Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Tri državne prvakinje dolaze iz VI. OŠ Varaždin – Vanda Vrček, Barbara Kelava i Ozana Margotić

Objavljeno:

- dana

Na državnom Natjecanju iz kemije, biologije i matematike, učenice VI. osnovne škole Varaždin Vanda Vrček i Barbara Kelava osvojile su prva mjesta, što je izniman uspjeh, posebno u ovim vremenima pandemije i kombinacije nastave na daljinu s nastavom u školi.

Učenice su se odlično pripremile uz ogroman trud, želju i volju svojih mentora, savjetnice Mihaele Vrbnjak Grđan iz biologije i kemije te profesora matematike Darija Maltarskog. Sada su to učenice prvog razreda Prve gimnazije Varaždin.

Državno Natjecanje iz kemije u VI. OŠ Varaždin održano je 12. studenoga, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Vanda Vrček je na tome natjecanju osvojila četvrto mjesto. Biologija je održana 24. studenoga, a Vanda je osvojila odlično prvo mjesto na koje je izuzetno ponosna, kako je rekla na dodjeli nagrada održanoj 1. prosinca.

Ispričala je kako je na Natjecanju bilo gradivo 8. razreda i da joj je kemija bila mnogo teža od biologije. Za biologiju je imala osjećaj da sve zna, no poneka pitanja su joj bila malo teža, ali uspjela je postići veliki uspjeh.

Barbara Kelava osvojila je prvo mjesto na državnom Natjecanju iz matematike koje je održano u VI. OŠ Varaždin 26. listopada. Barbarin mentor je profesor matematike Dario Maltarski koji je učenicu pripremio za iznimni uspjeh.

Na dodjeli nagrada učenicama prisustvovao je ravnatelj škole Mario Stančić i stručna služba škole te mentori i učenice. Ravnatelj je čestitao svima te posebno zahvalio mentorima na dugogodišnjem radu i zalaganju te rekao kako se ne događa svake godine da škola ima državnog prvaka te kako je izrazito ponosan što baš ove ima, osvrnuvši se na pandemiju koja je zahvatila svijet.

Škola ima tri državne prvakinje ove godine. Naime, još jedna državna prvakinja dolazi iz područja informatike, a riječ je o učenici Ozani Margotić, koja je uspjeh postigla uz pomoć mentora, profesora Danijela Lukića.

Učenice i mentori primili su prigodne darove, a učenice su otkrile i ponešto o svojim planovima za budućnost, koji između ostalog uključuju i poziv za testiranje za ulazak u reprezentaciju za Međunarodnu prirodoslovnu olimpijadu. Učenicama i njihovim mentorima sretno i dalje, poručila je Ivana Canjuga, učiteljica Hrvatskog jezika.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati