Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U Maruševcu podijeljene naknade roditeljima 16-ero novorođenih

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Općine Maruševec jučer je upriličeno treće ovogodišnje darivanje roditelja novorođenčadi.

Sretnim su roditeljima naknade uručili općinski načelnik Damir Šprem i njegov zamjenik Mario Klapša. -Predblagdansko je vrijeme, vrijeme darivanja i Općina Maruševec je, već tradicionalno, odlučila darivati naše najmlađe. Danas darujemo potpore roditeljima 16 novorođenih, a podijelit ćemo ukupno 36 tisuća kuna. Osobito me veseli da u ovoj grupi imamo šestero djece koja su prvo dijete u obitelji, ali imamo i višečlane obitelji; po četiri s dvoje i troje djece te obitelji koje su dobile četvrto, odnosno šesto dijete – naglasio je načelnik Šprem. Istaknuo je da je cilj i ono čemu teže u daljnjem razvoju općine Maruševec što više mladih obitelji zadržati na području općine, za što treba stvoriti i zadovoljavajuće uvjete. – Naknade za roditelje novorođenih samo su jedna od naših demografskih mjera. Početkom ove godine socijalna smo davanja, u koja su uključene i naknade za novorođenčad, dječji vrtići i škola, s milijun kuna podigli na 1,5 milijuna. Smatramo da su zasad to dostatna sredstva, a budemo li sljedećih godina u mogućnosti, odnosno ostanu li proračuni takvi kakvi jesu, mislim da ćemo standard još podizati – zaključio je načelnik Šprem. Njegov zamjenik Mario Klapša, naglasio je kako je Općina Maruševec ove godine roditeljima novorođene djece uručila preko 80 tisuća kuna iz općinskog proračuna. – Ove smo godine darivali ukupno 49 novorođenih beba s povećanom naknadom u odnosu na prošle godine kao jednu od demografskih mjera za ublažavanje problematike s kojom vidimo da se bore mnoge općine i gradovi u Republici Hrvatskoj. Uz ranije navedeno, sufinanciramo produženi boravak učenika u školama, školski prijevoz, školsku kuhinju za djecu slabijeg imovinskog stanja, nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole i naravno, stipendije za studente, te time pokazujemo kako Općina Maruševec brine za naše najmlađe od njihovog rođenja i kroz odrastanje – istaknuo je Klapša. Prijemu roditelja novorođenih beba nazočio je i župnik Župe Svetog Jurja Maruševec Krunoslav Milovec, koji je bebe darivao prigodnim darovima.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje