U atriju Županijske palače u Varaždinu vrata je otvorio Bučograd u kojem su uživali brojni građani svih generacija.

Kako se nekada proizvodilo Varaždinsko bučino ulje, vađenje koštica iz tikvi na tradicijski način, stepanje zrna hajdine iz snoplja, degustacija jela od bučinog ulja, heljde i tikve, izrada igračaka inspiriranih bučom – samo je dio bogatog programa za koji su se pobrinuli Udruga Hajdina, Udruga “Varaždinsko bučino ulje”, Udruga kuhara Varaždinske županije, Dječji vrtić Bajka te odgojiteljica Ivana Mikulec.

Mladi kuhari, članovi Regionalnog tima Varaždinske županije koji nastupa na Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu, priredili su zanimljive radionice izrade pogačica od sira s bučinim košticama i Varaždinskim bučinim uljem, a pokazali su i kako izraditi dekoracije od buče.

Manifestacija Bučograd, koju organiziraju Varaždinska županija i TZ Varaždinske županije, nastavila se predstavljanjem Grada Čakovca.

Predstavili su se OPG Sarač s domaćim proizvodima od aronije i joste te prikazom kuhanja domaćeg pekmeza, Vladimira Ciber s ručno rađenim unikatnim nakitom, OPG Biber s bučinim uljem i drugim poslasticama od buče, Kulturno-umjetnička udruga “Veseli Međimurci” s tradicijskim proizvodima, pijanist Nikola Grabar i pjevačka zvijezda Gabriela Hrženjak.

U nedjelju, 25. kolovoza, predstavit će se Općina Jalžabet, a nakon toga: Općina Beretinec 26. kolovoza, Općina Petrijanec 27. kolovoza, Općina Sveti Ilija 28. kolovoza, Općina Vidovec 29. kolovoza, Općina Breznički Hum 30. kolovoza i Krapinsko-zagorska županija 31. kolovoza.

Program samoga Bučograda posjetitelje ponovno očekuje u petak, 30. kolovoza.

Komentari

Komentara