Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U atriju Starog grada potpisan kolicijski sporazum pet stranaka ljevice

Objavljeno:

- dana

Uvjereni u pobjedu

U atriju Starog Grada u Varaždinu danas je potpisan koalicijski sporazum SDP – a, HNS – a, HSS – a, HSU – a i Hrvatskih laburista – Stranke rada o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu.

– Ovo je snaga pet stranaka i uvjeren sam da ćemo zajedno dati novog gradonačelnika. Želim da Varaždin bude kulturno, gospodarsko i obrazovno središte – rekao je kandidat koalicije za gradonačelnika Varaždina Alen Kišić.

U izbornom programu Kišić je istaknuo smanjenje cijene vrtića za 10 posto, uskrsnice i božićnice za umirovljenike, kao simboličnu cijenu prijevoza umirovljenika.

Kandidat za župana bit će Predrag Štromar, koji se na potpisivanju koalicije pohvalio rezultatima.

– Prije 15 godina imali smo 12.500 tisuća nezaposlenih danas ih je manje od 5.000. Došlo je vrijeme da decentraliziramo ovlasti. Dalje je prioritet besplatni prijevoz za srednjoškolce, besplatni udžbenici, a Varaždinska županija bit će podrška poduzetnicima – istaknuo je Štromar.

Uvjereni u pobjedu

Uvjeren u pobjedu koalicije HNS-SDP-HSS-HSU-Laburisti u Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

– Varaždin je dobar primjer da Hrvatska može drugačije izgledati. U Hrvatskoj postoje ekonomske podjele, a tamo gdje su HDZ nije na vlasti županije su najrazvijenije – istaknuo je Beljak.

I predsjednik SDP-a Davor Bernardić uvjeren je u pobjedu koalicije pet stranaka u Varaždinskoj županiji i Varaždinu.

– Drago mi je da ovaj sporazum potpisujemo u hrvatskom Salzburgu. Doduše, nemamo Mozarta, ali imamo dva maestra. – zaključio je Bernardić misleći Štromara i Kišića.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati