Povežite se s nama

Međimurje

FOTO U drugome tjednu radionica učenici programirali te se upoznali s 3-D modeliranjem

Objavljeno:

- dana

U sklopu projekta „Kaj buš STEM?“ financiranog putem projekta „Grad Čakovec, prijatelj djece“, udruga Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) u partnerstvu s Mladim informatičarima Strahoninca (MIS) održala je radionice u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Projekt objedinjuje pet radionica, a od 27. do 30. srpnja održane su dvije: „Moje prvo programiranje“ i „3-D modeliranje i ispis“.

Prva radionica

Učenici od drugog do četvrtog razreda susreli su se sa svojim prvim programiranjem u sklopu radionice „Moje prvo programiranje“, čija je voditeljica bila Dunja Škvorc. Radionicu je s radošću pohađalo 15-ero učenika koji su spretno rješavali sve zadatke koji su im stajali na putu. U 12 školskih sati upoznali su se s osnovama rada u grafičkom programskom jeziku Scratch.

Već prvog dana naučili su pokretati likove, a drugog dana uz pomoć voditeljice izradili su kratku priču. Svakog dana nadograđivali su svoje znanje, a kao završnu aktivnost samostalno su napravili svoju prvu priču u Scratchu.

Zbog velikog interesa za radionicu „Moje prvo programiranje“, organizatori su odlučili organizirati još radionica, koje će biti održane od 24. do 26. kolovoza. Prijave su u tijeku.

3-D svijet

U drugoj radionici učenici su se upoznavali s 3-D modeliranjem i ispisom, a namijenjena je bila polaznicima sedmih razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole, pod vodstvom Denisa Vidovića.

U 12 školskih sati upoznali su se s osnovama 3-D modeliranja i pripreme izrađenog modela za 3-D ispis te samog funkcioniranja 3-D pisača. Prva dva dana uz pomoć voditelja polaznici su izradili i isprintali model vodenog kola, dok su druga dva dana samostalno izradili modele po želji koje su zatim i isprintali na pisačima. Neki od zanimljivijih isprintanih modela bili su logo poznate računalne igre „Fortnite“ te model robota R2D2 iz „Star Wars“ serijala.

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Juraj na Bregu: “Barakači” očistili potok, radnici razne lokacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Baraka/Općina Sveti Juraj na Bregu

Unutar Udruge Baraka djeluje “gerilska skupina” s misijom raščišćavanja šuma od štetnog otpada koji se godinama nakuplja u prirodnim životnim zajednicama.

Drugoga vikenda u veljači članovi Udruge koji se nazivaju “Barakačima” organizirali su testnu verziju akcije čišćenja potoka na području spomenika prirode Bedekovićeve grabe koji se nalazi na prostoru općine Sveti Juraj na Bregu.

– Pošto smo ocjenili akciju uspješnom, sudeći po količini skupljena otpada i dobrom danu kojeg smo proveli u parku, kontaktirali smo načelnika Općine Anđelka Nagrajsalovića s planom organizacije većih akcija kojima se možete pridružiti i vi! Pratite informacije o nadolazećim događajima na Facebook stranici Udruge Baraka! – poručuju “Barakači”.

Djelatnici na javnim radovima sanirali onečišćene lokacije

Pokoji dan kasnije na području iste Općine, u skladu s dojavama građana, locirana su mjesta na kojima su nesavjesne osobe odbacile otpad. Djelatnici zaposleni na javnim radovima u Općini Sveti Juraj na Bregu sanirali su spomenute lokacije i prikupile odbačeno smeće. Odbačene vreće s raznim otpadom nalazile su se u šumi pokraj županijskih cesta Pleškovec – Mali Mihaljevec, Mali Mihaljevec – Zasadbreg i Frkanovec – Dragoslavec.

Nastavite čitati