Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U dvorani Gospodarske škole u Varaždinu jutros započelo procjepljivanje Pfizerom

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Na punktu u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu, danas, 15. travnja, nastavljeno je procjepljivanje stanovništva. Na raspolaganju je cjepivo tvrtke Pfizer, koje bi trebalo primiti 1500 građana Varaždinske županije.

– Moram reći da je naš optimizam iz prošlog tjedna prepolovljen, odnosno pao je na jednu trećinu. Ponovo ne dobivamo cjepivo, ponovno je poruka „Cijepi se, misli na druge“ bespredmetna jer je pitanje „S čim?“. Nadam se da će se stvari promijeniti. Organizacija ni na državnoj razini s platformom (cijepise.zdravlje.hr) nije ni blizu dobra, međutim, sretna je okolnost da postoje paralelni sustavi putem liječnika obiteljske medicine pa sve uspijeva koliko-toliko funkcionirati – izjavio je jutros župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Istaknuo je da je cijeli proces procjepljivanja izuzetno spori te da ponovo svjedočimo eksploziji, odnosno da Hrvatska i Varaždinska županija ulaze u špicu Europe, a tome i svijeta, po broju zaraženih.

– To nije dobro. Cijepljenjem ne uspijevamo stići pandemiju. Ovoga trenutka Varaždinska županija je na 30.790 dobivenih doza, od toga je 5500 osoba dobilo cjepivo dva puta. Otprilike 3900 osoba je u fazi cijepljenja, uključujući današnjih 1500 na punktu i po ordinacijama liječnika obiteljske medicine – naveo je župan Čačić, podsjetivši da korist od cjepiva itekako nadmašuje rizike.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj rekao je da je u procjepljivanje na punktu u Gospodarskoj školi u Varaždinu uključeno 70 osoba, a provodi ga Zavod sa volonterima, studentima Sveučilišta Sjever.

– Smatram da je ovaj model koji smo zauzeli, da u istom trenutku možemo cijepiti u 85 ordinacija obiteljske medicine i putem punktova, jako dobar jer se u vrlo kratkom vremenu našim građanima može dati jako puno cjepiva. U slučaju potrebe, otvarat će se punktovi više dana u tjednu. Trenutni u dvorani Gospodarske škole ima i veći kapacitet od 1500. U slučaju dolaska cjepiva, dizat će se njegovi kapacitet, ali i otvarati novi punktovi u Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu, sukladno potrebama – izvijestio je ravnatelj Bosilj.

Potom je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin otkrio da je u Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata ponovo visoka brojka zaraženih – brojimo čak 145 novozaraženih osoba.

– Na žalost, upravo nakon uskrsnih blagdana imamo naglašen rast. Sedmodnevna incidencija udvostručena je unutar manje od dva tjedna. Još 1. travnja imali smo sedmodnevnu incidenciju od oko 250, sad je ona na 500 i time smo treći među svim županijama u Hrvatskoj ušli u top 20 regija na razini Europe. Ponavlja se situacija iz listopada prošle godine kada su se osobe opustile, ignorirale su se epidemiološke mjere te se učestalim druženjem virus lakše i brže prenosio – pojašnjava Vugrin.

Naveo je da danas novooboljeli kao kontakte navode isključivo članove obitelji ili najuže suradnike s posla, „tako da se povećava mogućnost da u svakodnevici naiđete na osobe koji su prijenosnici zaraze, a da često to nisu ni svjesni.“

– Jučer su testirana 523 uzoraka, udio pozitivnih je također visok, 28 %. Na bolničkom liječenju se rapidno povećava broj ljudi. 132 osobe su sa težom kliničkom slikom, to su osobe koje trebaju pomoć kod disanja. Za sada već imamo 19 osoba na jedinici intenzivnog liječenja, respiratoru. Svjetla točka je da je broj preminulih nešto manji. U ožujku je bilo 15 preminulih, u travnju do sada 19 preminulih. Svaki je život značajan te upravo zato apeliramo na građane da poštuju epidemioloških mjere – poručio je Vugrin.

Ovaj tjedan trenutno nema u najavi nikakvih većih količina cjepiva, dodaje. Idući tjedan može se računati na 2300 doza cjepiva Pfizer.

Na novinarsko pitanje o organizaciji nastave, odgovara da je vrlo izgledno da će se nastaviti sa sadašnjim modelom, čekajući da se situacija s brojem zaraženih stabilizira, s obzirom na to da već sada računa da ćemo se približiti 200 hospitaliziranih. Naveo je također da je za očekivati je da će postojeće mjere na nacionalnoj razini biti zadržane, ako ne i postrožene.

Dodajmo da se na prošlotjednom punktu od pozvanih 1100 građana Varaždinske županije, cjepivom AstraZeneca procijepilo 990 osoba.

– Ovaj tjedan smo cijepili Pfizerom da završimo drugu fazu cijepljenja i da obuhvatimo osobe starije životne dobi, 65 godina na više. Prošli tjedan smo išli s AstraZeneca cjepivom samo iz razloga što smo je imali više na lageru. Mogu reći je da svo cjepivo koje dobijemo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utrošeno u tom tekućem tjednu te da su naši lageri na kraju tjedna prazni – zaključila je Katica Čusek Adamić, voditeljica epidemiološke djelatnosti u ZZJZ-u Varaždinske županije.

U fokusu

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava tehnologa procesne kontrole (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijaviti se možete do 14.5. Potrebna je visoka stručna sprema kemijskog ili srodnog tehničkog usmjerenja, a poželjno je radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima. Očekuje se napredno korištenje MS Office paketa, poznavanje SAP-a i produktivnost. Poželjna je osposobljenost za sustav upravljanja ISO 9001. Poslodavac omogućuje ugovor na neodređeno vrijeme, ugodnu radnu atmosferu te izazove s punim radnim vremenom u međunarodnom okruženju. Prijavite se.

Glovo zapošljava dostavljača (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 3.6. Nudi se zarada do 12.000 kuna mjesečno, isplata svaka dva tjedna ili prema dogovoru s poslodavcem te fleksibilno radno vrijeme. Moguće je korištenje vlastitog vozila. Prijavite se.

NTH Mobile d.o.o. zapošljava na poziciji Java razvojni programer (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijaviti se možete najkasnije do 17.5. Od kandidata se očekuju minimalno godina dana radnog iskustva, dobro razumijevanje Java programskog jezika, razumijevanje objektno orijentiranog programiranja i razvoja web aplikacija, razumijevanje API-ja i arhitekture usmjerenih na usluge. Prednost donosi poznavanje alata za inačicu koda (GIT). Prijavite se.

iC artprojekt d.o.o. traži nova pojačanja na pozicijama diplomirani inženjer elektrotehnike (m/ž) i prvostupnik/ tehničar elektrotehniče struke (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijaviti se možete do 15.5. Potrebno je znanje engleskog i njemačkog jezika te vozačka dozvola B kategorije. Aplicirajte.

Workforce za potrebe klijenta traži agenta u tehničkoj korisničkoj podršci na njemačkom jeziku (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave se zaprimaju do 15.5. Poslodavac nudi rad u modernom i udobnom uredu, rad u smjenama i sa suvremenim alatima, a moguć je ugovor na neodređeno. Potrebno je izvrsno znanje njemačkog jezika i vrlo dobro snalaženje na računalu. Prijavite se.

Tehnik Metal d.o.o. traži računovođe (m/ž). Mjesto rada je Čakovec, a prijaviti se možete do 13.5. Posao obuhvaća samostalno obavljanje svih računovodstvenih poslova. Uvjeti su srednja stručna sprema ekonomskog ili sličnog smjera, iskustvo u radu na računovodstvenim poslovima i minimalno trogodišnje iskustvo rada. Provjerite detalje ovdje.

Wollsdorf Components d.o.o. zapošljava radnika u proizvodnji (m/ž). Mjesto rada je Jalžabet, a prijave su otvorene do 28.5. Potrebno je više osoba na poziciji. Posao podrazumijeva rad u proizvodnji u pogonu za obradu kože. Poslodavac nudi stimulativna i redovita primanja, dodatak za rad u noćnoj smjeni i za ostvarene ciljeve u grupi. Više na linku.

Floor Roof Project j.d.o.o. zapošljava hidroizolatera (m/ž). Mjesto rada je Orehovica, a prijave su otvorene do 15.5. Potrebno je više osoba na poziciji. Posao podrazumijeva hidroizolaterske radove. Uvjet je završena srednja škola. Nudi se mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

Pavlic – Asfalt – Beton d.o.o. traži vozača kamiona (m/ž) u Donjem Kraljevcu. Rok prijave je 25.5. Potrebna je osoba s vozačkom dozvolom C+E kategorije. Nema rada vikendom, a nude se redovita i iznadprosječna primanja. Provjerite detalje ovdje.

Dom za starije i nemoćne osobe Matija traži pomoćnog radnika na odjelu njege (m/ž). Mjesto rada je Babinec, a prijaviti se možete najkasnije do 15.5. Posao obuhvaća pomoćne poslove u njezi korisnika doma za starije i nemoćne osobe. Nudi se mogućnost rada na neodređeno. Provjerite detalje ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Pataftin plan digitalizacije: Varaždin bez birokracije, šaltera, papira i pečata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pandemija je pokazala da je digitalizacija moguća ali i poželjna. Varaždin zaslužuju biti bolji grad, bez birokracije, papira, šaltera i pečata, poručio je gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Varaždina Davor Patafta.

– Grad Varaždin ima FOI i puno mladih programera i stručnjaka s tog područja i zato moramo biti predvodnik digitalizacije – rekao je Patafta i poručio da će papire poslati u ropotarnicu prošlosti.

– U 21. stoljeću moramo omogućiti Varaždincima da s gradskom administracijom i javnim poduzećima rade i komuniciraju digitalno. Naslanjajući se na sustav e-građani uspostavit ćemo sustav u kojem su šalteri i obrasci nepotrebni. Sve se može i mora obaviti digitalno i u vrijeme koje građanima odgovara – istaknuo je Patafta i pojasnio kako će građani zahtjeve i dokumente moći predati i navečer iz udobnosti fotelje svojeg dnevnog boravka.

– Grad mora, i imat će, sve svoje servise dostupne građanima na njihovim pametnim telefonima. Građani će u svakom trenutku imati pristup svim potrebnim informacijama i znati u kojem je statutu njihov zahtjev – rekao je Patafta.

Neće biti potrebe obilaziti šaltere, prikupljati papire i ganjati pečate.

– Uvodit ćemo najnovije tehnologije pametnog grada u sve komunalne usluge. Inzistirat ćemo na pametnoj rasvjeti koja će štedjeti proračun, pametnom sustavu parkiranja koji će štedjeti vrijeme, gorivo i živce naših sugrađana. Uvest ćemo pametne kante za smeće, korištenje najnovijih tehnologija u upravljanju prikupljanja otpada, pametne semafore i upravljanje prometom i slično. Grad Varaždin postat će predvodnik u uvođenju najmodernijih tehnologija za najveći mogući komfor građana – rekao je Patafta.

Nastavite čitati