Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U 47 škola Varaždinske županije provedeni su raznoliki projekti građanskog odgoja

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

U 47 osnovnih i srednjih škola u Varaždinskoj županiji tijekom ove školske godine provedeni su raznoliki i vrijedni projekti građanskog odgoja, koje je Varaždinska županija putem javnog poziva sufinancirala s po 10.000 kuna.

Prvi put su svi projekti objedinjeni u brošuri „Građanski odgoj i obrazovanje u praksi“, po čemu je ova knjižica jedinstvena u Hrvatskoj.

Brošuru su danas, 1. lipnja, u dvorani Glazbene škole u Varaždinu, predstavili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek. Na svečanosti je ujedno proglašeno pet najuspješnijih projekata, tri u konkurenciji osnovnih škola i dva u konkurenciji srednjih škola, po izboru četveročlanog povjerenstva.

– Još početkom ove školske godine, na kolegiju svih ravnatelja osnovnih i srednjih škola, promišljali smo teme građanskog odgoja i došli do zaključka da bismo na ovim pristupom, koji je zasad jedinstvenu Hrvatskoj, najbolje motivirali učenike da sami promišljaju o potrebama svoje zajednice, svog mjesta, svoje škole. Na taj način u ovaj smo natječaj uključili 47 osnovnih i srednjih škola, za što je Varaždinska županija izdvojila pola milijuna kuna. Smatram da je upravo inicijativa učenika da promišljaju o svom kraju, školi i sredini u kojoj žive, da uočavaju prednosti, nedostatke i mogućnosti tog kraja, iznjedrila dobra rješenja. Najviše tema vezano je uz zaštitu okoliša, sport, očuvanje tradicije, naše kulturne baštine, financije i zdravlje te smo zbog toga tiskali brošuru, s jedne strane da škole između sebe mogu podijeliti dobra iskustva koja su stekla radeći na svojim projektima, a s druge strane da ostane jedan trajni zapis kako učenici škola za kojih desetak, dvadesetak godina mogli vidjeti čime su se danas bavili njihovi vršnjaci – izjavio je Anđelko Stričak.

S obzirom na to da se ovaj projekt pokazao jako dobrim, dodaje župan, sličan iznos od oko pola milijuna kuna Varaždinska županija izdvojit će i u idućoj školskoj godini.

– Smatram da ono što je dobro, nema potrebe prekinuti, već nastaviti i eventualno nadograditi. A ovo se pokazala kao jedna izvrsna, dobra priča – navodi Anđelko Stričak, a isto je potvrdio i pročelnik dr. sc. Miroslav Huđek.

– Ono o čemu drugi pričaju, mi to radimo. I to na jedan originalan način, bez kopiranja i uvoza nekih projekata. To tako mora biti jer obrazovni sustav Varaždinske županije ima dovoljno snage da osmisli i realizira projekte. Danas tome svjedočimo – 47 projekata u manje od godinu dana. Prekrasan je to uspjeh kojeg treba nastaviti – smatra pročelnik Huđek.

Nagrađeni projekti koji će dobiti novčanu nagradu od 10.000 kuna su: „Financiranje razumijem, pametno kupujem“ Osnovne škole Bisag, „Naš zeleni otisak“ Osnovne škole „Petar Zrinski“ Jalžabet, „Održivo, a domaće“ Osnovne škole Tužno, „Ne stigmatiziraj, ne diskriminiraj“ Glazbene škole u Varaždinu te „Multikulturna integracija“ Srednje škole Ivanec.

Biralo ih je četveročlano povjerenstvo koje čine voditeljica Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama Rosana Štrocinger, zamjenica pročelnika Sanja Herceg, savjetnica za razvojne programe iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Romana Kranjčić te mentor i edukator Agencije za mobilnost i programe EU Hrvoje Kovač.

– Prva je godina provedbe ovog projekta i ugodno smo iznenađeni količinom dobih ideja koje učenici imaju, što samo dodatno potvrđuje da su nam djeca i mladi nepresušni izvor inspiracije i dobih ideja s kojima možemo razvijati bolje društvo. Vidi se mala razlika pristupu projektima od strane osnovnoškolaca i srednjoškolaca, ali kada se sve zajedno pogleda, riječ je o idejama koje su došle od samih mladih, od učenika, i kao takvi su jako važni jer ucrtavaju upravo ono što klinci danas žele. Projekti moraju biti usmjereni tome da odgajamo buduće aktivne građane, ali istovremeno osluškujemo njihove probleme, potrebe, ali i aspiracije kako oni vide bolje društvo današnjice – kazao je Hrvoje Kovač.

Jedan od nagrađenih osnovnoškolskih projekta je „Održivo, a domaće“ Osnovne škole Tužno, čiji je ravnatelj Josip Puček otkrio da su sredstvima Varaždinske županije financirali projektne aktivnosti usmjerene na Domaćinstvo te opremili školsku kuhinju.

– U okviru projekta učenici su radili sve one „domaće“ aktivnosti, učili smo ih nekim najjednostavnijim stvarima od postavljanja stola do izrade jednostavnih jela, i sve smo to ukomponirali s održivom razvojem. Na kraju se sve zaokružilo u jednu lijepu priču – ponosan je ravnatelj Puček.

Od srednjih škola, jedan od nagrađenih projekata je „Ne stigmatiziraj, ne diskriminiraj“ Glazbene škole u Varaždinu.

– Riječ je o tome da je kolegica Marina Sokol, koja je osmislila naziv ovog programa, zaključila da su prava seksualnih manjina, odnosno seksualni odgoj naših učenika, na vrlo niskoj razini. I to ne samo naših učenika, nego općenito svih učenika u Hrvatskoj. To izaziva diskriminaciju, određeno nazadnjaštvo u društvu, stoga je za učenike, roditelje i nastavnike osmišljen čitav niz radionica. Mislim da smo na ovaj način pokazali kako možemo otvarati hrvatsko društvo i kako seksualne manjine moraju imati jednaki status u društvu, kao i svi ostali građani – zaključio je ravnatelj Davor Matačić.

Život i društvo

Zagrebački Dinamo dolazi u Cesticu i odigrat će utakmicu u humanitarne svrhe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Odigrat će se humanitana nogometna utakmica za Udrugu “Život i radost” iz Cestice.

To je udruga koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

U goste 12. kolovoza u 18 sati NK Poletu iz Cestice dolazi zagrebački Dinamo.

Igra se na stadionu Graba Cestica, a minimalna donacija je 20 kuna. Sva prikupljena sredstva idu Udruzi ŽIR.

Pokrovitelj događaja je Općina Cestica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U današnjem svijetu obilježenom strelovitim tehnološkim i gospodarskim napretkom, jednim od najvećih društvenih izazova postalo je pitanje kako u postojećim uvjetima postići skladan suživot s prirodom.

Vrlo je važna štednja vode, što će u budućnosti biti sve bitnije, piše stampar.hr.

Kakvu će vodu stanovnici Hrvatske piti u budućnosti ovisit će o:

 • razini ekološke svijesti svakog pojedinca
 • primjeni suvremene tehnologije u pročišćavanju otpadnih voda iz industrija i kućanstava
 • kontroliranoj primjeni agrotehničkih sredstava (pesticida)
 • kontroliranom i neškodljivom odlaganju svih kategorija otpada
 • planiranju prometnica u skladu s potrebama zaštite voda
 • nadziranju prijevoza opasnih tvari.

Kako trošimo vodu i kako vodu štedjeti?

 • Tuširajte se – za tuširanje je potrebno upola manje vode, nego za kupanje u kadi!

Najviše vode se, uz ispiranje WC kotlića, u kućanstvu potroši na održavanje higijene tijela. Kupanjem u kadi  troši se 130 – 160 litara vode, dok je za tuširanje potrebno 30 – 50 litara.

 • Vodu iz slavina puštajte u što slabijem mlazu!
 • Koristite slavine s jednom ručkom umjesto dvoručnih jer ne mora bespotrebno teći voda iz slavine dok se namješta željena temperatura.
 • Ugradite vodokotliće s dvojnim ispustom vode!
 • Uobičajeni WC kotlići troše 9 litara vode kod jednog ispiranja. Ugradnjom vodokotlića s dvojnim ispustom vode (s mlazom manjeg i većeg kapaciteta) potrošnja vode može se svesti na 5-6 litara za jedno ispiranje.
 • Kontrolirajte brtve na slavinama i vodomjere, provjerite kaplje li u vašem domu voda nekontrolirano?

Kontrolom brtve na slavinama može se ostvariti značajna ušteda. Zbog kvara na slavini dnevno može iskapati oko 17 litara vode, što je godišnje oko 6.200 l pitke vode. Zamjenom potrošenih gumica za brtvljenje na slavinama, čija je cijena svega 5 kuna, može se napraviti značajnije smanjenje potrošnje pitke vode.

 • Ukoliko ste u mogućnosti koristite perilice za strojno pranje posuđa!

Ručnim pranjem posuđa troši se i do 80% više vode, nego prilikom pranja u perilici posuđa. Moderne perilice za posuđe troše mnogo manje vode i električne energije u odnosu na starije modele te mogu pridonijeti štednji vode i energije.

 • Tijekom pranja zubiju, ruku, šamponiranja kose ili brijanja, zatvorite slavinu!

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi. Zubi se mogu kvalitetno oprati i sa 2 dl vode korištenjem čaše, umjesto da voda teče tijekom pranja.

 • Pri pranju ruku može se uštedjeti dnevno i do 10 litara vode, ukoliko voda ne teče cijelo vrijeme iz slavina.
 • U toplim mjesecima čuvajte boce s vodom u hladnjaku, umjesto otvaranja slavina i puštanja vode da teče kako bi bila hladnija.
 • Koristite praonice automobila!

Pranje automobila najbolje je obaviti u automatiziranim praonicama vozila jer se ručnim pranjem vozila uglavnom potroši više vode, nego u automatiziranim praonicama.

 • Vodu od ispiranja salate i ostalog povrća koristite za zalijevanje cvijeća!
 • Sakupljajte kišnicu za zalijevanje vrta, travnjaka i cvijeća!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje