Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U Maruševcu podijeljene naknade roditeljima 16-ero novorođenih

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Općine Maruševec jučer je upriličeno treće ovogodišnje darivanje roditelja novorođenčadi.

Sretnim su roditeljima naknade uručili općinski načelnik Damir Šprem i njegov zamjenik Mario Klapša. -Predblagdansko je vrijeme, vrijeme darivanja i Općina Maruševec je, već tradicionalno, odlučila darivati naše najmlađe. Danas darujemo potpore roditeljima 16 novorođenih, a podijelit ćemo ukupno 36 tisuća kuna. Osobito me veseli da u ovoj grupi imamo šestero djece koja su prvo dijete u obitelji, ali imamo i višečlane obitelji; po četiri s dvoje i troje djece te obitelji koje su dobile četvrto, odnosno šesto dijete – naglasio je načelnik Šprem. Istaknuo je da je cilj i ono čemu teže u daljnjem razvoju općine Maruševec što više mladih obitelji zadržati na području općine, za što treba stvoriti i zadovoljavajuće uvjete. – Naknade za roditelje novorođenih samo su jedna od naših demografskih mjera. Početkom ove godine socijalna smo davanja, u koja su uključene i naknade za novorođenčad, dječji vrtići i škola, s milijun kuna podigli na 1,5 milijuna. Smatramo da su zasad to dostatna sredstva, a budemo li sljedećih godina u mogućnosti, odnosno ostanu li proračuni takvi kakvi jesu, mislim da ćemo standard još podizati – zaključio je načelnik Šprem. Njegov zamjenik Mario Klapša, naglasio je kako je Općina Maruševec ove godine roditeljima novorođene djece uručila preko 80 tisuća kuna iz općinskog proračuna. – Ove smo godine darivali ukupno 49 novorođenih beba s povećanom naknadom u odnosu na prošle godine kao jednu od demografskih mjera za ublažavanje problematike s kojom vidimo da se bore mnoge općine i gradovi u Republici Hrvatskoj. Uz ranije navedeno, sufinanciramo produženi boravak učenika u školama, školski prijevoz, školsku kuhinju za djecu slabijeg imovinskog stanja, nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole i naravno, stipendije za studente, te time pokazujemo kako Općina Maruševec brine za naše najmlađe od njihovog rođenja i kroz odrastanje – istaknuo je Klapša. Prijemu roditelja novorođenih beba nazočio je i župnik Župe Svetog Jurja Maruševec Krunoslav Milovec, koji je bebe darivao prigodnim darovima.

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje