Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Osnovnoj školi Šemovec otvorena moderna informatička učionica

Objavljeno:

- dana

Danas je u Osnovnoj školi Šemovec otvorena nova informatička učionica, a nabavku opreme  i namještaja za učionicu financirale su Varaždinska županija i Općine Trnovec Bartolovečki. Primjer je to dobre suradnje  jedne općine i Varaždinske županije kao osnivača škole.

U okviru otvorenja učionice, prisutni uzvanici među kojima su bili župan Anđelko Stričak, načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković, predsjednik Općinskog vijeća Dalibor Jurak,  ravnateljica škole Marina Hižak, županijska vijećnica Anita Rep, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, Dejan Roško, pročelnik Jedinstvenog  upravnog odjela općine Trnovec Bartolovečki te Drago Sitar, predsjednik Mjesnog odbora Šemovec obišli su i  obnovljeno krovište te dio fasade na školskoj zgradi.

Obnovu je financirala Varaždinska županija, pa je tom prilikom župan Stričak naglasio zadovoljstvo ovim investicijama.

– Tijekom ove godine u školama kojima je osnivač Varaždinska županija bit će niz investicija. To su manje investicije, ali bitne su za što kvalitetnije održavanje nastave. Imali smo prilike vidjeti što je sve odrađeno u Osnovnoj školi Šemovec, od rekonstrukcije krovišta, obnove dijela fasade, uređenje i opremanje informatičke učionice što je približno 100 tisuća eura. Takvih investicija bit će diljem naše županije. Između ostalog, prošle godine smo u Osnovnoj školi Ludbreg obnovili elektroinstalacije, ove godine nastavljamo sa unutarnjim uređenjem. Završili smo fasade na Prvoj gimnaziji Varaždin i ukopali spremnike. Uredili smo okoliš Elektrostrojarske i također smo  u Hallerovoj aleji te smo postavili potrebne spremnike. U sklopu Osnovne škole u Ivancu uređujemo vanjske sportske terene – rekao je župan.

Ravnateljica Osnovne škole Šemovec Marina Hižak se zahvalila Županiji i općini na ulaganju u školu.

– Zahvaljujući sredstvima Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki, mi smo opremili novim namještajem i suvremenom informacijsko-komunikacijskom tehnologijom našu informatičku učionicu.

Polaznost informatike u našoj školi je stopostotna, a osim što svi učenici naše škole polaze nastavu informatike, uključeni su i u ostale grane informatike, kao što je izvannastavna aktivnost robotika, tako da nova tehnologija koju su nam Županija i Općina omogućile doprinijet će daljnjem nesmetanom praćenju nastave informatike, ali i stjecanju novih znanja, digitalnih vještina i kompetencija naših učenika, što će im pomoći u daljnjem školovanju i životu u suvremenom svijetu-rekla je ravnateljica te je naznačila kako će učenici i učitelji škole u Šemovcu znati cijeniti i trostruko vratiti daljnjim sudjelovanjem na natjecanjima na kojima će predstavljati općinu Trnovec Bartolovečki i Varaždinsku  županiju.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković je u svom obraćanju naglasila kako općina ima dugogodišnju suradnju sa Županijom u sufinanciranju, doprinosu i razvoju školstva na području cijele općine.

– Ove godine smo izdvojili kapitalna sredstva za nabavu 17 prijenosnih računala i dvije interaktivne ploče. Vjerujemo da će ih učenici koristiti sa zadovoljstvom te da će znati prezentirati našu općinu na svim razinama natjecanja, a u konačnici sami za sebe da se educiraju, da budu u trendu, da budu informatički pismeni. Općina je svjesna da je osnivač ove škole Županija, ali to nama nije prepreka da mi sudjelujemo i u ovakvim projektima osim tekućih izdvajanja, kao što Općina izdvaja sredstva za financiranje produženog dnevnog boravka, financiramo učiteljice u produženom dnevnom boravku, nabavu školskog pribora i ostalih izdvajanja za našu djecu. Ovo je jedan kapitalni projekt koji svake godine izdvajamo na neki način. Ove godine je to opremanje informatičke učionice. Vidjet ćemo što ćemo dalje. Prema potrebama razgovaramo s učiteljicama, ravnateljicama i djecom da vidimo kakve su potrebe i prema tome svakoj školi, i ovoj u Šemovcu i u Trnovcu, mi sa zadovoljstvom financiramo ili sufinanciramo u suradnji s Varaždinskom županijom. Zahvaljujem županu i pročelniku što su se odazvali pozivu za financiranje informatičke učionice, a isto tako i za sanaciju starog dijela ove škole koji je bio neophodan. Vjerujem u našu daljnju zajedničku suradnju za dobrobit naše djece- rekla je Vitković.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek upoznao je prisutne s činjenicom kako je ova učionica opremljena u skladu sa smjernicama DiZel – digitalno i zeleno koje je donijela Varaždinska županija te se radi o standardu koji će se primjenjivati na sve ostale škole.

– U našim osnovnim i srednjim školama imamo više od 120 ovakvih učionica, a imamo i oko 120 informatičara koji rade s učenicima. Informatika je davno, bez obzira na to što je bila izborni predmet, bila predmet koji su naši učenici pohađali u stopostotnom obliku. Imali smo period kada smo to sami financirali, a sada je to posljednjih par godina preuzela država, kada je za učenike 5. i 6. razreda informatika postala obavezni predmet.

Županija je osnovala i Centar izvrsnosti iz informatike jer to je nevjerojatno važno područje i to je onaj redoslijed kako smo centre osnivali – matematika, fizika, informatika. Dakle,  to su tri perspektive koje čine poligon iznimno važan za naše mlade ljude. Nakon toga razvijali smo STEM i sve ostalo.

Želim ovom prilikom naglasiti kako s Općinom Trnovec imamo izuzetnu suradnju te je ova Općina u zadnjih 25 godina bila izuzetno korektan partner Varaždinskoj županiji u opremanju ili u izgradnji objekata, počevši od sportske dvorane pa sve do do današnjeg dana kada je opremljena informatička učionica koja ne samo da ima interaktivnu opremu, već ima i interaktivni prostor i namještaj. To sve čini okolinu u kojoj će učenici u ovoj školi, a i ukupno u našem sustavu biti bolji- zaključio je pročelnik Huđek.

Vrijednost radova sanacije krovišta i dijela fasade na školskoj zgradi koje je financirala Varaždinska županija iznosi 74.047, 05 eura, dok je u nabavi i opremanju  informatičke nove  učionice Varaždinska županija sudjelovala sa 13.536,40 eura, a općina Trnovec Bartolovečki sa 9.840, 24 eura.

Život i društvo

Srednja škola Novi Marof: Besplatni udžbenici i prijenosno računalo, europski projekti, mobilnosti…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dragi budući srednjoškolci!

Obrazovni programi u Srednjoj školi Novi Marof su Opća gimnazija, Ekonomist i Tehničar za računalstvo.

U Srednjoj školi Novi Marof nastava se odvija samo u jutarnjoj smjeni u suvremeno opremljenim učionicama i s primjenom novih tehnologija. Svaki učenik prilikom upisa dobiva besplatne udžbenike i besplatno prijenosno računalo za olakšanu komunikaciju i mogućnost rada iz vlastitog doma. Time vam svima pružamo jednaku šansu i potrebne uvjete za učenje.

Isto tako učenici imaju mogućnost organizirane prehrane i prijevoza, a organiziramo i besplatne pripreme za državnu maturu. Posvećujemo se svakom učeniku, nudimo mogućnost uključivanja u razne izvannastavne aktivnosti te u zanimljive fakultativne predmete. Također, u sklopu naše Škole djeluje i Centar izvrsnosti za komunikaciju koji je dobio certifikat “Europske točke darovitosti”.

Učenici uspješni na natjecanjima

Srednja škola Novi Marof nije samo obrazovna institucija, nego i zajednica ljudi koji u njoj provode veliki dio svog vremena i koja čini važan dio njihovog života. Brojni učenici postižu izuzetne rezultate na raznim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, državnoj maturi te ostvaruju visoki postotak upisa na prvi izbor željenog fakulteta.

Škola mogućnosti, izbor budućnosti!

Srednja škola Novi Marof aktivnim angažmanom na različitim projektima, ulaganjem u opremljenost i osuvremenjivanjem nastavnih metoda priprema učenike za daljnji životni put, bilo da je riječ o upisu na fakultet ili ulasku u svijet rada.

Više o svemu možete pročitati na našoj internetskoj i Facebook stranici.

Želimo vam puno uspjeha oko odabira, upisa i tijekom srednjoškolskog obrazovanja!

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje