Povežite se s nama

Međimurje

FOTO U Murskome Središću jučer otvoren Festival hrvatske pučke drame ‘Murski cimeri’

FOTO: Ivan Goričanec

Objavljeno:

- dana

Jučer, 2. rujna, u Murskome Središću otvoreno je prvo izdanje Festivala hrvatske pučke drame koji nosi naziv “Murski cimeri”.

Dejan Buvač i Dražen Srpak

Festival je nastao zahvaljujući spremnosti Grada Murskog Središća da financijski i organizacijski podupre projekte od velikoga kulturnog značaja i organizacijskom entuzijazmu Dejana Buvača, dugogodišnjeg predsjednika Zajednice HKUU-a Međimurske županije, jednog od suorganizatora Festivala. U organizaciji Festivala uz Grad Mursko Središće i Zajednicu sudjeluju i Hrvatski sabor kulture, Centar za kulturu „Rudar“ i KUD „Mura“ Mursko Središće.

– Prvog dana vidjeli smo tri pučke drame u izvedbama kazališta iz Retkovaca, Bjelovara i Gornjeg Jesenja. Riječ je o trima tematski različitim predstavama pa su reakcije tekle u rasponu od suza i gorčine do smijeha – kažu iz Grada.

Prosudbeno povjerenstvo sačinjavaju dr. sc. Sanja Nikčević kao teatrologinja, kazališna kritičarka, redovita profesorica u miru koja je do umirovljenja predavala na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a i danas je vanjska suradnica na Katoličkom sveučilištu u Zagrebu, druga članica je Iva Srnec Hamer, redateljica i dramska pedagoginja, a treći član je poznati glumac Dubravko Sidor.

Kazalištarci i povjerenstvo prije i nakon predstava uživali su u ljepotama Šetnice svete Barbare i ostalim vrijednostima Murskog Središća. Važnost festivala je višestruka – od trajnog pozicioniranja Murskog Središća na kazališnoj karti Hrvatske, dizanja lokalne kulture i znanja o kazalištu, pa do promocije Murskog Središća među kulturnjacima iz cijele Hrvatske.

Svaki dan završava okruglim stolom na kojem povjerenstvo daje svoj sud o predstavama i raspravlja zajedno s autorima tekstova, redateljima, glumcima i svima uključenima o mogućnostima poboljšanja same izvedbe.

Međimurje

Mursko Središće: osoba godine je Darko Oreški, nagrade najboljim sportašicama i sportašima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare proslavio je i ove godine svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Bila je to prilika za prezentaciju projekata koji su u velikoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete života u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U okviru programa dodijeljene su i tradicionalne nagrada za osobu godine Grada Murskog Središća i nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportske momčadi godine najboljima je proglašen kadetski sastav Škole nogometa Rudar Mursko Središće. U kategoriji rekreativaca nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

Nagrađenim su čestitali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime nagrađenih okupljenima obratio Darko Oreški.

– Svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude se da najbolje što mogu doprinose razvoju svojih organizaciji te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku i saborskom zastupniku Srpaku te svim gradskim službama na pomoći u našem radu – poručio je Oreški.

U prigodnom programu sudjelovali su mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.  

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu predstavljena autohtona međimurska bajka „Stekljena gora“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca na Adventu u Čakovcu prezentirali su autohtonu međimursku bajku „Stekljena gora“.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

– Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom na to da se radi o vrlo zanimljivoj priči, nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima – naglasio je Horvat.

– „Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23. prosinca organizirat ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta, pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki – nadovezala se Hrustek Sobočan.

Baština

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, koja vodi ovaj projekt, istaknula je da za međimurske bajke u velikoj mjeri moramo zahvaliti Mariji Novak.

– Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih, na dijalektu. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku – rekla je voditeljica projekta.

Na prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura „Vjetar“ čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec.

Kod skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava, otkriva se kod zdenca u dvorištu Staroga grada.

Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka, možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje