Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U Elektrostrojarskoj školi otvorena Prva školska televizija: umjesto frentanja, marljivo snimaju TV priloge!

Objavljeno:

- dana

SAMI PROVODE REFORME!

U Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu danas je otvorena Prva školska televizija, jedinstvena u Hrvatskoj.

Prva školska televizija djeluje u okviru Centra izvrsnosti iz hrvatskog jezika te je u potpunosti opremljena za pretprodukciju, snimanje i montažu, odnosno za rad u svim fazama izrade kraćih i dokumentarnih filmova, kao i snimanje nastavnih materijala poput pokusa i vježbi.

U samo opremanje je uloženo više od milijun kuna, od čega je 65 posto izdvojila Varaždinska županija, a ostala sredstva osigurana su putem projekta „Novi kurikulumi“ Ministarstva znanosti i obrazovanja te iz  vlastitih prihoda Elektrostrojarske škole.

Otvorenju je prisustvovao župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji je istaknuo da školska televizija ima prvoklasnu opremu koja se može mjeriti s opremom lokalne televizije.

Ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos istaknuo je kako je, osim na činjenicu da je škola izdvojila dio potrebnih sredstava, ponosan na to što su educirali učenike i nastavnike za ovaj posao.

– Učenici ovdje uče i nije im teško. Ovo je pravi primjer jedne kurikularne reforme gdje smo školu okrenuli na glavačke. Nemamo problema s nedolaženjem na nastavu i izostancima, svi učenici vole dolaziti u studio i raditi. Rezultat toga jest da imamo mlade ljude koji jednog dana mogu bez problema ući na tržište rada ili studirati to područje – izjavio je ravnatelj Kos.

Na ovome projektu iz smjera Medijskih tehničara sudjeluje 14 učenika, a trojica učenika dolaze iz smjera Tehničke gimnazije. Za učenicu četvrtog razreda Elektrostrojarske škole smjera Medijski tehničar Leticiju Teu Rojc, koja je i voditeljica programa na televiziji, ovaj projekt znači – jedinstvo!

– Skupa se družimo i odlično funkcioniramo. Znamo se četiri godine i kada nešto zajedno napravimo, baš je ugodan osjećaj. Iako je mnogo truda i vremena uloženo u ovo, jer smo svi mi koji sudjelujemo u ovoj televiziji maturanti, volimo to što radimo i nije nam problem izdvojiti nešto vremena – rekla je učenica Leticija.

Objašnjava da su teme koja televizija pokriva usmjerene prema mladima u Varaždinu, pa će se tako u školskoj televiziji prikazivati priče o mladim sportašima koji se bave neobičnim sportom, glazbenicima i onima koji se bave filmom i glumom.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati