kampanja, uvijek se vodimo podacima u tom procesu i to je dio našeg Nanobit DNA. Koristimo stojno učenje, koje nije toliko vidljivo krajnjem korisniku, za optimizaciju korisničkog iskustva, ali i za maksimizaciju profita kroz određene transakcije unutar igre – nadovezao se Dominik Šafarić, Project Manager u Nanobitu, a s njima se složio i Nikola Pavešić, director of Startups u Infobipu.

– Ogroman je potencijal rasta jer će jednog dana, ne tako daleko od danas, sve biti povezano s Internetom. Za nas kao tvrtku koja nudi komunikacijske usluge i platforme postoji jako puno potencijala za rast, a s poslovne strane važna nam je vertikalnost. Važno nam je da možemo klijentima ponuditi infrastrukturi i zato moramo biti alertni, i sa poslovne i sa inženjerske strane – pojasnio je Pavešić.

Tehnologije se brzo mijenjaju i ono što je aktualno danas sigurno će nastaviti rasti u budućnosti. No, važno je razvijati tzv. product mindset koji smo primijetili da nedostaje i u Hrvatskoj i na američkom tržištu. Istaknuo je to Tomislav Tenodi, CEO Specka.

– Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da ju „izguraju“ do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti i proći cijeli ciklus i vidjet će što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato jer naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika – poručio je studentima Tenodi.

Panelisti su studentima istaknuli da koriste sve prilike koje im se nude jer početak karijernog puta u jednom poduzeću ne znači i njegov završetak. Brojne su prilike za karijerni razvoj koje ne uključuju samo mobilnost između poduzeća već i unutar samih poduzeća, ovisno o motivaciji i želji za vlastitim razvojem. Oni koji žele pronaći poziciju, naći će je, napomenuli su te potaknuli studente da uče i pronađu fokus te se potrude postati najbolji u tom području.

Uz panel raspravu, na drugom danu Tjedna karijera, najvećeg networking eventa namijenjenog umrežavanju studenata FOI-ja i poslodavaca te usvajanju novih znanja studenti su mogli sudjelovati na aktivnostima 14 prisutnih poslodavaca: 2e Systems, Agency04, Infinum, InfoDom, NETS CEE d.o.o., NTH Mobile, Point Visible, Poslovna inteligencija, Privredna banka Zagreb, SHAPE 404 d.o.o., Speck, Trikoder, Verso Altima grupa te Zagrebačka banka d.d.

Život i društvo

Ivanečki Crveni križ: obiteljima koji žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Za obitelji koje žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri za djecu u iznosu od 200 kuna po djetetu, objavilo je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Iz sredstava humanitarne akcije Solidarnost na djelu 2021. uz tijeku je izdavanje vaučera za

djecu koja žive u obiteljima koje teško spajaju kraj s krajem. Riječ je o obiteljima korisnicima

zajamčene minimalne naknade putem CZSS-a Ivanec, obiteljima s troje i više djece s ukupnim primanjima u kućanstvu do 1.300 kuna po članu obitelji, obiteljima samohranih roditeljima s ukupnim primanjima po članu obitelji do 1.400 kuna, te ostalim obiteljima koje žive ispod praga siromaštva, svi iz evidencije GDCK Ivanec.

Zasigurno nismo obuhvatili sve, jer statistički podaci ukazuju na velik postotak siromašnih koji žive u nevidljivom siromaštvu o čemu svjedoči velika razlika između praga siromaštva po dohotku i praga siromaštva po potrošnoj metodi (koja govori koliko si obitelji mogu priuštiti s prihodima koje imaju), te je upravo stopa siromaštva po potrošnji na razini Centra za socijalnu skrb Ivanec visokih 30,11% (za razliku od stope siromaštva po dohotku koja je 21,49%).

Putem vaučera obitelji realiziraju kupnju odjeće, obuće, školskog pribora i kućanskih potrepština. U evidenciji, Socijalnom programu GDCK Ivanec nalazi se 44 takvih obitelji, s ukupno 112 djece.

U akciji je prikupljeno: 21.738,70 kn; 406 kg hrane i 69 komada higijenskih proizvoda, slijedom čega se istim obiteljima ujedno dijele i veliki prehrambeni tzv. dječji paketi hrane i higijenskih proizvoda.

GDCK Ivanec izdvojiti će dodatnih 4.172,74 kn kako bi obuhvatili svih 112 djece i podmirili troškove akcije.

U OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda traje i dalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Božićne zvijezde obitelji Varvir iz Županca unose duh blagdana u domove diljem Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na čak 18 000 kvadratnih metara obitelj Varvir iz Županca u Općini Mali Bukovec uzgaja cvijeće.

Riječ je o obiteljskom poslu koji, a Tomislav i Tihomir od malih nogu bave se cvijećem. Sve su započeli njihovi roditelji pred trideset godina.

– Kasnije su se uključile i naše supruge, a sad imamo najbolje pomagače – našu djecu. Imamo i četiri zaposlena radnika, a robu prodajemo u razne trgovačke lance u Hrvatskoj, kao i susjednoj Sloveniji, a već dvije godine ponosni smo nositelji certifikata Global gap – kaže Tomislav Varvir.

Godinu započinju jaglacima, maćuhicama, tratinčicama i potočnicama, nastavljaju sa raznim vrtnim i balkonskim cvijećem.

Na 6000 kvadrata zatvorenog prostora najveći dio uzgoja čini balkonsko i vrtno cvijeće koje na tržište dolazi na proljeće i ljeto. Već sredinom lipnja započinju sa sadnjom multiflora i pripremom za jesensku sezonu.

Jesen je rezervirana za krizanteme, dok godinu završavaju neizostavnim božićnim zvijezdama.

– Približava se najljepše doba godine, a za našu obitelj studeni i prosinac zaista su posebni. S posebnom pažnjom brinemo o ovoj biljki koju ne moram posebno predstavljati jer božićna zvijezda unosi blagdanski duh u svaki dom – kaže nam bračni par Tomislav i Marina Varvir.

Njihove božićne zvijezde putuju diljem Hrvatske. Može ih se naći na tržnicama, ali i trgovačkim centrima, a Varviri kažu kako rado i ugoste dugogodišnje kupce koji dođu pogledati njihovo cvijeće.

– Drago nam je kad ljudi dođu i imaju puno pitanja. Dajemo savjet kako da cvijeće dobro napreduje. Sve naše biljke, od proljetnih jaglaca pa do zimskih božićnih zvijezdi, iziskuju brigu, ali puno ljubavi i pažnje. Nama cvijeće nije samo posao već velika ljubav i motivacija – kažu Tomislav i Marina.

Kako da vam božićna zvijezda traje što dulje?

Prirodna staništa božićne zvijezde su Afrika, Južna Amerika i Meksiko. U sjevernu Ameriku stigla je 1828. godine, a donio ju je botaničar Joel Roberts Poinsett.

Prema jednoj meksičkoj legendi, božićna zvijezda je nastala iz kapljica krvi astečke boginje kojoj je zbog nesreće u ljubavi puklo srce.

Marina nam je dala korisne savjete kako da božićna zvijezda ostane što dulje krasiti naše domove tijekom blagdana.

– Božićna zvijezda kao i svaka biljka treba svjetlost i toplinu, ali ne previše. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Dakle, trebao bi je odmaknuti od radijatora.

Što se zalijevanja tiče, preporuka je da se voda ulijeva u podložak, a ne direktno u teglu – savjetuje Marina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje