Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U obilasku mobilnih kontejnera kod OB Varaždin: „Pacijentima se omogućuje najbolja skrb“

Objavljeno:

- dana

S obzirom na povećani interes javnosti, jutros, 21. studenoga, za novinare je organiziran obilazak mobilnih kontejnera za prijam pacijenata u krugu Opće bolnice Varaždin.

O radu hitnog bolničkog prijema govorila je glavna sestra Objedinjenog hitnog prijema OB Varaždin Nevenka Ivek.

– Greška talijanskog sustava na početku pandemije bila je ta što na početku nisu odvojili pacijente pozitivne na koronavirus od ostalih pacijenata i zato su imali izrazito veliku smrtnost u svim zdravstvenim ustanovama. Mi smo od početka pandemije imali najprije jedan, pa onda i drugi kontejner u kojima su se ne samo pregledavali, nego dijagnostički i terapijski zbrinjavali pacijenti pozitivni na koronavirus. Danas imamo 10 kontejnera, imamo dvije sobe izolacije u koje smještamo životno ugrožene pacijente, no mi ni u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da u populaciji imamo imunokompromitirane pacijente zbog svojih pratećih dijagnoza u ovom trenutku i koje moramo zbrinjavati na maksimalno siguran način u redovnom hitnom prijemu – rekla je dipl. med. techn. Nevenka Ivek.

Dodala je da su svi kontejneri opskrbljeni svom nužnom opremom, imaju kisik za pacijente, grijanje, dovoljno opreme od početka do sada i za zaštitu medicinskog osoblja i za pacijente.

Što se tiče pacijenata, ističe da je karakteristično za hitne prijeme da se nikada ne mogu planirati kapaciteti, a oni su ograničeni.

– Ima dana u tjednu kad u ovom hitnom prijemu nadmašimo sve kapacitete i naravno da u tim trenucima postoji određeno vrijeme koje pacijenti čekaju na pregled i dijagnostičko i terapijsko zbrinjavanje. Organizirani smo na način da pacijenti za to vrijeme čekanja budu u kontejneru koji je grijani ili da ih smjestimo u dio čekaonice koji smo osigurali za pozitivne pacijente ili da pacijente, koji su u tom trenutku samo sumnja na koronavirus, smjestimo u drugu grijanu čekaonicu dok za njih ne dobijemo pozitivan ili negativan nalaz – objasnila je Ivek, dodavši da se pacijentima omogućuje najbolja skrb.

– Neke stvari jednostavno nisu moguće, određeni dijagnostički i terapijski postupci zahtijevaju da pacijent određeno vrijeme ne jede i ne pije, pa s obzirom na to, svi pacijenti koji su na obradi u hitnom prijemu i za vrijeme dok ta obrada traje, i dok nije definirano koji će se dijagnostički i terapijski postupci raditi, naši pacijenti ne bi ni trebali jesti ni piti – ističe Ivek te za kraj poručuje: – Mi radimo svoj posao, mi smo profesionalci, ali uvjeti u kojima se trenutno radi i angažman svog osoblja, od onoga koji imaju 20 godina pa do onoga koji imaju 60 godina, nadmašuje granice ljudske izdržljivosti – rekla je glavna sestra Objedinjenog hitnog prijema Opće bolnice Varaždin.

Ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić rekao je da se u OB Varaždin nalazi 185 osoba koje se liječe od COVID-19 bolesti, od toga ih je 15 na respiratoru, a u posljednja 24 sata umrle su tri osobe.

– Očekujemo manji priljev pacijenata, no rezultati mjera vidjet će se tek minimalno nakon 10 do 15 dana. Nažalost, nisu usvojene sve mjere koje smo mi predlagali, ali nadamo se da će te mjere, ako ništa drugo, zaustaviti krivulju koja je sad u uzlaznoj krivulji – istaknuo je Kudelić.

U fokusu

Nazvao hitnu i lagao da je član obitelji jako bolestan, stigla mu optužnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hitna pomoć

Mladića se tereti za kazneno djelo lažne uzbune, a zbog toga je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo optužnicu.

– Optužnicom se okrivljenog 22-godišnjaka tereti da je 2. lipnja 2022. u mjestu kraj Čakovca, mobitelom nazvao zavod za hitnu medicinu i rekao kako je član njegove obitelji u jako lošem zdravstvenom stanju iako to uopće nije bila istina, nakon čega je liječnička ekipa zavoda za hitnu medicinu poduzela intervenciju i pristupila na dojavljeno mjesto događaja radi pružanja hitne medicinske pomoći – objašnjavaju u DORH-u.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin sufinancira troškove odvoza otpada, evo koji su uvjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv za dodjelu prava na sufinanciranje dijela iznosa cijene po računima za javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada.

Poziv se odnosi na troškove za razdoblje od lipnja do prosinca ove godine, a zahtjeve mogu podnijeti građani iz svih socijalno ugroženih skupina. Detalji poziva objavljeni su na gradskim mrežnim stranicama.

Prijava za potporu podnosi se na jedan od tri načina: ispunjavanjem online obrasca, pisanim putem (osobno ili putem pošte) na adresu: Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12, Varaždin, uz prilaganje potrebne dokumentacije, ili slanjem skeniranog zahtjeva s popratnom dokumentacijom na e-mail: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje