Povežite se s nama

Foto i video

FOTO I VIDEO Tijelovo slavljeno i na Belici, u Goričanu, Kotoribi, Nedelišću te Štrigovi

Župa Nedelišće/Župa Štrigova/Župa Goričan/Župa Kotoriba/IGH

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 3. lipnja, u mnogobrojnim župama diljem Hrvatske svečano je proslavljen blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove ili Tijelovo. Tako je bilo i na Belici, u Goričanu, Kotoribi, Nedelišću i Štrigovi.

Ova i naslovna fotografija: Tijelovo u Župi Nedelišće

– Središte sigurnosti u Crkvi je euharistija. Objektivno gledajući, čovjek ne može razumom spoznati, ni razumjeti da su u kruhu prisutni Isusova smrt i uskrsnuće i u vinu Bog sam, ali to doznaje vjerom. Kad bismo doista shvatili duboku narav euharistije, cijeli bismo svoj život počeli graditi na svetoj pričesti. U životu ništa nije važnije od toga. Velike učinke euharistije možemo doživjeti nedjeljama. Još bolje, pokušajmo svaki dan ići na svetu misu.

Trebamo zapamtiti da naša raspoloživost prilikom euharistijskog slavlja može odrediti koliko smo otvoreni za učinke euharistije. Budite puni poštovanja, usredotočeni i molite Gospodina da vam udjeli, po snazi euharistije, svaku milost koja vam je u ovom trenutku najpotrebnija. Poput dobroga Oca, on će vas čuti i uslišati – zaključio je nedelišćanski župnik Ivan Herceg, inače i dekan Štrigovskoga dekanata, u svojoj propovijedi.

Prešencija v Kotoribi

Misu je predslavio u zajedništvu sa župnim vikarem, Mladenom Cikačem. Na Belici je misu predslavio privremeni župni upravitelj Karlo Kruljac, u Goričanu župnik Josip Drvoderić, Kotoribi župnik Ivan Kljunić, a na Štrigovi župnik Kristijan Kuhar. Nakon misnih slavlja u navedenim župama održane su euharistijske procesije, prošecije ili prešencije. Mnoštvo vjernika na razne se načine uključilo u proslavu blagdana.

Gorčensko Telovo

Procesijske su postaje uredili župljani iz pojedinih naselja i ulica. Pri nošenju baldahina izmjenjivali su se pripadnici pojedinih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Pjevanje su predvodili mješoviti crkveni zborovi, dok su na Belici svirali i pripadnici Limene glazbe. Neka djeca su nosila bjelinu, a nekim prošecijama prisustvovali su prošlogodišnji prvopričesnici i krizmanici.

Foto i video

FOTO Na Art Forestu predivne slike, radionice za djecu, čarobne priče…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom ovoga je vikenda kod lovačkog doma LD-a “Fazan” u Nedelišću održana maštovita nova manifestacija koja nosi naziv Art Forest.

Radi se o umjetničkom događanju koje podrazumijeva izložbu slika u prirodnu okruženju, radionice poput one Udruge “Mlada pera” u sklopu koje su djeca izrađivala slikovnice ili one Udruge “Platana” na kojoj su zainteresirani radili na hotelu za kukce.

Organizatori(ce) Art Foresta bile su skupina umjetnika poznata kao “Artisto” na čijem je čelu Tea Mesarić iz Nedelišća te Anita Novak iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Kod lovačkog su doma predstavljeni i zanimljivi likovni radovi učenika OŠ Nedelišće. Bilo je tu i predstavljanja knjiga (Emanuel Srpak) i predavanja (Udruga Baraka), dok su navečer uslijedile priče Kristijana Petrovića i vatreni šou te svirka benda Vrulja. Imaginativni sadržaji nastavili su se i u nedjelju.

Svježu kasnoproljetnu atmosferu osjetite uz galeriju fotografija našeg suradnika Silvija Benča.

Nastavite čitati

Foto i video

VIDEO Ljubavna priča “F srce si mi zašla” Tamburaškog sastava “Odabrani”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tamburaški sastav “Odabrani” nastao je sredinom prve polovice 2014. godine na inicijativu Antonija Šopara, koji je ujedno i glavni pjevač benda.

Ljubav prema glazbi i samoj tamburici je bila toliko čvrsta i jaka da je sljedeći logičan korak bio osnivanje tamburaškog sastava. Sastav je iz Međimurja.

Budući da se cijeli sastav bazira na članovima koji aktivno sviraju u više grupa, samo ime benda nije bilo teško za odabrati. Svi su oni “Odabrani”. Sastav čini puno svirača, stalni članovi su Antonio Šopar (glavni vokal, bugarija), Denis Hajdarović (vokal, prim), Marin Farkaš (brač), Nikola Munđar (brač), Neven Kolarić (berde, bas gitara), Filip Josipović – Šmit (bubnjevi).

Dosadašnje pjesme TS-a “Odabrani”:

  • Kre Drove sam se narodil – pratnja Mariju Mustaču 2015. godine
  • Bez tebe – 2016. godine
  • Gorice – 2019. godine (od 2020. i videospot)
  • F srce si mi zašla – 2020. godine (tekst- Damir Pilko, glazba i arr. Denis Hajdarović)

– Pjesma koju predstavljamo je “F srce si mi zašla”, a izvedena je 2020. godine na Festivalu “Kre Mure i Drove” u Prelogu. Snimanje i mastering je napravljeno u Donjem Kraljevcu na Radiju Studio M, a snimanje i režiju spota napravio je Marin Kuharić – Mack Films iz Čakovca. Tekst za pjesmu napisao je Damir Pilko iz Zagreba s kojim imamo dugogodišnju suradnju i ne skriva svoje simpatije prema međimurskom narječju, dok je glazbu i aražman i ove godine napravio Denis Hajdarović.

Video je snimljen u srcu Međimurja – Čakovcu – pa ovim putem zahvaljujemo i TZ-u grada Čakovca na pristupačnosti te otvaranju vrata muzeja. Također posebno hvala mladoj Pauli Radek koja je svojom simpatičnošću upotpunila predivan video – kažu članovi TS-a “Odabrani”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!