Svečano je bilo jučer, 4. prosinca, u Murskom Središću i to zbog otvorenja novoizgrađenog Dječjeg vrtića Maslačak u ulici Slatine, čime su stvoreni najbolji uvjeti za rast, razvoj i obrazovanje budućih generacija. Svečanosti je prisustvovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Riječ je o suvremeno opremljenom i uređenom prostoru od 1.380 kvadratnih metara koji može primiti sedam odgojnih skupina djece: dvije jasličke skupine i pet vrtićkih, od kojih je jedna skupina rezervirana za Montessori odgojni program.

Mališani će provoditi dane u modernoj ustanovi uz stručno pedagoško vodstvo odgojiteljica. Vrijednost vrtića iznosi 9.200.000 kuna, a financiran je u omjeru 85 % EU sredstva i 15 % nacionalnih sredstava.

Otvorenje vrtića folklornom izvedbom uveličali su mališani iz Maslačka, kao i međimurski etno glazbenik Mirko Švenda Žiga.

– U našu ustanovu svake godine upisujemo 150-ero djece rane i predškolske dobi o kojima skrbi 22-oje djelatnika. Prošle godine uključili smo se u projekt „Svi u vrtić“ s kojim smo unaprijedili usluge i produžili radno vrijeme vrtića. Zahvaljujem našem osnivaču Gradu Mursko Središće na otvorenju ovog značajnog objekta za potrebe predškolske djelatnosti – istaknula je ravnateljica vrtića Ivana Maltarić u svome govoru, dok se gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak ponosno prisjetio da je lani, na dan Sv. Barbare položen kamen temeljac, da bi već danas imali ovo lijepo zdanje.

– Danas, godinu dana kasnije otvaramo ovaj dječji vrtić koji je svojim izgledom, toplinom i dušom ozario lica naše dječice, teta i roditelja. Nije bilo lako do ovoga doći iz niza razloga. Sve samo ne jednostavna pravila EU fondova, izlazak iz recesije i streloviti rast cijena gradnje, manjak građevinske operative i sto drugih problema kod gradnje uzeli su nam brdo energije i živaca. Mlada ekipa oko mene nekako je preuzela moj žar i upornost za ovim projektom i naprosto išla glavom kroz zid samo da ga danas otvorimo. Hvala ekipo. Hvala izvođačima, urbanizmu, javnim poduzećima, Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) projektantima, nadzornima, konzultantima, susjedima vrtića koji su godinu dana trpjeli radove. Posebna zahvala ide uvaženom ministru Darku Horvatu zato jer me je slušao i čuo kad sam prečesto govorio o našim potrebama i željama. Ja sam samo kapetan broda, ovog najsjevernijeg. Posada su moji suradnici, djelatnici i građani. Bez njih ne mogu ploviti. Moje je da odredim smjer i da plovimo u pravom smjeru – istaknuo je gradonačelnik najsjevernijeg hrvatskoga grada.

Mnogo sretnih dana u novoj ustanovi poželio je i župan Međimurske županije Matija Posavec. – Kažu da je najljepše u kući biti u dnevnom boravku, a dječji vrtić je dnevni boravak djetinjstva i mladosti – poručio je župan, dok je je zamjenik ravnateljice APPRRR-a Antun Vujić kazao:

– Drago mi je da mogu sudjelovati na otvorenju jednog ovakvo lijepog događaja, kao što je otvorenje vrtića u kojem smo svi skupa pomogli da se što prije realizira. Izuzetno mi je drago što dječica uživati u novom vrtiću gdje će učiti , rasti, razvijati se i želim vam da vrtić bude pun i da dječice bude što više – istaknuo je Vujić, dok je ministar Darko Horvat, koji je bio i u funkciji izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ujedno i izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, zaključio:

– Prije tri godine mještanima Murskog Središća obećali smo tri stvari. Danas smo ovdje ispunili drugu, a ona treća – most i zaobilaznica, biti će zadatak svih nas zajedno. Na dvjema stvarima inzistiramo, a to su dječji vrtići i poduzetničke zone. Ovaj put, trasu koju smo zacrtali, koja se pokazala kao dobar put, nastavljamo dalje i jedino što možemo je obećati da ćemo njome voziti sve brže – naveo ministar Horvat.

Novoizgrađeni vrtić blagoslovio je župnik Marijan Horvat, a svečano su ga rezanjem vrpce otvorili mališani iz Maslačka, pred kojima je mnoštvo dana koje će provesti u igri, učenju i lijepom druženju.

Brojni uzvanici uveličali su svečanost

Svečanosti otvorenja dječjeg vrtića prisustvovala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović,kao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik ravnateljice APPRRR-a Antun Vujić, podpredsjednik mađarskog parlamenta dr. Csaba Hende, načelnica Općine Narda Kristina Glavanić, načelnik Općine Lendava Janez Magyar, predstavnik Grada Lentija Jozef Hera, ravnateljica dječjeg vrtića Maslačak Ivana Maltarić, načelnici susjednih općina, direktori javnih poduzeća, ravnatelji javnih ustanova, poduzetnici s područja grada Mursko Središće, suradnici i djelatnici Grada Mursko Središće, gradski vijećnici, predsjednici Mjesnih odbora, župnik Marijan Horvat, roditelji djece, mališani dječjeg vrtića, Rudarski zbor, Zrinska garda, članice Društva žena Mursko Središće, članice Udruge mažoretkinja Mursko Središće i mnogi drugi građani.

Komentari

Komentara