Povežite se s nama

Međimurje

FOTO U Piškorovcu obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

Objavljeno:

- dana

U petak, 24. lipnja, u romskom naselju Piškorovec zajedničkom terenskom akcijom Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Policijskom upravom međimurskom i školskim preventivnim programima obilježio je Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga (26. lipnja).

Uz podjelu edukativnih materijala i dogovaranje nastavka preventivnih aktivnosti, svim zainteresiranim građanima bio je omogućen izravan kontakt sa stručnjacima koji se bave prevencijom i tretmanom problema ovisnosti u Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZZJZ-a MŽ te s preventivnim policijskim službenicima iz PU međimurske.

Ispod prosjeka

Naime, zlouporaba droga jedan je od najvažnijih javnozdravstvenih problema današnjice.

Vodeći je uzrok obolijevanja i smrtnosti kod mladih u razvijenim zemljama, povezan s brojnim nesrećama, duševnim poremećajima i bolestima te drugim zdravstvenim i socijalnim problemima, kao i rizičnim ponašanjima.

Kako je istaknula Diana Uvodić-Đurić, dr. med. specijalist školske medicine, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti, Međimurska županija još uvijek je ispod hrvatskog prosjeka po broju liječenih opijatskih ovisnika.

– Unatrag 10-ak godina, broj liječenih ovisnika u našoj županiji stagnira i kreće se oko 110, a većinu ovisnika čine ovisnici o opijatima, dok u broju novopridošlih ovisnika prednjače ovisnici o marihuani. Broj osoba u tretmanu je povećan i zato što se po novom sustavu evidencije evidentiraju i osobe koje imaju problema s kockom. Zabilježen je nešto veći dolazak ovisnika o kockanju u odnosu na protekle godine. Broj ovisnika o opijatima stabilan je već nekoliko godina, a zabilježeno je da u sustav ulazi značajno više novih neopijatskih ovisnika – rekla je Uvodić-Đurić.

Dodala je da se i dalje uočava značajan problem korištenja „novih droga“, posebno među romskom populacijom, te kombiniranje sredstava ovisnosti s alkoholom.

Zamjećuje se i učestalije korištenje marihuane među mladima, posebno među srednjoškolskom populacijom.

Edukativni preventivni rad

Uz rad s ovisnicima i njihovo liječenje, neizostavni dio borbe protiv zlouporabe droga je edukativni preventivni rad s mladima, njihovim roditeljima i cjelokupnom javnošću na usvajanju znanja o štetnosti sredstava ovisnosti i usvajanja zdravih stilova života te se nadamo da će i ova akcija u romskom naselju tome značajno pridonijeti, poručili su sa Zavoda.

Ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga prisustvovali su i načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc, koordinatorica ŠPP u Međimurskoj županiji Andreja Zadravec-Baranašić, dipl. soc. ped. te voditeljica odsjeka za socijalnu skrb Međimurske županije Elizabeta Najman Hižman.

Prevenciju i tretman ovisničkih ponašanja obavlja Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZZJZ-a MŽ u kojoj uz stalno zaposleni tim kojeg čine specijalistica školske medicine – subspecijalistica alkoholizma i drugih ovisnosti – psihijatar, psiholog i prvostupnik sestrinstva, kao i vanjski suradnici.

U Djelatnost se mogu obratiti bez uputnice, svakim radnim danom od 7 do 15 sati, osim utorka kad je radno vrijeme 12 do 20 sati. Tel: 040/314-400, 314-401.

Međimurje

Mursko Središće: Šetnica sv. Barbare širit će se nizvodno prema Podturnu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće nastavlja s projektom proširenja kapaciteta i sadržaja na popularnoj Šetnici sv. Barbare. Naime, već dulje vrijeme postoji ideja za njezino proširenje i nizvodno od Murskog Središća sve do Podturna.

Tim je povodom u Murskom Središću održan sastanak na kojem je projektant Lorand Klemenčić koji je dosad projektirao sve sadržaje na Šetnici sv. Barbare prezentirao idejno rješenje njezina produžetka kroz naselja Peklenica, Križovec, Miklavec, Ferketinec i Podturen, a u budućnosti i sve do ušća Mure u Dravu kod Legrada. Na sastanku su bili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradski pročelnik Josip Sršan i načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović.

Već za ovaj tjedan je planiran sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda s kojima se surađivalo na uređenju šetnice prema Svetom Martinu na Muri. Želja je urediti servisne puteve Hrvatskih voda koji bi također bili u funkciji pješačkih i biciklističkih staza.

– I kod ovog projekta na prvome mjestu bit će zaštita prirode jer niti jedan zahvat neće zadirati u prirodni okoliš rijeke Mure – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Započelo trasiranje buduće atraktivne planinarske staze pod nazivom „Pješke oko Međimurja“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Međimurje u petak ujutro krenuli su trasirati buduću planinarsku stazu pod nazivom „Pješke oko Međimurja“.

Staza se trasira u okviru projekta „Međimurje Europska regija sporta 2022.“, a donijet će dodatnu prepoznatljivost međimurskoj sportskoj, ali i turističkoj ponudi. Kako je objasnio predsjednik HPD-a Međimurje Željko Poljak u prvoj fazi tijekom tri dana prešla se dionica od mosta u Donjoj Dubravi pa uzvodnu uz Muru do Prhovca.

– Riječ je o oko 100 kilometara staza. Imali smo dobar tempo i smo u petak smo prešli 34 kilometra. U Murščaku kod Domašinca smo prenoćili u šatorima nakon čega smo se zaputili dalje prema Hlapičini – otkrio je predsjednik Poljak.

Staza „Pješke oko Međimurja“ zamišljena je da ide od Pažuta preko Donje Dubrave uzvodno uz Muru do Čestijanca i preko Štrigove, Mađerkina brega, Stanetinca i Badličana završit će u Gornjem Kuršancu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje