Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U lepoglavskim vrtićima i školama obilježen Dječji tjedan

Objavljeno:

- dana

Dječji tjedan, koji se obilježava od 4. do 10. listopada, obilježen je u Gradu Lepoglavi brojnim aktivnostima provedenima u dječjim vrtićima i osnovnim školama s gradskog područja.

Dječji tjedan u DV Runolist započeo je kazališnom predstavom „Od unuka do djeda-obiteljska abeceda“ u izvedbi Šarenog svijeta, a nastavljen održavanjem sportskih i raznovrsnih natjecateljskih igara.

Vrtićki su mališani izrađivali čestitke i plakate na temu djece te čitali priče. Tijekom čitavog tjedna, posvećenog upravo njima, družili su se uz pjesmu i ples, a zaključili su ga pečenjem kolača i izradom jesenskih košarica. Brojnima aktivnostima Dječji tjedan obilježen je u DV Lepoglava i njegovom Područnom odjelu u Višnjici gdje je svaka skupina na svoj način obilježila tjedan posvećen djeci.


U vrtiću u Lepoglavi organizirane su za tu prigodu različite aktivnosti s naglaskom na podizanje svijesti o važnosti voća i povrća u zdravoj prehrani budući da je ova godina „Međunarodna godina voća i povrća“.

U OŠ Ante Starčevića Dječji tjedan obilježen je radionicom Poruke djece odraslima kojoj je bio cilj potaknuti učenike da izraze svoje osjećaje, stanja, misli o onome što doživljavaju u sebi i oko sebe, unutar obitelji, vrtića, škole, vršnjaka, u digitalnom okruženju riječima, tekstom ili likovnim izričajem.


Uz to, škola je objavila likovni natječaj s ciljem izrade grba škole u kojem mogu

sudjelovati svi učenici od četvrtog do osmog razreda. Pobjednik/ica natječaja bit će objavljen/a početkom studenog i bit će nagrađen simboličnom nagradom na završnoj školskoj priredbi. Također, održana je radionica o dječjim pravima i obvezama s ciljem usvajanja pojmova želja, potreba i prava, uočavanja razlike između želja i potreba, upoznavanja s Konvencijom o pravima djeteta, afirmacije prava i poticanja na primjenu te buđenja svijesti o osobnim pravima i poštivanju prava drugih.

U Osnovnoj školi Izidora Poljaka Višnjica i Područnoj školi Julijane Erdödy Drašković Cvetlin djeca su predložila aktivnosti koje će provoditi, a učitelji razredne nastave matične i područne škole rado su ih prihvatili i zajedno realizirali. Pri tom svi su uživali.

Učenici su iznenadili svojim idejama – poželjeli su igrati stare igre (školicu, gumi-gumi, gnjilo jaje, graničara), vrtjeti obruče, preskakati vijače, glumiti, pjevati, plesati, čitati, oslikavati priče i gledati animirane filmove. Nisu zaboravili ni slatka dječja zadovoljstva kao zasladiti se domaćim lubenicama i sladoledom. Nisu zaboravili napisati i poruke odraslima, a odlučili su i da za vikend u tjednu posvećenom njima

nema zadaće.

Dječji tjedan u Osnovnoj školi Ivana Rangera obilježen je radionicama o dječjim pravima u kojima su sudjelovali učenici šestog razreda. Nastao je tako zanimljiv i poučan pano o Dječjem tjednu na kojem su učenici ostavljali poruke odraslima te ga samostalno uredili. Učenici prvog razreda Dječji su tjedan obilježili na zanimljiv način. Znate li vi koliko se hrane baca, gdje sve nastaje otpad od hrane? Kakve sve negativne utjecaje otpad ima na okoliš i klimu? Isto tako i kako svaki potrošač

može utjecati i smanjiti otpad od hrane u kućanstvu, kupovini i restoranu? O tome su nešto naučili kamenički prvašići.


Obilježen je Međunarodni dan osviještenosti o otpadu od hrane te je učenicima

podijeljena slikovnica “Kako su Dora i Mario spasili hranu”. Učenici oš Ivana Rangera aktivno su se uključili i na natječaj DND „O Europi dječjim očima“ gdje je skupni rad učenica i nagrađen.


Također, skrenuli su pozornost u svojim porukama na mentalno zdravlje mladih u epidemiji uključivši se na natječaj Ljekovita lektira.

Život i društvo

Ovog adventa klizalište i u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan Grada Lepoglave obilježava se 8. prosinca.

Tim je povodom iz Grada stigao program obilježavanja.

Lepoglava će ove godine imati zanimljivi sadržaj Advenat u Lepoglavi koji će trajati od 15. prosinca ove godine do 9. siječnja 2022. Sadržaji će se održavati u Gradskom parku Lepoglava.

Bit će postavljeno klizalište te će se održavati sajam i glazbena događanja.

Više detalja trenutno nije poznato.

Nastavite čitati

Život i društvo

Muškarci u Centru Špoljar ponosni su na svoje brkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tradicionalno, već devetu godinu zaredom, muškarci u Špoljaru ponosno puštaju brčine kao svoj doprinos akciji “Movember”.

Iako već skoro svi znaju, nije na odmet ponoviti zbog čega muškarci u Špoljaru imaju u studenom najljepše brčine u ovom dijelu Europe.

Ideja “Movembera” potječe iz 1999. godine kada je nekoliko muškaraca iz Australije započelo puštanjem brkova u studenom kako bi skrenuli pažnju zajednice na muškarce i njihovo zdravlje te informirali i educirali stanovništvo o raku prostate i raku testisa te važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca. S vremenom je počelo prikupljanje sredstava za istraživanje, liječenje i skrb za oboljele muškarce.

Kako prošle tako i ove godine muškarci iz Špoljara daju veliku podršku svim zdravstvenim djelatnicima u našoj županiji uz želju da se svi bolesni vrate zdravi svojim obiteljima.

Moovember 2021.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje