Povežite se s nama

Foto i video

FOTO U Muzeju Međimurja djela Davorina Mancea: do “Jugozapadne utjehe” uz mali krug velikih ljudi!

FOTO: Silvio Benč/IGH

Objavljeno:

- dana

Izložba poznatoga čakovečkog fotografa, Davorina Mancea, otvorena je u petak, 1. listopada, u atriju Staroga grada.

Prilikom otvorenja izložbe govorili su Siniša Golub, autorov sudrug na proputovanju Sjedinjenim Američkim Državama i autor putopisa sa zajedničkog putovanja pod nazivom “Nagovor na odvažnost”, koji je prije dviju godina proglašen najboljim putopisom u Hrvatskoj, potpredsjednik Fotokluba Čakovec Davor Žerjav te ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, ujedno autorica postava izložbe i predgovora kataloga, koja ju je i proglasila službeno otvorenom.

Dodala je da joj je bila velika čast pripremati postav, kao i da su Manceove fotografije čista poezija.

Čista poezija

Sama djela možete razgledati u Izložbenom salonu Muzeja. Izrazito velika posjećenost otvorenja rezultirala je time što se ono održalo vani, dok su posjetitelji na razgledavanje ulazili u grupama, pridržavajući se epidemioloških mjera.

– Ovo su fotografije kakve smo viđali po centrima za posjetitelje i ulaznim prostorijama svih nacionalnih parkova u Americi, dakle djela kakvih se ne bi postidjela najveća svjetska imena pejzažne fotografije – rekao je Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove “Međimurska priroda” i Davorinov kolega iz Fotokluba Čakovec. Na njega se nadovezao Davor Žerjav.

– Uskoro ćete vidjeti što to znači biti u čakovečkome Fotoklubu – naime, njegove su se fotografije nekako “prelile” u sve nas. I ja osobno dugujem mu mnogo u fotografskom smislu. Moram napomenuti da je osobito važno i postojanje publike koju putem rada Fotokluba već godinama nastojimo obrazovati – istaknuo je Žerjav.

Sam autor obratio se posjetiteljima govoreći o svome “malom krugu velikih ljudi”, u čijem je društvu i uz čiju je potporu stjecao fotografska iskustva i znanja. Zahvalio je svima koji su mu u tome pomogli, kao i svim prisutnima.

O autoru

Davorin Mance (Čakovec, 1973.) strastveni je fotograf pejzaža, zaljubljenik u prirodu, trenutačni predsjednik i aktivni član Fotokluba Čakovec od 2008. godine. Sudionik je nekoliko zajedničkih te autor dviju samostalnih izložbi fotografija.

U Fotoklubu Čakovec vodi nekoliko fotografskih radionica (“Osnove digitalne fotografije”, “Pejzažna fotografija” i “Ljetna škola fotografije za djecu”) uz koje rado dijeli svoje znanje i strast prema fotografiji. Urednik je fotografije jedne, a član uredništva šest knjiga u izdanju Fotokluba Čakovec. Živi i radi u Čakovcu.

Izložbu do kraja listopada možete pogledati u Muzeju tijekom radnog vremena ustanove.

Foto i video

FOTO Bogat program i Rafalei prikovali poglede posjetitelja varaždinskog aeromitinga za nebo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Letačkim programom od 13 sati nastavljen je današnji aeromiting na aerodromu u Varaždinu.

Ako niste na CIAV stigli danas pred vama je i program u nedjelju, 14. srpnja.

>> FOTO Mali i veliki posjetitelji tijekom jutra na aeromitingu u Varaždinu rado razgledali letjelice

Jutro je bilo u znaku razgledavanja letjelica na tlu.

Od oko 13 sati svi su pogledi brojnih posjetitelja bili uprti u nebo. Najprije su se mogli vidjeti skokovi padobranaca i Viperjet.

I drugi impresivni avioni privukli su pažnju, ali rijetko koji kao novi hrvatski borbeni avioni tipa Dassault Rafale F3R.

Svečanosti otvorenja ove atraktivne zrakoplovne priredbe, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, te u suorganizaciji Varaždinske županije i Grada Varaždina, prisustvovali su načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH general pukovnik Tihomir Kundid, državni tajnik u ministarstvu obrane Zdravko Jakop, kao izaslanik predsjednika Vlade RH koji je i otvorio aeromiting, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika, ujedno i saborski zastupnik Miroslav Marković, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki te brojni drugi uzvanici.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop prilikom otvorenja čestitao je na organizaciji ove zrakoplovne priredbe koja se nakon nekoliko godina ponovno odvija u Varaždinu.

– Osim što ćemo svi zajedno moći uživati u preletima Rafala i krila Oluje, nama je  čast i zadovoljstvo što  na neki način imamo priliku promovirati i vojni poziv jer je to aktualno pitanje ovih dana, ali program kojega su pripremili naši zrakoplovci, naši piloti vjerujem da će vam se svidjeti. Ova Vlada riješila je pitanje koje se rješavalo desetljećima, a to je sigurnost i obrana našeg zračnog prostora – naglasio je general Jakop.

O dugoj tradiciji zrakoplovstva u Varaždinu i ove atraktivne priredbe ispred organizatora govorio je predsjednik Aerokluba Varaždin Robert Mišak, dok je organizaciju ove međunarodne zrakoplovne priredbe pohvalio i župan Anđelko Stričak. O značaju obnovljenog varaždinskog aerodroma za grad Varaždin te ove međunarodne zrakoplovne priredbe s dugom i bogatom tradicijom na svečanom otvaranju govorio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Napomenimo još da program akro skupine Krila Oluje počinje danas oko 18:30, što je uvijek atraktivno.

Donosimo još jedu fotogaleriju.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Mali i veliki posjetitelji tijekom jutra na aeromitingu u Varaždinu rado razgledali letjelice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Počeo je spektakularni aeromitinig u Varaždinu – CIAV 2024.

Miting traje danas i sutra, a mali i veliki posjetitelji već su tijekom prijepodnevnih sati stigli na aerodrom u Varaždinu.

Vrlo je vruće pa su posjetitelji “naoružani” vodom i kapama te drugom zaštitom od sunca.

Ovo je bila prigoda za zagledavanje zrakoplova, helikoptera i drugih letjelica na zemlji.

Najveća zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe CIAV 2024 organizirana je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske te Ministarstva obrane, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva turizma.

Posjetitelji iamju prilike vidjeti i helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Black Hawk i Kiowa Warrior, kao i razgledati veliki taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske.

Letački program održat će se tijekom popodnevnih sati, a sve počinje 12:55 sati Antonovim An-2 i skokovima padobranaca, a traje sve do 19 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje