Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Novom Marofu Sajam sigurnosti i prevencije: sve oduševila pokazna vježba padobranskog desanta

Objavljeno:

- dana

U sklopu obilježavanja Dana grada, u Novom Marofu danas se održava 1. Sajam sigurnosti i prevencije.

Sajam se održava do 17 sati na prostoru Zagorske ulice, ispred gradske uprave i na parkiralištu novomarofske ispostave Doma zdravlja, a organizatori su Vijeće za prevenciju Varaždinske županije i Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa te Policijska uprava varaždinska. Na 1. Sajmu sigurnosti i prevencije postavljeni su informativni punktovi, organiziraju se radionice te predstavljaju tehnike kojom raspolaže PU varaždinska te izvode pokazne vježbe samoobrane. Najviše pozornosti, i oduševljenja najmlađih, izazvala je pokazna vježba padobranskog desanta. Predstavlja se i Hrvatska vojska, a svoju tehniku pokazuje i Hrvatski auto klub. Sajam su već obišli najmlađi, polaznici dječjih vrtića i škola s područja grada Novog Marofa i susjednih općina. – Sigurnost je danas u Novom Marofu na najvišem mogućem nivou, sve vrvi od policije, specijalne policije, vojske. Danas pokazujemo prevenciju na djelu – rekao je domaćin, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, zadovoljan što je više od tisuću djece obišlo sajam i imalo priliku naučiti nešto o sigurnosti i prevenciji. Dodao je da Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa odlično surađuje s Policijskom postajom Novi Marof i PU varaždinskom. – Ono malo kriminaliteta i problema u prometu sustavno se rješava. Postavit ćemo nekoliko kamera na području grada kako bi se poboljšala sigurnost građana – najavio je Jenkač. Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, podsjetila je na uzrečicu „Bolje spriječiti, nego liječiti“. – Novi Marof je prepoznao parolu koja zaista vrijedi: Bolje prevenirati, nego intervenirati -kazala je Veber. Da je veliki odaziv dokaz da je pogođeno s odlukom da se 1. Sajam sigurnosti i prevencije organizira u Novom Marofu, istaknuo je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak. – Veseli me niz akcija i edukacija upravo za djecu. Krajnji cilj je širiti sigurnost na cijelu županiju, danas iz Novog Marofa, a naša policijska uprava uvijek je na visini zadatka“, dodao je Paljak. U Novom Marofu je bio i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop koji je naglasio da je sigurnost važna za sve, i mlade i starije. – Dobro je da djecu, kad se uključuju u društveni život, odmah upućujemo na to što je dobro, što je loše, gdje moraju pripaziti. Ovaj sajam koristan je za djecu, ali i za njihove roditelje – rekao je Jakop. 1. Sajam sigurnosti i prevencije otvorio je zamjenik načelnika PU varaždinske Darko Blaži. – Kao i cijela Varaždinska županija, područje grada Novog Marofa može se smatrati sigurnim područjem. To raduje i time građani mogu biti zadovoljni. Nama u policiji primarno je važna prevencija i partnerstvo s lokalnom zajednicom – kazao je Blaži dodavši da je policija jsamo jedan segment sigurnosti. Susret u Novom marofu bio je prilika i za predstavljanje nekih gospodarskih subjekata. Ludbreška tvrtka Ducati komponenti poklonila je električni bicikl Gradu Novom Marofu, a koristit će ga policijski službenici.

Život i društvo

I ove godine uoči Svih svetih u varaždinskoj katedrali bdijenje „Holywin“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Ured za pastoral mladih u noći uoči svetkovine Svih Svetih po osmi puta organizira molitveno-slavljeničko bdijenje „Holywin“ pod geslom „Život i primjer bl. Carla Acutisa“ u varaždinskoj katedrali s početkom u 20:30.

Evo što su mladima poručili iz Ureda za pastoral mladih:

Dragi mladi,

ove godine, zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 u kojima se nalazimo, Holywin će se obilježavati na razini arhiđakonata uz pridržavanje svih propisanih mjera i uputa mjerodavnih civilnih stožera.

Vas iz Varaždinsko-zagorskog i Međimurskog arhiđakonata pozivamo na osmi “Holywin” pod geslom “Život i primjer bl. Carla Acutisa”! Molitveno-slavljeničko bdijenje održati će se uoči svetkovine Svih Svetih, u nedjelju, 31. listopada, u našoj katedrali s početkom u 20:30 sati! Program će biti u znaku “blaženika naših dana” bl. Carla Acutisa; započeti će sv. misom koju će predvoditi vlč. Ivan Grbešić, duhovnik bogoslova, koji će održati i kraću duhovnu obnovu uz katehezu o blaženiku iza kojeg vam pripremamo malo iznenađenje te slavljeničko klanjanje!

Holywinom (“Svetost pobjeđuje”) želi se mlade uoči blagdana Svih Svetih pozvati na radosno zajedništvo, bdijenje i molitvu te im kroz duhovno – zabavni program pokazati da i oni mogu, i da su pozvani biti sveti. Današnjoj Hrvatskoj potrebno je više no ikad novih svetaca, a na svetost smo svi, pa tako i vi dragi mladi, svakodnevno pozivani! Zato, budite ustrajni u vjeri, strpljivi, ponizni, svjedočite svoju vjeru drugima, ljubite… gorljivije no ikad!

Za molitveno-slavljeničko bdijenje “Holywin” ove ćemo se godine pripremati devetnicom bl. Carlu Acutisu koju započinjemo upravo na spomendan sv. Ivana Pavla II. koji je blaženika navodio kao veliki primjer mladima 21. stoljeća. Devetnicu koju smo vam pripremili možete preuzeti ovdje i pridružiti nam se u molitvi!

Dočekajmo svetkovinu Svih Svetih zajedno!

Nastavite čitati

Život i društvo

S radom počeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije: 846 učenika upisano u 11 centara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas, 23. listopada, su službeno počeli s radom. U 11 centara izvrsnosti upisano je 846 učenika, od čega je 560 osnovnoškolaca i 286 srednjoškolaca, a s njima radi 168 mentora.

Uspješan rad poželio im je župan Anđelko Stričak putem video-poruke budući da zbog epidemioloških uvjeta nije bilo moguće organizirati svečanost na kojoj su se prijašnjih godina tradicionalno okupljali učenici i njihovi roditelji.

– Ponosni smo na sve vas koji ste motivirani da i u slobodno vrijeme dodatno radite na svojim talentima te usvajate nova znanja i vještine. Varaždinska županija čini sve da vam osigura maksimalno dobre uvjete ovdje u centrima izvrsnosti, kao i dodatnu podršku u vidu besplatnog prijevoza i obroka, a kasnije i adekvatnih priznanja, nagrada i stipendija. Želim da usvojite puno novih znanja i iskoristite sve svoje potencijale, jer svojim idejama i inovacijama zasigurno možete poboljšati mjesto u kojem živite, ovu županiju i cijelu Hrvatsku. Stoga svima vama želim puno uspjeha, osobnog zadovoljstva, ali i zabave kroz učenje! – istaknuo je župan Stričak.

Video-poruka dostupna je klikom na OVDJE.

U novoj školskoj godini djeluju centri izvrsnosti iz matematike, informatike, fizike, kemije, biologije, novih tehnologija, poduzetništva, hrvatskoga jezika, likovne umjetnosti, nacionalne povijesti i komunikacije, a u sklopu njih i programi za astronomiju, šah i robotiku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje