Povežite se s nama

Međimurje

FOTO U OŠ Mursko Središće nema stresa: ocjene su već zaključene, a učenici šiju, crtaju i dobro se zabavljaju

Objavljeno:

- dana

Još su dva dana preostala do završetka školske godine.

Iako je za neke učenike ovo posljednja prilika da poprave ocjene, u OŠ Mursko Središće ocjene su već zaključene i posljednji tjedan nastave odvija se bez nervoze i nepotrebnog stresa.

Za učenike organizirano 30-ak radionica

Kako bi rasteretili učenike, u toj su školi učitelji i stručni suradnici za učenike pripremili  30-ak zanimljivih radionica. – Ove godine zadnji tjedan nastave je u veselom izdanju, uz radionice.  One su nastale kao dogovor našeg užeg tima. Željeli smo, naime, rasteretiti naše učenike posljednji  tjedan što se tiče obrazovnih sadržaja te izbjeći povišene tenzije i jurnjavu za ocjenama koje se javljaju svake godine u svim školama uoči završetka nastave – rekao je Elvis Šarić, ravnatelj OŠ Mursko Središće. Elvis Šarić, ravnatelj OŠ Mursko Središće Jedna od radionica za koju je vladalo veliko zanimanje učenika je “Šivko kreativko”. – Učimo šivati uz pomoć šivače mašine i jako je zanimljivo. Moja baka zna šiti, tako da me ona malo učila šivati i zato sam se odlučila za ovu radionicu – rekla je Lara, učenica 7. c OŠ Mursko Središće. U “Šivku kreativku” učenici su šivali šarene torbe. – Svaki učenik ima zadatak sašiti torbu za tjelesni, koji se mogu nositi i kao ruksaci – otkrila je voditeljica radionice Srebrenka Puklavec Trstenjak, profesorica hrvatskog jezika kojoj nije bilo problem organizirati “Šivka kreativka” jer joj je šivanje hobi. Zanimljivo je bilo i u radionici “Svijet od stiropora”, čiji su polaznici radili kuću od stiropora. – Prvo su učenici od stiropora izradili svoje ime, a sad gradimo kuću. Interes učenika za ovu radionicu je bio velik, čak smo morali malo proširiti grupu jer je na radionicu došlo više učenika nego što ih je bilo prijavljenih – zadovoljan je voditelj radionice „Svijet od stiropora“ Marko Krhač, profesor fizike. Dora iz 7. b odabrala je izradu nakita  od školjaka. – Dosad sam izradila naušnice, a trenutno radim ogrlicu. Ove radionice su doista zabavne i ovakav završetak nastave je puno bolji od testova i ispitivanja – rekla je Dora. Ispred škole učenici su radili klupe i stolove od paleta. – Izradili smo držače za teglice, koje su učenice jutros oslikale, a sada oslikavamo klupe i stol, koji ćemo postaviti unutar škole kako bi se učenici u novoj školskoj godini mogli na njima odmoriti od napornih školskih obaveza. Sada je ovo već završna faza, no bilo je tu još puno posla, od rezanja, brušenja do bojanja – otkrila je učiteljica matematike Ksenija Bilas, koja je vodila radionicu.

Iduće godine radionice još bolje

Iako je danas sredina veselog tjedna već sada je jasno da je nova ideja odlično prihvaćena.  – Ove radionice su odličan način opuštanja, super su – zadovoljan je Niko iz 7. c koji je dovršavao oslikavanje svojem kamena u čemu ga je podučavala učiteljica u mirovini Đurđica Rihtarec-Zadravec, kojoj je oslikavanje kamena hobi. – Oslikavanje kamenja izgleda jednostavno, no potrebno je puno strpljenja. Svaki kamen govori što treba biti – tvrdi učiteljica u mirovini. U OŠ Mursko Središće radionice će se odvijati još sutra, dok će zadnji dan nastave biti Sportski dan. Ravnatelj škole Šarić već sada najavljuje da će se ovakav način završetka nastave prakticirati i idućih godina. – Kroz ove radionice učenike se potiče rad rukama i kreativnost, što nam nedostaje u našem planu i programu. Cilj je postignut i nadam se da ćemo i idućih godina imati radionice ili nešto slično  – rekao je Šarić. Kako je danas bilo u OŠ Mursko Središće pogledajte u fotogaleriji.

Međimurje

Zvukovi speedway motora u okolici D. Kraljevca i Goričana najavili proljeće: otvorena je nova sezona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

Proljeće u okolici Donjega Kraljevca i Goričana ne najavljuju samo glasnici proljeća, već i kružni zvukovi speedway motora.

Prošli vikend na Speedway stadionu Milenium boravilo je petnaestak vozača, otvorivši tako novu trening sezonu. Među njima je i stari prijatelj hrvatske speedway staze, Slovenac Matej Žagar, koji je ukratko ispričao što očekuje od nove sezone.

Foto: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

– Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina – objašnjava slovenski as, inače 18-erostruki slovenski prvak i osvajač triju europskih individualnih naslova, među kojima je jedan juniorski.

Motori u krvi

– Dugo sam u sportu: Zvonko Pavlic i moj otac bili su prijatelji, a mi nasljednici kao sljedeća generacija nastavili smo njegovati to prijateljstvo. Obitelj Pavlic voli speedway baš kao i ja, sve bismo dali za to, a Stadion Milenium poseban je upravo po toj obiteljskoj atmosferi. Tko zna, možda nas za koju godinu zapanji razvoj speedwaya na ovim prostorima – smatra Žagar.

S njim se slaže i direktorica FIM Speedway Grand Prix of Croatia utrke, ujedno predsjednica Speedway cluba Milenium, Darija Pavlic.

Žagar dodaje da u Hrvatskoj i Sloveniji zapravo ima dosta ljubitelja speedwaya, no smatra da je omladina ponešto manje zainteresirana za takve sportove općenito.

– Kad sam ja bio dječarac, najradije ne bih silazio s motora! Motori i speedway su očito nešto što je u krvi… To vrijedi i za moje troje djece, ali vjerojatno nema boljeg primjera od obitelji Pavlic. Zato mladima poručujem: probajte speedway! Za razliku od mnogih drugih sportova, klub će vam dati sve drugo što trebate, potrebna vam je najvećim dijelom volja! – zaključuje Matej.

Uz brojne individualne vozače proteklih 20 dana na Speedway stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu bili su i poljski ekstraligaški klubovi Wilki Krosno, Lublin, ali i češke momčadi.

Gotovo stotinu vozača od Velike Britanije do Australije provelo je nekoliko dana trenirajući u Međimurju, čime se pokazalo još jednom da je Međimurje vrhunska destinacija za sport i turizam.

Ulaznice za nadolazeći sportski spektakl FIM Speedway Grand Prix of Croatia potražite u sustavu Entrio, na prodajnim mjestima Tiska ili pak na ulazu na sam stadion uoči utrke 29. travnja, od 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

U međimurskoj Udruzi slijepih nastavlja se pružanje usluge videće pratnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. siječnja 2022. do 31. srpnja 2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U tijeku je druga godina provedbe programa, a od 1. ožujka 2023. godine na programu se postojećoj videćoj pratiteljici pridružila još jedna.

Međutim, nova videća pratiteljica članovima nije nepoznata jer je već više od godinu dana bila zaposlena u Udruzi putem europskog projekta.

Korisnici obuhvaćeni programom su članovi Udruge; slijepe i praktično slijepe osobe s dodatnim poteškoćama, koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju i kojima je nužno potrebna pomoć u samozbrinjavanju.

Udruga trenutno ima upisano 140 članova te je usluga videće pratnje dostupna svima njima sukladno njihovim potrebama.

Videće pratiteljice pružaju slijepim osobama usluge prijevoza, pratnje i pomoći u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima te pomoć/obuku pri kućanskim i administrativnim poslovima.

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije te nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje