Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Maruševcu podijeljene novčane naknade za čak 16 novorođenih beba

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Općine Maruševec, načelnik Općine Maruševec Damir Šprem i zamjenik načelnika Mario Klapša ugostili su roditelje i novorođene bebe u posljednjih pet mjeseci.

U tom se vremenu na području Općine Maruševec rodilo 16 beba, od kojih je većina prisustvovala današnjem prijemu kojemu je nazočio i župnik Župe Svetog Jurja u Maruševcu vlč. Krunoslav Milovec. Tom je prilikom načelnik Damir Šprem poručio roditeljima kako su im naknade bebe danas isplaćene na račune, koje su u odnosu na ranije godine povećane i sada iznose 1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 za drugo i 3.000 kuna za treće i svako iduće dijete. – Općina Maruševec se odlučila naše najmlađe stanovnike pratiti od njihova rođenja pa kroz odrastanje, s naknadom za novorođene bebe, potom subvencioniranjem vrtića, male škole, produženog boravka u školi, nabavkom radnih bilježnica, sufinanciranjem prijevoza učenika i stipendijama studentima – rekao je Šprem te najavio moguće povećanje sufinanciranja vrtića u idućoj godini u cilju rasterećenja troškova roditeljima. – Provodimo niz demografskih mjera sve u cilju zadržavanja obitelji i djece na području Općine Maruševec, od spomenutih subvencija i sufinanciranja, pa do sudjelovanja u organizaciji kvalitetnog odgojno obrazovnog sustava već od najranije dobi kao i brojnih pomoći roditeljima kako bi djeci omogućili bezbrižno, veselo i prije svega kvalitetno odrastanje u našoj sredini – dodao je Mario Klapša, zamjenik načelnika. Klapša je pojasnio kako se u 2019. godini rodilo 28 beba za koje je Općina Maruševec dosada izdvojila preko 57 tisuća kuna, dok je ukupno za socijalne mjere u općinskom proračunu osigurano milijun i pol kuna. Župnik Župe Svetog Jurja Maruševec Krunoslav Milovec čestitao je roditeljima na prinovama koje je potom darivao prigodnim poklonima.

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati