Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu završila prva etapa atraktivnog događanja

Objavljeno:

- dana

Najveće sportsko događanje u Hrvatskoj – Tour of Croatia

Giacomo Nizzollo, talijanski biciklist UCI World Teama Trek-Segafredo, pobjednik je prve etape drugog izdanja Tour of Croatia, biciklističke utrke kroz Hrvatsku koja je danas počela jutarnjim startom u Osijeku te nakon 235 kilometara ravničarske vožnje, idealnim za sprintere,  završila u Varaždinu.

Biciklisti će još jednom proći Varaždinskom županijom.

Pobjednik je na cilj prve etape, neuobičajeno duge za tu fazu natjecanja, stigao za pet sati 27 minuta i 47 sekundi. Time je talijanski sprinter prestigao najpoznatije ime ovogodišnjeg Toutra, Marka Cavendisha koji je zauzeo drugo mjesto iako je gotovo cijelu etapu odvozio odvozio iza vodeće skupine.

Šest etapa

Od hrvatskih biciklista najviše je mjesto izborio Josip Rumac, vrlo dobar sprinter iz azerbajdžanske momčadi Synergy Baku Cycling Project na 13. mjestu. Lanjski pobjednik Toura, Poljak Maciej Paterski iz CCC Sprandi Polkowice, završio je utrku na 16. mjestu.

Među sudionicima je bio i Varaždinac Radoslav Rogina koji vozi za Adria Mobil.  

Ovogodišnji Tour of Croatia ima šesta etapa, što je etapa više u odnosu na lani.  Odmah po dolasku u Varaždin biciklisti su se odvezli do Plitvica gdje će sutra ujutro početi drugu etapu do Splita. Nakon etapa Makarska – Šibenik, Crkvenica – Učka i Poreč – Umag završetak je u nedjelju od Svetog Martina na Muri do Zagreba, a biciklisti će još jednom proći Varaždinskom županijom.

Za razliku od lani kad u Županiji nitko nije želio niti razgovarati s Miholjevićem oko Varaždina kao završetka prve etape i kad su iz Turističke zajednice o utrci govorili kao „privatnoj“  ove je godine župan Predrag Štromar zajedno s gradonačelnikom goranom Habušom prvi na pozornici čestitao pobjedniku. 

Šest kontinenata

Tour of Croatia prati se u 90 zemalja na svih šest kontinenata, iznimno je događanje za turističku promidžbu destinacija s obzirom da se cijela etapa snima helikopterom iz zraka. Vlasnik utrke je Vladimir Miholjević, najpoznatiji hrvatski biciklist koji je ujedno i tehnički te sportski direktor utrke.

Za razliku od lani kad u Županiji nitko nije želio niti razgovarati s Miholjevićem oko Varaždina kao završetka prve etape i kad su iz Turističke zajednice o utrci govorili kao „privatnoj“  ove je godine župan Predrag Štromar zajedno s gradonačelnikom goranom Habušom prvi na pozornici čestitao pobjedniku.  

Bicikliste – među kojima je bilo i onih iz pet najprestižnijih svketskih biciklističkih ekipa – dočekao je puni varaždinski Korzo.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb doveli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio je župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje