Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Općini Maruševec drugi prijem novorođene djece u ovoj godini

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Općine Maruševec jučer je održan prijem roditelja novorođenih beba u posljednjih pet mjeseci. Novčanu donaciju od 1.500, 2.000 i 3.000 kuna ove su godine primile 33 bebe.

Na prijemu novorođenih beba i njihovih roditelja bili su načelnik Općine Damir i zamjenik načelnika Mario Klapša. Kao socijalno osjetljiva, Općina Maruševec je općinski dio proračuna za socijalne usluge povećala s milijun na milijun i pol kuna, među ostalim i naknade za novorođenu djecu. – Ovo je samo jedna od općinskih potpora koje građani mogu koristiti, uz sufinanciranje dječjih vrtića, predškole, radne bilježnice za osnovnoškolce, produženog boravka i stipendija za studente, a sve u cilju zadržavanja djece i obitelji na području naše prekrasne općine – rekao je tom prilikom načelnik Šprem.

Ulaganje u infrastrukturu

Dodao je kako je dosad u općini Maruševec 78 umrlih te kako ta negativna brojka opterećuje i osiromašuje selo i dovodi ga do toga da su pretežito staračka kućanstva. Zamjenik načelnika Mario Klapša potvrdio je da će Općina Maruševec uz ovakve potpore i dalje ulagati u infrastrukturu nužnu za neometan život mlađe populacije. – Općina Maruševec je danas jako sretna što može ugostiti svoje nove najmlađe stanovnike, kojima ćemo nastaviti pomagati kroz njihovo odrastanje. Tu smo za vas i zbog vas – istaknuo je Klapša i čestitao roditeljima na prinovama. – Potpore Općine zaista su velikodušne i zaista zahvaljujem u ime svoje obitelji i svih mještana koji su dobili potpore. Novac ćemo iskoristiti isključivo za dijete, jer sve je danas skupo – pelene i sve ostale potrepštine za djecu su skupe. Imamo osmomjesečnu djevojčicu i većinu svih prihoda trošimo za njene potrebe, ali unatoč tome, imat ćemo još djece – obećao je sretni otac Petar Kočić. U vidu potpore za poboljšanje nataliteta, Općina Maruševec ove je godine roditeljima pomogla s oko pedeset tisuća kuna.

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje