Povežite se s nama

Foto i video

FOTO U Muzeju Međimurja djela Davorina Mancea: do “Jugozapadne utjehe” uz mali krug velikih ljudi!

FOTO: Silvio Benč/IGH

Objavljeno:

- dana

Izložba poznatoga čakovečkog fotografa, Davorina Mancea, otvorena je u petak, 1. listopada, u atriju Staroga grada.

Prilikom otvorenja izložbe govorili su Siniša Golub, autorov sudrug na proputovanju Sjedinjenim Američkim Državama i autor putopisa sa zajedničkog putovanja pod nazivom “Nagovor na odvažnost”, koji je prije dviju godina proglašen najboljim putopisom u Hrvatskoj, potpredsjednik Fotokluba Čakovec Davor Žerjav te ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, ujedno autorica postava izložbe i predgovora kataloga, koja ju je i proglasila službeno otvorenom.

Dodala je da joj je bila velika čast pripremati postav, kao i da su Manceove fotografije čista poezija.

Čista poezija

Sama djela možete razgledati u Izložbenom salonu Muzeja. Izrazito velika posjećenost otvorenja rezultirala je time što se ono održalo vani, dok su posjetitelji na razgledavanje ulazili u grupama, pridržavajući se epidemioloških mjera.

– Ovo su fotografije kakve smo viđali po centrima za posjetitelje i ulaznim prostorijama svih nacionalnih parkova u Americi, dakle djela kakvih se ne bi postidjela najveća svjetska imena pejzažne fotografije – rekao je Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove “Međimurska priroda” i Davorinov kolega iz Fotokluba Čakovec. Na njega se nadovezao Davor Žerjav.

– Uskoro ćete vidjeti što to znači biti u čakovečkome Fotoklubu – naime, njegove su se fotografije nekako “prelile” u sve nas. I ja osobno dugujem mu mnogo u fotografskom smislu. Moram napomenuti da je osobito važno i postojanje publike koju putem rada Fotokluba već godinama nastojimo obrazovati – istaknuo je Žerjav.

Sam autor obratio se posjetiteljima govoreći o svome “malom krugu velikih ljudi”, u čijem je društvu i uz čiju je potporu stjecao fotografska iskustva i znanja. Zahvalio je svima koji su mu u tome pomogli, kao i svim prisutnima.

O autoru

Davorin Mance (Čakovec, 1973.) strastveni je fotograf pejzaža, zaljubljenik u prirodu, trenutačni predsjednik i aktivni član Fotokluba Čakovec od 2008. godine. Sudionik je nekoliko zajedničkih te autor dviju samostalnih izložbi fotografija.

U Fotoklubu Čakovec vodi nekoliko fotografskih radionica (“Osnove digitalne fotografije”, “Pejzažna fotografija” i “Ljetna škola fotografije za djecu”) uz koje rado dijeli svoje znanje i strast prema fotografiji. Urednik je fotografije jedne, a član uredništva šest knjiga u izdanju Fotokluba Čakovec. Živi i radi u Čakovcu.

Izložbu do kraja listopada možete pogledati u Muzeju tijekom radnog vremena ustanove.

Foto i video

VIDEO/FOTO Slavlje u Knegincu Gornjem: evo što su prijateljima priredili povodom rođenja sina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurica i Valentina Đurđek iz Kneginca Gornjeg danas, 21. listopada, imaju razloga za slavlje – rodio im se sin Borna.

Ekipa dobrih prijatelja i susjeda pobrinula se za pomalo već zaboravljenu tradiciju – veliko kićenje dvorišta slamom i papirom te svime ostalim što se našlo pri ruci.

Zapalile su se i baklje te priredio vatromet, a sve kako bi pozdravili novog, najmlađeg člana obitelji. Cijela ulica sigurno noćas neće spavati, tako da će se slavlje u Knegincu Gornjem nastaviti do jutarnjih sati. Da se ne zaboravi…

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Dječji tjedan: 800 mališana uživalo u aktivnostima na Starom gradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove godine Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina uključila se u obilježavanje Dječjeg tjedna koji se odvijao pod motom „Ljubav djeci prije svega”.

Vremenske (ne)prilike nisu dozvolile da se sve planirane aktivnosti održe u predviđenim terminima, ali na kraju svega, to je najmanje važno – ono što je najvažnije je da su mališani i ovoga puta imali priliku mnogo toga doznati i doživjeti, a pritom se i naigrati, naskakati i uživati u dobrom, veselom društvu.

Varaždinsko Društvo „Naša djeca” organiziralo je brojne aktivnosti za vrtićarce i osnovnoškolce, a u organizaciji im se pridružila Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina.

Naime, nakon što su se djeca upustila u Pustolovnu potragu za blagom Varaždina, edukativno-zabavnu i rekreativnu aktivnost na Trgu kralja Tomislava, krenuli su prema Starom gradu gdje su ih dočekali stručna suradnica u ZSUGV-u Anica Sitar i voditelj Nogometne akademije „Lumen” Tomislav Jelenski.

Na livadi ispred dvorca, djeca su tijekom pet dana mogla uživati igrajući već zaboravljene „stare igre”, one uz koje su se nekada družili i rasli njihovi roditelji. Natjecali su se tako u potezanju užeta, skakanju u vrećama, nošenju mandarine na žlici, bacanju potkove…

– Bilo je to pet prekrasnih dana u kojima smo i Tomislav i ja uživali baš kao i djeca. Prisjetili smo se tih nekih starih igara koje se danas gotovo ne igraju, a vrlo su zabavne i ono što je još važnije, djeca su stalno u pokretu. Ne treba posebno naglašavati važnost sporta za sve, a posebno za naše najmlađe, zato nam je drago što smo se na naš način uključili u obilježavanje Dječjeg tjedna – kazala je Anica Sitar.

U aktivnostima organiziranim na Starom gradu uključilo se gotovo 800 vrtićaraca i osnovnoškolaca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje