Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U “Centru svijeta“ spomendan sv. Huberta proslavilo više od 1.300 lovaca

Objavljeno:

- dana

NACIONALNI SUSRET

U Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu točno u podne slavljena je sveta misa u čast svetog Huberta, nebeskog zaštitnika lovaca, čiji se spomendan slavi dan ranije, 3. studenoga.

U “Centar svijeta“ od ranih jutarnjih sati pristizali su sudionici 8. nacionalnog susreta lovaca, a potom je nakon milenijskog fotografiranja zajednička povorka krenula prema Svetištu u kojem je liturgiju predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak procijenio je da se u Ludbregu okupilo više od 1.300 lovkinja i lovaca iz svih županija i grada Zagreba.

– Naš nebeski zaštitnik ima svoju povijest lovca, a kasnije je postao biskup i svetac. Stoga smo nakon osamostaljenja Hrvatske obnovili tradiciju štovanja sv. Huberta. Svake godine okupljamo se u drugom svetištu i lijepo je vidjeti ovakav impozantan broj lovaca koji su autobusima u Ludbreg stizali čak iz dalekog Dubrovnika – rekao je Dečak.

Neshvaćeni stupovi društva

Dodao je da aktualni kazneni Zakon uništava stupove društva, a takvi su po njemu baš lovci.

– Mi jako dobro znamo što će nam se dogoditi ukoliko počinimo bilo kakav prekršaj. Odmah smo prozvani i ostajemo bez oružja. Bavljenje lovom je osebujan način povratka k prirodi koji se ne može platiti novcem. Jedini smo koji plaćamo taj svoj užitak jer divljač je državna, a upravo njoj mnogo dajemo brinući o divljim životinjama. Potonje ponekad moramo i odstrijeliti, to je neminovnost jer na primjeru lisica i divljih svinja vidimo da nam one ulaze u urbane sredine – rekao je Dečak o lovcima koji su važan čimbenik u uspostavi biološke ravnoteže.

Osvrnuo se i na nedavne nemile događaje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kada je došlo do stradavanja lovaca.

– Nedopustivo je da lovac pogine jer netko na ramenu nosi pušku s patronama u cijevima. Čuo sam da je taj “lovac“ bio vojnik, no on zasigurno nije prošao adekvatnu edukaciju. Nažalost, u Hrvatskoj imamo nekoliko tobožnjih škola za lovce koje su u stvari trgovine za diplome. Jedini u Europi smo tako liberalni dok u svim ostalim državama to rade nacionalni Lovački savezi. Zato nam se događaju ovakvi tragični slučajevi, jer diplome i oružje imaju ljudi koji nemaju pojma niti o balistici – ističe čelnik HLS-a.

Napomenuo je i da se lovce pogrešno tretira kao društveno neprihvatljivu skupinu ljudi.

Imaju fakultete a ne raspoznaju drveće

– Takve stvari govore oni koji o lovu nemaju pojma. Naš muzej je najbolji primjer jer ga posjećuju školarci koji jedino tu mogu doznati kako izgledaju košute, veprovi, zečevi, vjeverice i druge životinje. Hrvatska tragedija je da nam djeca sa sela nemaju pojma kako izgleda krava, a još gori su fakultetski obrazovani intelektualci koji nisu kadri raspoznati ni vrste drveća. Lovci su, dakle, nezamjenjivi u edukaciji stanovništva, ali je mnogo toga ovisi i o učiteljicama te profesorima. Naime, bilo je već slučajeva da dovedu djecu na izložbu prepariranih životinja i ispred diorame ispale da je to groblje životinja – rekao je Dečak.

Na njega se nadovezao Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije koji je s kolegama pripremio opsežan program ovogodišnjeg nacionalnog druženja lovaca u Ludbregu.

– Za Varaždinsku županiju je izuzetno značajno da se pokažemo odličnim domaćinima jer pitanje je koliko će morati proći godina da se svi ponovno okupimo u našem kraju. Druženje lovaca ćemo iskoristiti kako bi ga što bolje promovirali – istaknuo je Kutnjak koji priznaje da ga najviše brine dobna struktura lovaca.

Naime, prosjek im je od 50 do 55 godina života.

– Ovih dana očekujemo određene promjene odredbi u Zakonu o lovstvu koje će, nadamo se, potaknuti veći broj mladih da se bave lovom. Na nama starijima je velika obaveza da prirodu, koju smo na neki način privremeno posudili, sačuvamo baš za te generacije koje dolaze iza nas – zaključio je Kutnjak.

Dodajmo da su svečanost uveličali konjanici varaždinske husarske graničarske pukovnije, puhački orkestri te nezaobilazni rogisti i rogistice poput onih pristiglih iz susjedne Međimurske županije.

Kako je to sve skupa danas izgledalo u Ludbregu pogledajte u našoj fotogaleriji:     

Izvor: Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje