Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U “Centru svijeta“ spomendan sv. Huberta proslavilo više od 1.300 lovaca

Objavljeno:

- dana

NACIONALNI SUSRET

U Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu točno u podne slavljena je sveta misa u čast svetog Huberta, nebeskog zaštitnika lovaca, čiji se spomendan slavi dan ranije, 3. studenoga.

U “Centar svijeta“ od ranih jutarnjih sati pristizali su sudionici 8. nacionalnog susreta lovaca, a potom je nakon milenijskog fotografiranja zajednička povorka krenula prema Svetištu u kojem je liturgiju predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak procijenio je da se u Ludbregu okupilo više od 1.300 lovkinja i lovaca iz svih županija i grada Zagreba.

– Naš nebeski zaštitnik ima svoju povijest lovca, a kasnije je postao biskup i svetac. Stoga smo nakon osamostaljenja Hrvatske obnovili tradiciju štovanja sv. Huberta. Svake godine okupljamo se u drugom svetištu i lijepo je vidjeti ovakav impozantan broj lovaca koji su autobusima u Ludbreg stizali čak iz dalekog Dubrovnika – rekao je Dečak.

Neshvaćeni stupovi društva

Dodao je da aktualni kazneni Zakon uništava stupove društva, a takvi su po njemu baš lovci.

– Mi jako dobro znamo što će nam se dogoditi ukoliko počinimo bilo kakav prekršaj. Odmah smo prozvani i ostajemo bez oružja. Bavljenje lovom je osebujan način povratka k prirodi koji se ne može platiti novcem. Jedini smo koji plaćamo taj svoj užitak jer divljač je državna, a upravo njoj mnogo dajemo brinući o divljim životinjama. Potonje ponekad moramo i odstrijeliti, to je neminovnost jer na primjeru lisica i divljih svinja vidimo da nam one ulaze u urbane sredine – rekao je Dečak o lovcima koji su važan čimbenik u uspostavi biološke ravnoteže.

Osvrnuo se i na nedavne nemile događaje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kada je došlo do stradavanja lovaca.

– Nedopustivo je da lovac pogine jer netko na ramenu nosi pušku s patronama u cijevima. Čuo sam da je taj “lovac“ bio vojnik, no on zasigurno nije prošao adekvatnu edukaciju. Nažalost, u Hrvatskoj imamo nekoliko tobožnjih škola za lovce koje su u stvari trgovine za diplome. Jedini u Europi smo tako liberalni dok u svim ostalim državama to rade nacionalni Lovački savezi. Zato nam se događaju ovakvi tragični slučajevi, jer diplome i oružje imaju ljudi koji nemaju pojma niti o balistici – ističe čelnik HLS-a.

Napomenuo je i da se lovce pogrešno tretira kao društveno neprihvatljivu skupinu ljudi.

Imaju fakultete a ne raspoznaju drveće

– Takve stvari govore oni koji o lovu nemaju pojma. Naš muzej je najbolji primjer jer ga posjećuju školarci koji jedino tu mogu doznati kako izgledaju košute, veprovi, zečevi, vjeverice i druge životinje. Hrvatska tragedija je da nam djeca sa sela nemaju pojma kako izgleda krava, a još gori su fakultetski obrazovani intelektualci koji nisu kadri raspoznati ni vrste drveća. Lovci su, dakle, nezamjenjivi u edukaciji stanovništva, ali je mnogo toga ovisi i o učiteljicama te profesorima. Naime, bilo je već slučajeva da dovedu djecu na izložbu prepariranih životinja i ispred diorame ispale da je to groblje životinja – rekao je Dečak.

Na njega se nadovezao Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije koji je s kolegama pripremio opsežan program ovogodišnjeg nacionalnog druženja lovaca u Ludbregu.

– Za Varaždinsku županiju je izuzetno značajno da se pokažemo odličnim domaćinima jer pitanje je koliko će morati proći godina da se svi ponovno okupimo u našem kraju. Druženje lovaca ćemo iskoristiti kako bi ga što bolje promovirali – istaknuo je Kutnjak koji priznaje da ga najviše brine dobna struktura lovaca.

Naime, prosjek im je od 50 do 55 godina života.

– Ovih dana očekujemo određene promjene odredbi u Zakonu o lovstvu koje će, nadamo se, potaknuti veći broj mladih da se bave lovom. Na nama starijima je velika obaveza da prirodu, koju smo na neki način privremeno posudili, sačuvamo baš za te generacije koje dolaze iza nas – zaključio je Kutnjak.

Dodajmo da su svečanost uveličali konjanici varaždinske husarske graničarske pukovnije, puhački orkestri te nezaobilazni rogisti i rogistice poput onih pristiglih iz susjedne Međimurske županije.

Kako je to sve skupa danas izgledalo u Ludbregu pogledajte u našoj fotogaleriji:     

Izvor: Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Nord Produkt d.o.o. zapošljava terenskog komercijalista (m/ž) na području Međimurske i Varaždinske županije. Ključne su odgovornosti vezane za realizaciju prodajnih ciljena po razdobljima, proizvodima i planiranim prihodima, prezentaciju asortimana prema kupcima, poslove realizacije prodaje i postprodajnih aktivnosti. Od kanidata se očekuju srednja stručna sprema te radno iskustvo od najmanje dvije godine na istim ili sličnim poslovima. Potrebno je izvrsno poznavanje rada na računalu, aktivno znanje engleskog jezika te aktivna vozačka dozvola B kategorije. Prijavite se.

NTH Mobile d.o.o. u potrazi je za Customer care agentom za slovački jezik (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave se zaprimaju do 5.3. Od kandidata se očekuju napredne komunikacijske vještine i poznavanje slovačkog i engleskog jezika, poznavanje rada na računalu, inicijativna i ustrajnost, izuzetna preciznost te jasna i koncizna pisana i usmena komunikacija. Aplicirajte.

Workforce za potebe klijenta zapošljava referenta prodaje CNC strojeva i postrojenja za obradu metala (m/ž) u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Prijaviti se možete najkasnije do 15.3. Posao obuhvaća aktivnu potragu za novim kupcima, obilazak terena zbog praćenja potreba kupaca, planiranje, primjenu i razvoj prodajnih aktivnosti. Potrebna je minimalno srednja stručna sprema tehničkog ili ekonomskog smjera, a poželjno je iskustvo rada. Traži se napredno znanje rada na računalu te poznavanje stručnog ili engleskog jezika u govoru i pismu. Aplicirajte ovdje.

Ljekarna Katica Vodopija – Štorga zapošljava magistra farmacije (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijaviti se možete najkasnije do 19.3. Uvjeti su završen farmaceutsko-biokemijski fakultet i položen stručni ispit, posjedovanje licence za rad, usmjerenost na zadovoljstvo pacijenata te izvrsne komunikacijske vještine. Poslodavac nudi izvrsne uvjete rada i stimulirajuća primanja. Poslodavac isto tako nudi pomoć u traženju smještaja. Provjerite više putem linka.

Mehanika Štriga zapošljava prodavača rezervnih dijelova za traktore i građevinske strojeve (m/ž). Mjesto rada je Ljubešćica, a prijave se zaprimaju do 17.3. Uvjeti su minimalno završena srednja škola, poznavanje rada na računalu, komunikativnost i spremnost za rad s ljudima. Poslodavac nudi stimulativna primanja. Provjerite detalje ovdje.

MDV Plus d.o.o. zapošljava voditelja skladišta (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 5.3. Uvjeti su minimalno srednja stručna sprema ekonomskog ili tehničkog smjera te obvezno iskustvo s drvnim programom i građevinskim materijalom. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

Colas Hrvatska d.d. traži rukovatelja građevinskim strojem – rukovatelja grejderom (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a rok prijave je 26.3. Uvjeti su srednja stručna sprema tehničkog ili drugog odgovarajućeg usmjerenja, osposobljenost za rukovanje strojevima za polaganje asfalta te posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Detalje pronađite ovdje.

MIV d.d. traži vodoinstalatera (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 25.3. Uvjeti za rad su razvijene radne navike, pozitivan odnos prema radu, predispozicija za timski rad. Potrebna je srednja stručna sprema. Posao obuhvaća postavljanje novih i održavanje postojećih vodovodnih instalacija, odvoda, montaža novih sanitarnih uređaja. Više na linku.

Utiliter d.o.o. traži komercijalista u prodaji (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 1.3. Potrebno je više osoba na poziciji. Očekuje se srednja stručna sprema i godinu dana radnog iskustva. Potrebna je vozačka dozvola B kategorije. Posao obuhvaća obilazak prodajnih mjesta, rad po unaprijed dogovorenim i definiranim dnevnim rutama obilazaka prodajnih mjesta i slično. Detalje pronađite ovdje.

LTH Alucast d.o.o. traži transportnog radnika (m/ž) u Čakovcu. Možete aplicirati do 31.3. Rad uključuje izvođenje unutarnjeg transporta, pravilno slaganje i preslagivanje robe u skladu s propisima, nadzor stanja viličara i uređaja na njemu. Potrebna je srednja stručna sprema. Provjerite više ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Od 1. ožujka mijenja se i vozni red Vincekovih buseka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog nešto povoljnije epidemiološke situacije, mijenja se vozni red buseka tvrtke Vincek koja na temelju Ugovora o koncesiji obavlja komunalnu djelatnost prijevoza putnika u javnom prometu na području Grada Varaždina

Novi vozni red na svim linijama primjenjivat će se od 1. ožujka.

Koncesionar je dužan pridržavati se odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te općih i posebnih preporuka HZJZ za sprječavanje zaraze.

Nastavite čitati