Povežite se s nama

Foto i video

FOTO “Ti si meni po serdini srca”: godišnjica uvrštenja popevke na UNESCO-ov popis baštine

Objavljeno:

- dana

Povodom godišnjice uvrštavanja međimurske popevke na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine, u Centru za kulturu Čakovec održan je koncert međimurskih popevki koji je okupio 20-ak udruga i 200-tinjak izvođača koji su prezentirali najljepše od međimurske popevke!

Limena glazba Dekanovec, Ženska vokalna skupina KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec”, Renata Kramar, KUD Mura Mursko Središće, Županijski tamburaški orkestar “Stjepan Bujan Stipić”, Ženska vokalna grupa KUU “Veseli Međimurci” Čakovec, Ivan Mađarić, KUD Šandorovec, KUD Donji Vidovec, Tamara Korunek, Karlo Čeh, Ženska vokalna skupina PZ-a “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec, Cecilija Merkač – Hudopisk, Ženska vokalna grupa “Sveti Marko” Selnica, Pjevačka skupina KUD-a Općine Donji Kraljevec, Muška vokalna skupina KUU “Seljačka sloga” Nedelišće. Ženska vokalna skupina KUD-a Podturen, Muška vokalna skupina KUD-a Katruže Ivanovec, KUD “Seljačka sloga” Donja Dubrava, Neven Kolarić, Tena Panić, Saša Štefić-Sale, Dječji vrtić Cvrčak Čakovec – PO Stonoga Novo Selo Rok, Ženska vokalna skupina KUU Zasadbreg i Ženska vokalna skupina Stridonne svojim su izvedbama oduševili mnogobrojnu publiku i pokazali da je međimurska popevka “u serdini srca” svakog Međimurca. – Međimurska popevka utkana je u svaki međimurski dom i nije samo zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske, već je prije godinu dana upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO, kako bi se cijeli svijet upoznao s tradicijom našeg puka. Naši ljudi su se, tijekom povijesti, uz popevku rađali, slavili, tugovali, ispraćali i dočekivali. Da nije bilo popevke, ne bi bilo Međimurja u današnjim granicama! – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je prisustvovao koncertu sa zamjenicom Sandrom Herman i pročelnicom UO za obrazovanje, kulturu i sport Blaženkom Novak. Koncertu su prisustvovale i saborske zastupnice Bernarda Topolko i Snježana Sabolek, kao i predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, koji je s međimurskom etnologinjom, glazbenicom i književnicom Lidijom Bajuk pokrenuo priču obilježavanja godišnjice uvrštavanja. Popevka je bila inspiracija i mnogim djelima klasične, ali i suvremene glazbe. Poticanjem provedbe programa zaštite i očuvanja različitih tradicijskih znanja i umijeća putem radionica, obrazovnih i izvannastavnih programa, dokumentiranja, istraživanja, međunarodne suradnje i drugih aktivnosti, i dalje će se intenzivno raditi na očuvanju popevke – nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Foto i video

FOTO Zaljubljenici u oldtimere došli na svoje u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Na Kapucinskom trgu u nedjelju, 21. srpnja u prijepodnevnim satima ljubitelji oldtimera došli su na svoje.

Okupilo se točno sto vozila, a organizator ovog susreta bio je Oldtimer klub Varaždin 2.

Vozila su stigla iz Hrvatske, Srbije i Švicarske.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Bogat program i Rafalei prikovali poglede posjetitelja varaždinskog aeromitinga za nebo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Letačkim programom od 13 sati nastavljen je današnji aeromiting na aerodromu u Varaždinu.

Ako niste na CIAV stigli danas pred vama je i program u nedjelju, 14. srpnja.

>> FOTO Mali i veliki posjetitelji tijekom jutra na aeromitingu u Varaždinu rado razgledali letjelice

Jutro je bilo u znaku razgledavanja letjelica na tlu.

Od oko 13 sati svi su pogledi brojnih posjetitelja bili uprti u nebo. Najprije su se mogli vidjeti skokovi padobranaca i Viperjet.

I drugi impresivni avioni privukli su pažnju, ali rijetko koji kao novi hrvatski borbeni avioni tipa Dassault Rafale F3R.

Svečanosti otvorenja ove atraktivne zrakoplovne priredbe, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, te u suorganizaciji Varaždinske županije i Grada Varaždina, prisustvovali su načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH general pukovnik Tihomir Kundid, državni tajnik u ministarstvu obrane Zdravko Jakop, kao izaslanik predsjednika Vlade RH koji je i otvorio aeromiting, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika, ujedno i saborski zastupnik Miroslav Marković, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki te brojni drugi uzvanici.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop prilikom otvorenja čestitao je na organizaciji ove zrakoplovne priredbe koja se nakon nekoliko godina ponovno odvija u Varaždinu.

– Osim što ćemo svi zajedno moći uživati u preletima Rafala i krila Oluje, nama je  čast i zadovoljstvo što  na neki način imamo priliku promovirati i vojni poziv jer je to aktualno pitanje ovih dana, ali program kojega su pripremili naši zrakoplovci, naši piloti vjerujem da će vam se svidjeti. Ova Vlada riješila je pitanje koje se rješavalo desetljećima, a to je sigurnost i obrana našeg zračnog prostora – naglasio je general Jakop.

O dugoj tradiciji zrakoplovstva u Varaždinu i ove atraktivne priredbe ispred organizatora govorio je predsjednik Aerokluba Varaždin Robert Mišak, dok je organizaciju ove međunarodne zrakoplovne priredbe pohvalio i župan Anđelko Stričak. O značaju obnovljenog varaždinskog aerodroma za grad Varaždin te ove međunarodne zrakoplovne priredbe s dugom i bogatom tradicijom na svečanom otvaranju govorio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Napomenimo još da program akro skupine Krila Oluje počinje danas oko 18:30, što je uvijek atraktivno.

Donosimo još jedu fotogaleriju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje